Πανελλήνιες 2024: Τα τμήματα της Θεωρητικής με πολλές επιλογές για δουλειά – Εκτός της Νομικής

Πανελλήνιες 2024: Τα τμήματα της Θεωρητικής με πολλές επιλογές για δουλειά – Εκτός της Νομικής

Όσα θέλουν να ξέρουν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2024 για τις σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κλάδος των Πολιτικών Επιστημών είναι απαξιωμένος και ότι οι πτυχιούχοι δύσκολα θα βρουν χώρο απασχόλησης στο μέλλον.Και όμως τα τμήματα αυτά των πανεπιστημίων είναι ιδιαίτερα αγαπητά στους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης και, συχνά, οι αντίστοιχες σχολές αποτελούν την αμέσως επόμενη επιλογή όσων στοχεύουν στη Νομική μέσα από τις Πανελλήνιες 2024.

Οι σπουδές κοινωνικών επιστημών προσφέρουν ευρεία και πολύπλευρη γνώση στους φοιτητές. Οι απόφοιτοι των σχολών έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται μέσα σε μια κοινωνία, να αναλύσουν τα πολιτικά, πολιτειακά και διεθνή φαινόμενα, αλλά και να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των διαφόρων πολιτικών εξελίξεων. Οι πολιτικές επιστήμες είναι ένας κλάδος πολυσχιδής, που ανανεώνεται διαρκώς, εξελίσσεται και δίνει «δυνατές» λύσεις απασχόλησης τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό.

Όπως πλέον συμβαίνει σε όλες τις επιστήμες μεγάλη σημασία για την επαγγελματική αποκατάσταση έχουν οι μεταπτυχιακές Σπουδές.Τα περισσότερα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές στους ακόλουθους τομείς: Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία, Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διοίκηση και Διαχείριση Οικονομικών Μονάδων και Οργανισμών, Διοικητική Επιχειρήσεων και Τραπεζών, Λογιστικής και Οικονομικά της Υγείας και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, Θεσμοί και Πολιτικές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτική Θεωρία και Δικαιώματα, Πολιτική Ανάλυση και Δημόσιες και Ευρωπαϊκές Πολιτικές, Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές, Πολιτική Θεωρία και Φιλοσοφία, Πολιτική Ανάλυση, Πολιτική Ιστορία, Πόλεμος και Στρατηγικές Σπουδές, Διακυβέρνηση, Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων Μεσογειακές σπουδές.

Οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων μπορούν να ακολουθήσουν πολλές επαγγελματικές διεξόδους, όπως: Στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε διεθνείς και πολυμερείς οργανισμούς. Σε πολιτικά κόμματα, ιδρύματα, ινστιτούτα, εταιρείες δημοσκοπήσεων, επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων. Σε ερευνητικά κέντρα και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Στα ΜΜΕ. Σε πολιτικά ιδρύματα και αντίστοιχα ερευνητικά ινστιτούτα. Σε επιχειρήσεις με δράση στο εξωτερικό. Σε εταιρείες συμβούλων πολιτικής επικοινωνίας και δημοσκοπήσεων. Σε εταιρείες συμβούλων και διαχείρισης έργων. Σε ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ. Στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Διπλωματικό Σώμα κ.α. Τα τμήματα Πολιτικών Επιστημών στην χώρα μας είναι έξι και βρίσκονται όλα στο 1Ο επιστημονικό πεδίο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Αθήνα
  • Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Αθήνα
  • Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Κομοτηνή
  • Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Ρέθυμνο
  • Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Κόρινθος
  • Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Θεσσαλονίκη

Μερικές από τις εξειδικεύσεις που προσφέρουν δυνατές λύσεις εργασίας στους απόφοιτους:

Διεθνείς Σχέσεις

Κλάδος της πολιτικής επιστήμης που συνδυάζει, μεταξύ άλλων, την νομική, την οικονομία, το δίκαιο και τον πολιτισμό. Βασίζεται στη γνώση και ανάλυση της συνύπαρξης των διαφορετικών χωρών και των δράσεων που αναπτύσσονται σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο. Συγκεκριμένα μελετά όχι μόνο τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη, αλλά και ανάμεσα στα κράτη και σε οργανισμούς και θεσμούς όπως οι Μ.Κ.Ο., οι Οργανισμοί ανθρωπιστικού χαρακτήρα, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι διακρατικοί οργανισμοί όπως ο Ο.Η.Ε. και η Ε.Ε.. Ο πολιτικός επιστήμονας που θα επιλέξει αυτή την ειδίκευση θα μπορεί να συνδυάσει την θεωρητική διδασκαλία με την εμπειρική μελέτη των διεθνών και στρατηγικών θεμάτων. Θα καλλιεργήσει δηλαδή τόσο την αναλυτική, όσο και την κριτική του ικανότητα και θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκει και να προωθεί ολοκληρωμένες λύσεις.

Δίκαιο του Περιβάλλοντος

Η προφύλαξη και προάσπιση του φυσικού πλούτου αποτελεί πλέον βασικό στόχο για τη χώρα μας. Το Δίκαιο του περιβάλλοντος είναι ένας αυτόνομος κλάδος δικαίου, αποτελείται από εθνικούς νόμους, διεθνείς συνθήκες, κανονισμούς και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπληρώνει τους νόμους και τους κανόνες δικαίου που έχουν ήδη δημιουργηθεί με σκοπό την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Ο πολιτικός επιστήμονας που θα ειδικευτεί στον τομέα αυτό θα μπορεί να προσεγγίσει κριτικά τις προϋποθέσεις επιτυχούς διαμόρφωσης και εφαρμογής θεσμών περιβαλλοντικής προστασίας και να πραγματεύεται ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού

Πρόκειται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης ή οργανισμού που ασχολείται με τις πρακτικές και τις πολιτικές που απαιτούνται για την επιμέλεια των πτυχών εκείνων που σχετίζονται με θέματα προσωπικού. Συγκεκριμένα με την προσέλκυση, την εκπαίδευση, την αξιολόγηση και την ανταμοιβή του ανθρωπίνου δυναμικού, λαμβάνοντας υπόψη τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη και θεωρώντας τον άνθρωπο ως το σημαντικότερο παράγοντα για την επίτευξη των στόχων της οργάνωσης. Όσοι επιλέξουν την ειδίκευση αυτή θα αποκτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους βοηθήσουν να γίνουν στελέχη επιχειρήσεων ικανά στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα