Τι θα συνέβαινε αν οι βροχοπτώσεις της Βαλένθια πλήτταναν την Αττική;

Τι θα συνέβαινε αν οι βροχοπτώσεις της Βαλένθια πλήτταναν την Αττική;

Η Αττική είναι μία περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από πλημμύρες, και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στη Βαλένθια θέτουν το ερώτημα: Τι θα συνέβαινε αν αυτές οι καταιγίδες χτυπούσαν την Αθήνα; Ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές, παρουσίασε τις εκτιμήσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, τονίζοντας σημαντικά σημεία σχετικά με την αντιπλημμυρική ετοιμότητα της Αττικής.

Καθαρισμός και συντήρηση του Κηφισού

Ο κ. Κοντοές ανέφερε ότι οι προβλέψεις του βασίζονται σε ένα μοντέλο που υποθέτει ότι ο ποταμός Κηφισός και οι διατομές του είναι καθαρές από μπάζα και σκουπίδια. «Ο Κηφισός χρειάζεται ετήσια συντήρηση και καθαρισμό», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει αρχίσει να εφαρμόζει προγράμματα καθαρισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα εγκιβωτισμένα τμήματα του ποταμού, τα οποία συχνά παραβλέπονται.

Κίνδυνοι για τις περιοχές Μοσχάτο και Καλλιθέα

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών, οι κίνδυνοι δεν εξαρτώνται μόνο από την ένταση των πλημμυρικών κυμάτων, αλλά και από την τρωτότητα των περιοχών. «Κτίρια κοντά στις όχθες των ρεμάτων, υπόγεια ή πιλοτές, και ευάλωτα υλικά κατασκευής αυξάνουν την επικινδυνότητα», επεσήμανε. Ο χάρτης που παρουσίασε δείχνει ότι οι περιοχές της Καλλιθέας και του Μοσχάτου είναι από τις πιο ευάλωτες σε πλημμύρες.

Αντιπλημμυρικά έργα και αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων

Σε ερώτηση σχετικά με την ικανότητα του Κηφισού και των αντιπλημμυρικών έργων να καλύψουν τις ανάγκες της Αττικής, ο κ. Κοντοές δήλωσε ότι τα έργα αυτά είναι αρκετά για φυσιολογικές συνθήκες, αλλά σε ακραία φαινόμενα, όπως αυτό του Daniel, απαιτούνται επιπλέον μέτρα. «Πρέπει να δημιουργηθούν φυσικές λεκάνες που θα συγκρατούν το νερό πριν φτάσει στα εγκιβωτισμένα κομμάτια», τόνισε.

Σημαντικότητα πληθυσμιακών δεδομένων

Κλείνοντας, ο κ. Κοντοές επεσήμανε τη σημασία της πυκνότητας του πληθυσμού και του μέσου όρου ηλικίας των κατοίκων σε σχέση με την ευαλωτότητα μιας περιοχής. «Ακόμα και σε περιοχές με αντιπλημμυρικά έργα, οι ακραίες συνθήκες απαιτούν πρόσθετες ενέργειες για την προστασία των πολιτών», κατέληξε.

Αυτές οι δηλώσεις υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα για προληπτικά μέτρα και τη σημασία της σωστής συντήρησης των υποδομών ώστε να προστατευτεί η Αττική από φυσικές καταστροφές.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα