Σοβαρό περιστατικό βίας σημειώθηκε στο Νοσοκομείο της Λήμνου, όπου ένας 87χρονος ασθενής επιτέθηκε σε γιατρούς και νοσηλευτές. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε ότι «Από τύχη ζει μία γιατρός» μετά τον ξυλοδαρμό της από τον ηλικιωμένο, ο οποίος χτύπησε και μία άλλη γιατρό καθώς και μία νοσηλεύτρια.
Το περιστατικό
Το συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2026. Ο 87χρονος είχε μεταβεί στο Νοσοκομείο με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και, αφού οι γιατροί του πρότειναν να εισαχθεί για θεραπεία, εκείνος αρνήθηκε και αποχώρησε. Ωστόσο, το πρωί της επόμενης ημέρας, επέστρεψε στον προθάλαμο των εξωτερικών ιατρείων, όπου άρχισε να βρίζει και να απειλεί τους εργαζόμενους, λέγοντας: «Εγώ θα σας πεθάνω και δεν θα με πεθάνετε εσείς».
Μια αγροτική γιατρός, που βγήκε από το εξεταστήριο για να τον ηρεμήσει, δέχτηκε επίθεση από τον ηλικιωμένο, ο οποίος την άρπαξε από τα μαλλιά και το λαιμό, ρίχνοντάς την στο έδαφος και χτυπώντας την με μπουνιές και κλωτσιές. Ο 87χρονος επιτέθηκε επίσης σε μία άλλη γιατρό και μία νοσηλεύτρια που έσπευσαν να βοηθήσουν.
Αντιδράσεις και συνέπειες
Παρά την αυτεπάγγελτη δίωξη που του ασκήθηκε, ο 87χρονος αφέθηκε ελεύθερος λόγω της ηλικίας του. Ο κ. Γιαννάκος τόνισε την έλλειψη φύλαξης στο νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι «Φύλακας δεν υπάρχει τις πρωινές ώρες στο νοσοκομείο». Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.
Γιαννάκος: «Από τύχη ζει μία γιατρός»
«Χάνουν το νόημα οι λέξεις να περιγράφουμε κάθε φορά την επιθετικότητα που δείχνουν ασθενείς και συνοδοί σε βάρος του υγειονομικού προσωπικού. Στο νοσοκομείο της Λήμνου κάνουμε το σταυρό μας που ένας 87χρονος δεν σκότωσε μια αγροτική γιατρό και τη γλύτωσε με τραύματα σε όλο της το σώμα από κλωτσιές και μπουνιές. Βέβαια απαιτήθηκε η νοσηλεία της μία ημέρα στη παθολογική κλινική του νοσοκομείου. Είχε Άγιο. Ξύλο έφαγαν από τον 87χρονο και μια άλλη αγροτική γιατρός και μια νοσηλεύτρια που προσέτρεξαν σε βοήθεια χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία ευτυχώς» αναφέρει σε δήλωσή του ο Μιχάλης Γιαννάκος
Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ: «Φύλακας δεν υπάρχει τις πρωινές ώρες στο νοσοκομείο. Απόγευμα και βράδυ υπάρχει ένας φύλακας που κάνει τον τηλεφωνητή. Επίσης το Σαββατοκύριακο και τις αργίες σε όλες τις βάρδιες υπάρχει ένας φύλακας που κάνει τον τηλεφωνητή. Την έλλειψη φύλαξης καταγγέλλει συνεχώς το Σωματείο Εργαζόμενων του Νοσοκομείου και το προσωπικό».
«Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, παρότι ο 87χρονος πήγε να σκοτώσει συναδέλφους. Αλήθεια αυτή η διοίκηση τι κάνει; Πού βρίσκεται; Είναι δυνατόν να μην έχει καθόλου φύλαξη στο νοσοκομείο.
Ποιο είναι το ενδιαφέρον για τους συναδέλφους που κινδύνεψε η ζωή τους;» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.



