Ναυτική τραγωδία με 55 νεκρούς στα ανοικτά της Σομαλίας

Τουλάχιστον 55 άνθρωποι πνίγηκαν στα ανοικτά της Σομαλίας όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, αναποδογύρισε την Τρίτη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τα πρώτα προβλήματα με το πλοίο εμφανίστηκαν λίγα λεπτά μετά τον απόπλου του από το λιμάνι του Μποσάσο στην επαρχία Πούντλαντ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στον Κόλπο του Άντεν από τον Φεβρουάριο του 2011 όταν 57 Σομαλοί μετανάστες είχαν πνιγεί. Ορισμένοι από τους διασωθέντες ανέφεραν ότι το πλοίο, το οποίο μετέφερε κυρίως κατοίκους από τη Σομαλία και την Αιθιοπία, είχε προορισμό την Υεμένη και είχε υπεράριθμους επιβάτες.

«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί από τη θάλασσα 23 πτώματα. Οι υπόλοιποι 32 αγνοούμενοι είναι πολύ πιθανό να έχουν πνιγεί. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν εντοπιστεί ζωντανοί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της UNHCR.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν με οποιοδήποτε πλωτό μέσο τον Κόλπο του Άντεν προκειμένου να ξεφύγουν από την πείνα και τη φτώχεια που μαστίζει τις περιοχές που εντάσσονται στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής. Το ταξίδι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και με υπεράριθμους επιβάτες. Εκτιμάται ότι 95 άνθρωποι έχουν χαθεί μέχρι στιγμής μέσα στο 2012 στα νερά της θάλασσας που χωρίζει τη Σομαλία από την Υεμένη.