Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την παιδική εγκληματικότητα η οποία είναι σε έξαρση.
Σοκάρουν τα περιστατικά βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, με άγριους ξυλοδαρμούς, συμπλοκές και bullying μεταξύ νεαρών παιδιών.
Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την παιδική εγκληματικότητα η οποία είναι σε έξαρση.
«Παρά την σοβαρότητα του θέματος και την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Θα πρέπει να προβληματιστεί η πολιτεία για το τι πρέπει να γίνει. Θεωρώ ότι η ιστορία πρέπει να ξεκινήσει και από το σχολείο και από την οικογένεια. Αλλά και να υπάρχει μια μεγαλύτερη φαντασία και στα δικαστήρια σχετικά με τα αναμορφωτικά μέτρα, και να επιβάλλουν τα σωστότερα αναμορφωτικά μέτρα», είπε αρχικά.
Χειρδάρης: «Δεν είναι λύση τα αναμορφωτήρια – Να μπαίνουν στην διαδικασία της εργασίας»
Για το περιστατικό με τον νεαρό που πήγε να ξυρίσει 12χρονο με φαλτσέτα ο κ. Χειρδάρης ανέφερε: «όταν ένα παιδί έχει συμπληρώσει τα 15 έτη, τότε μπορεί να μπει στην φυλακή, δηλαδή σε ειδικά καταστήματα Νέων. Αυτό δεν είναι λύση γιατί βγαίνουν χειρότεροι, γιατί το αναμορφωτικό σύστημα για τους νέους δεν είναι το κατάλληλο στην χώρα μας. υπάρχουν όμως αναμορφωτικά μέτρα, πχ να τους βάλουν να δουλεύουν και σε συνδυασμό με την εκπαίδευση. Πιστεύω πως οι νέοι που είναι παραβατική, δεν θέλουν να δουλεύουν. Αν τους βάλεις σε μία υποχρεωτική εργασία, κάθε μέρα να κάνουν κάποια πράγματα, είναι πιο βελτιωτικό μέτρο μαζί με εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι ποινές που προβλέπονται για την παραμέληση των παιδιών είναι μέχρι έναν χρόνο φυλακή. Με την αύξηση των ποινών πάλι δεν θα γίνει κάτι».
«Δεν έχει αποτελέσματα η αυστηροποίηση των ποινών – Να εστιάσουμε στην οικογένεια και στους γονείς»
Για το περιστατικό στο Λαύριο αλλά και τα άλλα περιστατικά βίας:
«Η αυστηροποίηση των ποινών δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Πρέπει να εστιάσουμε στους γονείς και στην οικογένεια. Τα περισσότερα παιδιά που παρανομούν, είναι από χωρισμένες οικογένειες, διαλυμένες, που δεν ενδιαφέρονται ή έχουν ναρκομανείς γονείς. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αλλοδαποί. Πρέπει να σκύψει από πάνω η πολιτεία. Η βία υπάρχει και σε «καλά σχολεία» αλά σε μικρότερο ποσοστό. Η υποστήριξη της παραβατικότητας από τους γονείς είναι τραγικό», επεσήμανε ο κ. Χειρδάρης.
πηγή: MEGA TV