Σοκάρουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: Οι νέες οδηγίες για τη διαχείρισή τους

Σοκάρουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: Οι νέες οδηγίες για τη διαχείρισή τους

Σύμφωνα με αυτά που προκύπτουν από τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ., μόνο το 2023 οι αρμόδιοι αστυνομικοί, που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, κατέγραψαν συνολικά 13.342 περιστατικά, εκ των οποίων 9.886 θύματα ήταν γυναίκες και 3.456 άνδρες.

Άγιοι Ανάργυροι: Η δολοφονία της Κυριακής σόκαρε το πανελλήνιο
 
Η 28χρονη Κυριακή Γρίβα δολοφονήθηκε έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, όπου είχε πάει να ζητήσει βοήθεια γιατί φοβόταν τον πρώην σύντροφό της. Οι αστυνομικοί δεν την μετέφεραν στο σπίτι της με το περιπολικό που ζητούσε και έτσι εκείνη βγήκε έξω και μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ο πρώην σύντροφός της που την παρακολουθούσε, τη δολοφόνησε.

Η υπόθεση έλαβε τεράστιες διαστάσεις και ανέδειξε τα προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ. και τον τρόπο διαχείρισης τόσο σοβαρών και ευαίσθητων υποθέσεων. Ακόμη δύο ειδήσεις έγιναν γνωστές σήμερα, Σάββατο, ενώ δεκάδες είναι αυτές που καταγγέλθηκαν στα κανάλια.

Πήδηξε από το παράθυρο για να γλιτώσει

Μια γυναίκα από την Πάτρα πήδηξε από το παράθυρο για να γλιτώσει από τον σύντροφό της. Όπως ανέφεραν στο OPEN και οι γείτονες που ήταν μάρτυρες, άκουσαν φασαρία, να πέφτουν πράγματα και έπιπλα βγήκαν στον δρόμο να βοηθήσουν τη γυναίκα, την οποία είδαν ξαφνικά να πηδάει. Το θύμα βρήκε καταφύγιο στους γείτονες, οι οποίοι τηλεφώνησαν στους αστυνομικούς και στο σημείο έσπευσε περιπολικό, το οποίο παρέλαβε τη γυναίκα και την μετέφερε στην ασφάλεια ενώ παράλληλα συνελήφθη και ο κακοποιητής της.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στο αυτόφωρο. Του επιβλήθηκε η σχετική ποινή ενώ ορίστηκε από το δικαστήριο να μην πλησιάζει την γυναίκα, ωστόσο το επόμενο βράδυ επέστρεψε στο σπίτι και τότε η γυναίκα ξανακάλεσε την αστυνομία προκειμένου να τον απομακρύνουν.

Ο ίδιος βρίσκεται στα δικαστήρια της Πάτρας και ο ανακριτής και ο εισαγγελέας θα αποφασίσουν την περαιτέρω μεταχείρισή του.

Καταγγελία στους Αμπελόκηπους

Παράλληλα, μια 51χρονη πήγε στο ΑΤ Αμπελοκήπων το μεσημέρι της Παρασκευής, για να αναφέρει πως ο πρώην σύντροφός της σκοπεύει να πάει να τη βρει στο ξενοδοχείο που θα έμενε στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Η γυναίκα δεν ήθελε να υποβάλει μήνυση, οι αστυνομικοί ωστόσο σχημάτισαν δικογραφία και ενημέρωσαν τους αστυνομικούς του ΑΤ Γορτυνίας.

Στη συνέχεια, της είπαν να μην πάει στα Λαγκάδια και της βρήκαν κατάλυμα στη Δημητσάνα μέχρι να εντοπιστεί ο δράστης.

Έκαναν αναζητήσεις και μόλις πήγε στο ξενοδοχείο τον συνέλαβαν.

Τέσσερις νέες οδηγίες προς τους αστυνομικούς

Στην τελευταία υπόθεση, οι αστυνομικοί έδρασαν με βάση της οδηγίες που έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε σε τηλεδιάσκεψη με 2.500 αστυνομικούς, ότι για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Μάλιστα, ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  • Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  • Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  • Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  • Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
  • Ακόμη, επισήμανε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα