Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε, χθες το απόγευμα, σε θαλάσσια χώρο της Χαλκιδικής και έγινε αισθητή στη Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα και καταγράφουν όλα τα στοιχεία. Από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 19:04 με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών, ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν ζημιές.
Άγνωστο υποθαλάσσιο ρήγμα
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ «οφείλεται σε ένα άγνωστο μέχρις στιγμής υποθαλάσσιο ρήγμα».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στο enikos.gr ότι «θα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση».
«Δεν είμαστε βέβαιοι αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση καθώς αναμένουμε μικρότερους μετασεισμούς. Η περιοχή δεν έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό, όπως προκύπτει από την ιστορία της, επομένως, θα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι σεισμικές δονήσεις σε θαλάσσιο χώρο νότια, νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών που ταρακούνησαν την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αλλά και αρκετές περιοχές της Μακεδονίας είναι εύλογο να προκάλεσαν αναστάτωση, ωστόσο όπως αναφέρει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν πρέπει να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία.
«Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, τόσο από τα ενόργανα στοιχεία- από τότε που έχουμε σεισμογράφους, από τον 20ο αιώνα και μετά- όσο και πιο πριν, δεν υπάρχουν ιστορικές περιγραφές για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, ούτε ιστορικές περιγραφές για καταστροφές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «μικρό» τον σεισμό. «Δεν είναι σεισμός που πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας. Επειδή είναι θαλάσσια η περιοχή, δεν έχουμε καλή εικόνα για τα ρήγματα κτλ και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε σεισμολογικά στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία μιλούν για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας χωρίς ισχυρούς σεισμούς» επισήμανε ο καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημαντική μετασεισμική ακολουθία
Ωστόσο, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι «θα έχουμε μια αρκετά σημαντική μετασεισμική ακολουθία, απαιτητική, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι από τα Νέα Πλάγια στην περιοχή του Σάνη, τη Σίβηρη , την Κασσάνδρα γενικότερα θα “κουνιούνται” για ένα διάστημα, θα νιώθουν αρκετούς μετασεισμούς. Ήδη, έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί.
Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η μετασεισμική ακολουθία, φαίνεται μια συνηθισμένη ακολουθία που έχει σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί ομαλά το επόμενο διάστημα. Μετασεισμούς βέβαια θα έχουμε πολλούς», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.
Ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δήλωσε στο ThessToday.gr ότι πρόκειται για ένα «άγνωστο ρήγμα», το οποίο στο παρελθόν δεν έχει δώσει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ.
«Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο πιθανόν ενεργοποιείται κατά διαστήματα που δεν γνωρίζουμε αν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, και υποστήριξε ότι «σεισμοί σε αυτά τα μεγέθη μπορούν να συμβούν, όπως σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας».
Καρέ καρέ η στιγμή του σεισμού
Η στιγμή του σεισμού καταγράφηκε σε βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο από κάμερα ασφαλείας καταστήματος σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Ποτίδαιας την ώρα του σεισμού. Όπως διακρίνεται στο βίντεο της Voria.gr, προϊόντα πέφτουν από τα ράφια ενώ τα πάντα κουνιούνται.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τις κινήσεις κάμερας, που καταγράφει εικόνες της πόλης, η δόνηση ήταν ιδιαίτερα δυνατή.
Πηγή: enikos.gr