Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Εξοργίζουν τα λάθη και οι παραλείψεις της αστυνομίας

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Εξοργίζουν τα λάθη και οι παραλείψεις της αστυνομίας

Την έντονη αντίδρασή των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η στάση της αστυνομίας στην υπόθεση της νέας γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους, καθως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τα αντανακλαστικά των αστυνομικών, την ώρα που ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Ανακοίνωση για τα ερωτήματα που έχουν προκύψει εξέδωσαν ήδη εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.

 
Τα ερωτήματα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η 28χρονη επιστρέφοντας από διασκέδαση στο σπίτι της μαζί με έναν φίλο της, φάνηκε πως είδε πρώην σύντροφό της να την περιμένει κάτω από το σπίτι της γι’ αυτό και πήγε στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να καταγγείλει τον πρώην σύντροφό της, καθώς ένιωσε απειλή.

Η κοπέλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε ένα περιπολικό για να την πάει στο σπίτι της ώστε να είναι ασφαλής. Όπως καταγγέλεται, οι αστυνομικοί της είπαν πως δεν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό, αλλά θα μπορούσε να καλέσει η ίδια την άμεση δράση.

 
 Βγαίνοντας λοιπόν από το ΑΤ κάλεσε το «100» ενώ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την ώρα που μιλούσε στο τηλέφωνο, ο πρώην σύντροφός της, φαίνεται να της επιτέθηκε και να την μαχαίρωσε πολλές φορές πισώπλατα, δίπλα στο φυλάκιο, ενώ όσα διαδραματίστηκαν φαίνεται να τα άκουγε σε ζωντανή μετάδοση η τηλεφωνήτρια της υπηρεσίας…

ΣΥΡΙΖΑ – Νοτοπούλου: Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα!
Ερωτήματα για την στάση της Αστυνομίας όσον αφορά την γυναικοκτονία της 28χρονης γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους, θέτει η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά είναι «αμείλικτα» αφού προηγουμένως ζήτησε βοήθεια και δεν της δόθηκε.

 
«Τι έκανε η Αστυνομία για να προστατεύσει τη Γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια;» αναρωτιέται η βουλευτής θέτοντας μια σειρά επιπλέον ερωτήματα, ζητώντας παράλληλα τη λήψη μέτρων για τα θύματα έμφυλης βίας.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ζητά μεταξύ άλλων επαρκή στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων και των κοινωνικών υπηρεσιών, με δομές φιλοξενίας και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

 
Όλη η δήλωση: 

«Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από τη ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ χθες βράδυ στους Αγίους Αναργύρους.

Μια γυναίκα έπεσε νεκρή από το χέρι του συντρόφου της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε μεταβεί λίγα λεπτά νωρίτερα προκειμένου να καταγγείλει το σύντροφό της και να ζητήσει βοήθεια.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα!

Τι έκανε η Αστυνομία για να προστατεύσει τη Γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια;

Γιατί έφυγε δίχως να λάβει τη βοήθεια που ζήτησε;

Αληθεύει ότι η 28χρονη γυναίκα ζήτησε συνοδεία περιπολικού για να πάει σπίτι της αλλά λόγω υποστελέχωσης του Α.Τ έφυγε χωρίς να λάβει καμία βοήθεια;

Αληθεύει ότι στο παρελθόν η 28χρονη γυναίκα είχε υποβάλλει μήνυση για ξυλοδαρμό και βιασμό τον πρώην σύντροφό της;

Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα καταγγέλλει την κακοποίησή της στις αρχές και τελικά δολοφονείται αποδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο πως οι προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας δεν είναι αρκετές.

Πόσες ακόμη Γυναίκες θύματα Έμφυλης Βίας πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα;

Απαιτείται επαρκής στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών με λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες με αυξημένη χρηματοδότηση και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

Με ενίσχυση του Δικτύου Δομών για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας.

Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην​ λείψει ξανά Καμία».

ΠΑΣΟΚ – Γιαννακοπούλου: Δεν πάει άλλο
Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη, Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρει σχετικά με τη νέα γυναικοκτονία:

«Μια ακόμα σοκαριστική γυναικοκτονία πραγματοποιήθηκε χθες στους Αγίους Αναργύρους. Μια νέα γυναίκα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μόλις λίγα μέτρα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, στο οποίο είχε προσφύγει για να ζητήσει προστασία. Ωστόσο η απέλπιδα προσπάθειά της να υπερασπίσει την ζωή της συνάντησε την ολιγωρία των υπευθύνων του ΑΤ. Όπως ενημερωνόμαστε από τα σχετικά ρεπορτάζ, δεν την κράτησαν στο ΑΤ μέχρι να αναζητήσουν τον τελικά δολοφόνο της, τον οποίο είχε καταγγείλει και το 2020 για βιαιοπραγία και βιασμό. Δεν υπήρξαν τα στοιχειώδη αντανακλαστικά σε μια εν ψυχρώ δολοφονία λίγα μέτρα από την φρουρά του ΑΤ, ενώ η άτυχη γυναίκα τηλεφωνούσε στο 100.

Η συγκεκριμένη γυναικοκτονία, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο για μια ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα και την ανεπάρκεια στη δυνατότητα προστασίας γυναικών, που απειλούνται και που κάποιες δολοφονούνται.

Δεν πάει άλλο! Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως εκτεθειμένη όταν συνεχίζουν να γίνονται γυναικοκτονίες σε τέτοιες συνθήκες, που παρακολουθούμε όλοι σοκαρισμένοι.

Ως εδώ! Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά να οξύνεται αυτή η κατάσταση άπραγη, αρκούμενη σε αναποτελεσματικά και αποσπασματικά μέτρα.

Χρειάζεται επιτέλους συνολική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος»

Βολές Σακελλαρίδη κατά Χρυσοχοϊδη, Φλωρίδη
Έντονη είναι η αντίδραση και της Νέας Αριστεράς μετά την είδηση της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους και μάλιστα λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Με ανάρτησή του ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Γαβριήλ Σακελλαρίδης εγκαλεί τους αρμόδιους υπουργούς σημειώνοντας ότι «η Ελληνική Αστυνομία και ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι έκθετοι» ενώ καλεί τον Γιώργο Φλωρίδη να σταματήσει να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και «να ασχοληθεί επιτέλους με κάτι σημαντικό». Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η Νέα Αριστερά ζητούν νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» και λήψη σειράς μέτρων για την προστασία των γυναικών αλλά και για πρόληψη.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμου΄της Νεάς Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέρει:

«Ακόμα μία γυναίκα δολοφονήθηκε άγρια, χτες βράδυ στους Αγίους Αναργύρους, επειδή ο δολοφόνος θεωρούσε ότι είναι κτήμα του, του ανήκε και δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι είχε δικαίωμα να τον χωρίσει. Πλέον δεν είναι μία ακόμη είδηση στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Είναι μία ακόμη ξεκάθαρη απόδειξη για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο δολοφονιών, με τα ίδια κίνητρα, και θύματα και θύτες με όμοια χαρακτηριστικά.

Για αυτό είναι γυναικοκτονία και για αυτό είναι διακριτό έγκλημα.

Γιατί ακριβώς πατάει στα έμφυλα χαρακτηριστικά θύτη και θύματος, γιατί ο θύτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι το θύμα μπορεί να πράξει το αυτονόητο σε μία ανθρώπινη σχέση, γιατί θεωρεί ότι έχει την πλήρη εξουσία πάνω του. Πρόκειται για την επιτομή της πατριαρχίας.

Η γυναίκα στους Αγίους Αναργύρους δολοφονήθηκε αφού είχε βγει από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου μόλις είχε καταγγείλει την παρενόχληση και την επιθετικότητα του θύτη. Ζήτησε προστασία, ζήτησε περιπολικό για να την μεταφέρει σπίτι της και δεν της δόθηκε.

Πόσο στα σοβαρά παίρνει η Αστυνομία αυτές τις καταγγελίες;

Άλλο ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που έρχεται και προστίθεται σε άλλα περιστατικά, όπου παρά τις καταγγελίες γυναικών η Αστυνομία το περνάει στα ψιλά με τις τραγικές συνέπειες να ακολουθούν.

Η Ελληνική Αστυνομία και ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι ακόμα μία φορά έκθετοι και τώρα θα πρέπει να δώσουν πραγματικές απαντήσεις.

Η δε κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τον συντηρητισμό και τις προκαταλήψεις. Ο “πολλά βαρύς” κ. Φλωρίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης να σταματήσει να πετάει χαρταετό και να προκαλεί την κοινωνία και το δημόσιο αίσθημα και να ασχοληθεί επιτέλους με κάτι ουσιαστικό.

Να κατοχυρωθεί άμεσα νομικά ο όρος “γυναικοκτονία” στον ποινικό κώδικα και να υπάρξουν επιβαρυντικές διατάξεις.

Να σπάσουμε επιτέλους αυτό το νήμα που ενώνει τις γυναικοκτονίες και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του».

 
Νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» ζητά η Νέα Αριστερά
Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά, μετά την 5η γυναικοκτονία για το 2024, όπως επισημαίνει, ζητά σειρά μέτρων για την προστασία των γυναικών:

«Δεν έχει τέλος η βία κατά των γυναικών. Η πέμπτη γυναικοκτονία για το 2024 συνέβη την πρώτη μέρα του Απριλίου, σε απόσταση 100 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, στο οποίο η 28χρονη γυναίκα είχε μεταβεί για να καταγγείλει την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της. 

Για μια ακόμη φορά η αστυνομία φαίνεται να αποτυγχάνει στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην προστασία της καταγγέλλουσας γυναίκας, κρατώντας ρόλο παρατηρητή και αφήνοντας τη γυναίκα μόνη στη συνάντηση με τον δολοφόνο της.

Κανένα panic button δεν αρκεί για να προστατεύσει τις γυναίκες από την έμφυλη βία και την ακραία εκδοχή της, τη γυναικοκτονία. 

Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικές που θα στοχεύουν τόσο στην προστασία των γυναικών όσο και στην πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση.

Ως Νέα Αριστερά, ζητάμε από την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτού του ανησυχητικά αυξανόμενου φαινομένου:

• Ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία τώρα

• Άμεση υλοποίηση των 52 κατεπειγουσών και επειγουσών συστάσεων της GREVIO (Επιτροπή Συμβουλίου της Ευρώπης) για τη βία κατά των γυναικών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. 

• Σαφές και δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου από την αστυνομία την ώρα της καταγγελίας

• Περισσότερες δομές προστασίας και φιλοξενίας των γυναικών που καταγγέλλουν έμφυλη βία

• Πολιτικές πρόληψης, με υποχρεωτική συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία και μόνιμα θεματικά εργαστήρια με έμφαση στην έμφυλη βία και την έμφυλη ισότητα

• Ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη στις καταγγέλλουσες

• Υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών και των καλών πρακτικών για τον μη επανατραυματισμό των θυμάτων κατά τη δικαστική διαδικασία».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα