Λειψυδρία: Η Αθήνα σε ενάμιση χρόνο μένει χωρίς νερό; Προειδοποιεί η ΕΑΓΜΕ

Λειψυδρία: Η Αθήνα σε ενάμιση χρόνο μένει χωρίς νερό; Προειδοποιεί η ΕΑΓΜΕ

Ο προϊστάμενος Υδρογεωλογίας και Υδρολογίας της ΕΑΓΜΕ (Ελληνικό Αστεροσκοπείο – Γεωδυναμικό Ινστιτούτο) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Αν δεν λάβουμε μέτρα, η Αθήνα σε ενάμισι χρόνο δεν θα έχει νερό». Πρόκειται για προειδοποίηση με σοβαρές επιπτώσεις, που καταδεικνύει την οριακή κατάσταση που διανύει το σύστημα ύδρευσης στην Αττική.

Τι συνεπάγεται αυτή η εκτίμηση;
Το εύρος του προβλήματος αγγίζει την καθημερινή ζωή 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί την ανάγκη για:

Άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση οριζόντιας πολιτικής διαχείρισης υδάτινων πόρων.
Επενδύσεις σε εναλλακτικές λύσεις, όπως αφαλάτωση, επαναχρησιμοποίηση και εκσυγχρονισμένη υποδομή.
Ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης για περιορισμό της σπατάλης σε οικιακό, αγροτικό και τουριστικό επίπεδο.


Η προειδοποίηση αυτή δεν είναι μία θεωρητική προοπτική· είναι ένα «τι ώρα είναι;» για την Αττική. Αντί να λειτουργήσουμε τώρα στην εντατική του σχεδιασμού, κινδυνεύουμε να ξυπνήσουμε όταν πια η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Το νερό δεν είναι πολυτέλεια· είναι προϋπόθεση κάθε άλλης ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα: Τζόκερ, κλήρωση Πέμπτη 23 Οκτωβρίου: Οι τυχεροί αριθμοί

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα