Περίπου ένα μήνα μετά την εκδήλωση της πανώλης στην Ελλάδα, τα επίσημα κρούσματα ανέρχονται στα 35 και τα θανατωμένα ζώα λόγω της κατάστασης έχουν ξεπεράσει τα 14.000. Συγκεκριμένα, η νόσος έχει χτυπήσει 35 κτηνοτροφικές μονάδες από την στιγμή που τα μολυσμένα ζώα πέρασαν τα σύνορα της χώρας.
Μάλιστα, η ζημιά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν οι αρχές δεν είχαν εντοπίσει έγκαιρα τις νέες εστίες, που προέκυψαν εκτός των ζωνών επιτήρησης και ελέγχου. Η πανώλη πρόλαβε να χτυπήσει σε Θεσσαλία, Ηλεία και Κρήτη προκαλώντας καταστροφή στο ζωϊκό κεφαλαίο.
Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί ζημιά χιλιάδων ευρώ και ακόμη κι αν πάρουν την κρατική στήριξη φαίνεται πολύ δύσκολο να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Όσοι κατάφεραν να σώσουν τα κοπάδια τους από την άλλη, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την δυσπιστία των καταναλωτών λόγω της έξαρσης της πανώλης κυρίως στην αγορά κρέατος. Ήδη κάτι τέτοιο διαφαίνεται στην περιοχή της Λάρισας που τα κρεοπωλεία δυσκολεύονται να βρουν και να διαθέσουν αιγοπρόβειο κρέας, καθώς τα σφαγεία είναι κλειστά, αλλά και η ζήτηση που καταγράφεται είναι περιορισμένη. Χαρακτηριστικά τέτοια εποχή πέρυσι και λόγω της εορτής του 15αύγουστου η κατανάλωση είχε αυξηθεί σημαντικά. Ερωτηματικό είναι και η τιμή του κρέατος το οποίο για κάποιο διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά ενδεχομένως να αποτελέσει παιχνίδι στα χέρια των κερδοσκόπων.
Όσο δεν εμφανίζονται νέες εστίες η πανώλη θα σβήσει και είναι επιτακτικό να ανοίξει η συζήτηση για πως θα εφαρμόσουμε μέτρα, ώστε να μην την ξαναδούμε στην Ελλάδα. Όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να δούμε ξανά το καθεστώς των ελέγχων στην χώρα και κυρίως την αλυσίδα εισαγωγής ζώων από άλλες χώρες.
Ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας σκοπεύει να εισάγει rapid test από το εξωτερικό. Σε δεύτερο χρόνο υπάρχει ήδη συμφωνία με εξειδικευμένη εταιρεία της Λάρισας, η οποία θα παράξει τέτοια τεστ ελέγχου και πλέον θα είναι πιο εύκολη η προμήθεια τους και η χρήση τους.
πηγή: topontiki.gr