Σέρρες: Οικολογική καταστροφή από τη φωτιά στο όρος Όρβηλος που μαίνεται για 15η μέρα

Σέρρες: Οικολογική καταστροφή από τη φωτιά στο όρος Όρβηλος που μαίνεται για 15η μέρα

Έναν εφιάλτη ζουν τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες οι κάτοικοι των οικισμών Αχλαδοχωρίου και Καρυδοχωρίου, του δήμου Σιντίκης, στις Σέρρες, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στο όρος Όρβηλος. Ανά πάσα στιγμή, ανάλογα και την κατεύθυνση των ανέμων, οι πύρινες γλώσσες του διπλού μετώπου (ανατολικού και δυτικού) μπορεί να εισχωρήσουν στα χωριά και να κατακάψουν ότι βρουν στο πέρασμά τους.

Συγκεκριμένα, την 18η του Ιούλη, ένας από τους εκατοντάδες κεραυνούς που έπεσαν στο όρος, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά, με αποτέλεσμα – μέχρι στιγμής – περίπου 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους να έχουν γίνει στάχτη. Το εν λόγω δάσος είχε πάρει φωτιά και πριν από 20 χρόνια, αλλά κατάφερε στο μεσοδιάστημα να αναγεννηθεί.

Επί δύο εβδομάδες, οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για την κατάσβεση του μετώπου, καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση οχημάτων και πυροσβεστών λόγω του υψομέτρου, αλλά και του ανάγλυφου του βουνού.

Μάλιστα, η αγωνία κορυφώθηκε όταν την 30η Ιουλίου οι ισχυροί νοτιάδες που έπνεαν στο σημείο, «οδήγησαν» την λαίλαπα προς το Αχλαδοχώρι, σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές Αρχές οι οποίες, εκτός από το γεγονός ότι ενημέρωσαν την αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας για έκδοση 112, εφάρμοσαν και το πρωτόκολλο εκκένωσης.

Ευτυχώς, έπειτα από τιτάνια «μάχη», το μέτωπο τέθηκε υπό έλεγχο στην αντιπυρική ζώνη που είχε δημιουργηθεί εκτός του οικισμού, σώζοντας ζωές και περιουσίες.

«Ναρκοπέδιο» η περιοχή πέριξ της φωτιάς

Ο δήμαρχος Σιντίκης, Γιώργος Τάτσιος, μιλώντας στο enikos.gr ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της 18ης Ιουλίου και την αμέσως επόμενη το πρωί άρχισαν οι ρίψεις νερού με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να την περιορίσουμε σύντομα. Όμως, λόγω των δυνατών ανέμων και του ανάγλυφου του βουνού, όπου οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα έκταση».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ένας λόγος που δυσκόλεψε τις κινήσεις των πυροσβεστών ήταν η ύπαρξη μη χαρτογραφημένων ναρκοπεδίων από την εποχή του εμφυλίου, όπου και είχαν τοποθετηθεί από τους αντάρτες. Όταν αυξήθηκε το πυροθερμικό φορτίο και συνεπώς η θερμοκρασία, ξεκίνησαν να εκρήγνυνται νάρκες, χειροβομβίδες και βλήματα, σε περιοχές όπου θεωρούνταν «καθαρές».

Κάτοικοι, πυροσβέστες και δημοτική Αρχή, έχουν δημιουργήσει με βαρέα οχήματα μια αντιπυρική ζώνη πολλών χιλιομέτρων για την περαιτέρω θωράκιση των χωριών, όπου και περιμένουν τις φλόγες σε περίπτωση που στραφούν προς κάποιον οικισμό, όπως και έγινε στην περίπτωση του Αχλαδοχωρίου.

Η Βουλγαρία

Οι φλόγες πέρασαν τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας και εισχώρησαν ακόμα και στην Βουλγαρία, όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, διατάχθηκε και η εκκένωση 3-4 χωριών. «Η πυρκαγιά στην γείτονα χώρα καίει ανεξέλεγκτα και το μέτωπο είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας. Δεν κατάφεραν να την περιορίσουν παρά το γεγονός ότι διατυμπάνιζαν πως έχουν 4 αντιπυρικές ζώνες στα σύνορα. Εμείς κάπως το προλάβαμε και το διατηρούμε σε ένα σταθερό επίπεδο. Πλέον, φοβόμαστε παραπάνω για τον ενδεχόμενο να γυρίσουν οι φλόγες πίσω από αυτούς, παρά από το όρος».

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το παραπάνω δραματικό σενάριο, ο οικισμός που θα πρέπει να εκκενωθεί πρώτος είναι το Καρυδοχώρι. Εκεί, μένουν περίπου 50-60 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά το χωριό διαθέτει μόνο μια έξοδο διαφυγής, αυτή προς το Σιδηρόκαστρο. «Άπαξ και κλείσει εκείνη η διέξοδος τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Καρυδοχώρι και Αχλαδοχώρι διαθέτουν μόνο αυτή τη διέξοδο διαφυγής, καθώς ο άλλος δρόμος είναι σε χειρότερη κατάσταση. Θα αιτηθούμε χρηματοδότηση για να τον φτιάξουμε, καθώς ο κίνδυνος εγκυμονεί», πρόσθεσε ο κ. Τάτσιος.

Λειψυδρία

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στο σημείο, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, αντί να πηγαίνουν ως τη λίμνη Κερκίνη για άντληση νερού, έπειτα από απόφαση του δήμου, πηγαίνουν στις λιμνοδεξαμενές του Αχλαδοχωρίου. Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας.

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με το νερό στην ευρύτερη περιοχή του δήμου και φυσικά έχουν γίνει και οι απαραίτητες συστάσεις στους δημότες. Για τον λόγο αυτό, προχωρήσαμε και στην αντικατάσταση μιας γεώτρησης – με κόστος 20 χιλιάδες ευρώ – προκειμένου να περιορίσουμε το φαινόμενο», είπε στο enikos.gr ο δήμαρχος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Τάτσιος, οι μηχανισμοί του δήμου είναι ενεργοποιημένοι, καθώς υπάρχει μέριμνα για την ασφαλή απομάκρυνση, την μεταφορά αλλά και την φιλοξενία των κατοίκων κάθε οικισμού.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα