Την Παρασκευή 9 Μαΐου, θα ανακοινώσει τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, κατά της βίας στα ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στις διοικήσεις των πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτάνεων που διεξάγεται στη Χαλκιδική. Μεταξύ των πολλών θεμάτων, που απασχολούν τα ΑΕΙ, θα συζητηθούν και αυτά της διαγραφής των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης και των μέτρων κατά της βίας στα πανεπιστήμια όπως τα σκιαγράφησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Όπως ήδη έχει δηλώσει η υπουργός κυρία Ζαχαράκη όταν αποδεικνύεται ότι φοιτητές προκαλούν ζημιές σε ΑΕΙ, θα καλούνται να τις πληρώσουν ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει και αυτόματα διαγραφή τους εφόσον συμμετέχουν σε βιαιότητες και επεισόδια.
Στο πλαίσιο της προστασίας των ιδρυμάτων θα θεσπιστεί κάρτα εισόδου έτσι ώστε όπως είπε η υπουργός να «σχηματίσουμε μια αλυσίδα προστασίας γύρω από τα δημόσια ΑΕΙ, και να εξαφανιστούν τα φαινόμενα βίας».
Η κυρία Ζαχαράκη πάντως, συνέδεσε τις βιαιοπραγίες των τελευταίων ημερών και με τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν στις 14 Μαϊου «και κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε επεισόδια είναι και φοιτητές, γιατί μπορεί να είναι και «εξωσχολικοί».
Όπως ξεκαθάρισε η υπουργός «στόχος είναι να γίνει πιο αυτοματοποιημένο το σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, γιατί σήμερα η διαδικασία είναι μακρά. Θα λύσουμε τα χέρια των αρμοδίων με τις διαγραφές και βέβαια θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με την περίπτωση», είπε. Η υπουργός είπε ότι το 2021 δόθηκαν 10 εκ. Ευρώ, στα ΑΕΙ για υποδομές ασφαλείας και τώρα θα γίνει χαρτογράφηση όσων έγιναν και θα ζητηθεί επικαιροποίηση και λογοδοσία από τα ΑΕΙ. Η υπουργός τόνισε ότι είναι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου με κάρτα στα πανεπιστήμια, αν και κάθε σχολή έχει ιδιαιτερότητες. «Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του προϋπολογισμού ώστε να γίνουν ασφαλή τα πανεπιστήμια», πρόσθεσε και χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» το να γίνουν διορθώσεις στους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια για τα ΑΕΙ. Την θεσμοθέτηση ψηφιακής κάρτας εισόδου, εγκατάσταση τουρνικέ και άρση της φοιτητικής ιδιότητας ζητά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ .
Όπως επισημαίνει η φοιτητική παράταξη, παρότι από το 2019 έχει καταργηθεί το “άσυλο ανομίας” και έχει μετατραπεί σε “άσυλο ιδεών”, η ύπαρξη βίαιων επιθέσεων σε φοιτητές και καθηγητές υποδεικνύει πως το πρόβλημα παραμένει υπαρκτό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ευθύνες των Διοικήσεων των Ιδρυμάτων, οι οποίες, σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν τις αναλαμβάνουν επαρκώς. Η φοιτητική παράταξη ζητά τη θεσμοθέτηση «Ψηφιακής Κάρτας Εισόδου» στα ΑΕΙ για φοιτητές, καθηγητές και επισκέπτες. Εγκατάσταση συστημάτων τουρνικέ στα Πανεπιστήμια των μεγάλων πόλεων. Ανάληψη Ευθυνών από τις Πρυτανικές .Αυστηρότερο Πειθαρχικό Πλαίσιο και άρση φοιτητικής ιδιότητας για οποιονδήποτε φοιτητή συμμετέχει σε έκνομες ενέργειες .