Σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η μήνυση που είχε καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σχετικά με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο, τέθηκε στο αρχείο.
Το πόρισμα αναφέρει ότι το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει, γεγονός που οδήγησε στη μεταφορά νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.
Η εισαγγελική έρευνα, που ξεκίνησε μετά τη μήνυση και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νερά της λίμνης Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα και δεν επιβάρυναν τον Παγασητικό Κόλπο.
Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει λόγω της ανάγκης εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ η λειτουργία του ήταν σύμφωνη με τις νόμιμες προδιαγραφές.
Με βάση τα ευρήματα αυτά, η μήνυση του Δημάρχου Βόλου δεν προχώρησε περαιτέρω και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.
Απόκοσμες εικόνες από τα νεκρά ψάρια
Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση τοποθέτησης και δεύτερου πλέγματος στον «ματωμένο» Ξηριά λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση 150-200 μέτρα.
Στο μεταξύ όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημήτριου, τα νεκρά ψάρια που συγκεντρώνονται από στη στεριά (ακτές, σημεία του Ξηριά που δεν έχει νερό κ.α. ) δεν γίνονται αποδεκτά για καύση και θα γίνει υγειονομική ταφή τους.
Οι εικόνες έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την μεγάλη οικολογική καταστροφή και κατ΄ επέκταση και οικονομική.
Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς την εισαγγελία των πρωτοδικών βόλου περιλαμβάνει την διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης όχι μόνο ότι γίνεται το τελευταίο δεκαήμερο στην περιοχή του Βόλου και στον Παγασητικό με τα νεκρά ψάρια αλλά και για το τι προηγήθηκε, τι έγινε ή τι δεν έγινε ή τι θα μπορούσε να γίνει, τι αποφάσεις λήφθηκαν, αν ήταν οι δέουσες από τη στιγμή που μετά τις πλημμύρες στην περιοχή άνοιξε το θυρόφραγμα και τα νερά από τις πλημμυρισμένες έκτασης της Κάρλας όδευαν προς τον Παγασητικό.
Πηγή: ieidiseis.gr