Τέμπη: H απάντηση της καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου, Λίνας Παπαδοπούλου, για το διαδικτυακό ψήφισμα

Τέμπη: H απάντηση της καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου, Λίνας Παπαδοπούλου, για το διαδικτυακό ψήφισμα

Οι υπογραφές ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο και η φωνή είναι βροντερή, ωστόσο η καθηγήτρια απάντησε αν υπάρχει ελπίδα από αυτό να αλλάξει κάτι και τι προβλέπεται από το σύνταγμα.

Η Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, μίλησε στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και πάλι» και εξήγησε ποιο είναι το νομικό αποτέλεσμα που παράγεται από αυτές τις υπογραφές που συγκεντρώνονται διαδικτυακά για τα Τέμπη.

Όπως εξήγησε η κα Παπαδοπούλου θεσμικά δεν προκύπτει ούτε η υποχρέωση να έρθει το ζήτημα στην Βουλή προς συζήτηση. Επομένως η συγκέντρωση υπογραφών είναι ένα εργαλείο για να ασκηθεί πολιτική πίεση.

«Δυστυχώς στο σύνταγμα δεν προβλέπεται κάτι βάσει του οποίου μπορεί να παραπεμφθούν οι υπουργοί, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η συλλογή υπογραφών στο δικό μας σύνταγμα προβλέπεται μόνο προκειμένου να προταθεί προς την Βουλή η ψήφιση ενός νόμου. Το πρόβλημα εν προκειμένω δεν το έχει ο νόμος. Ο νόμος δηλαδή περί ποινικής δίωξης υπουργών, αλλά το έχει το ίδιο το σύνταγμα», είπε αρχικά.

«Όπως ξέρουμε, το 2024 είναι το έτος που θα αρχίσει η αναθεώρηση του συντάγματος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. Μπορεί να αρχίσει τον Δεκέμβρη του 2024 όταν θα συμπληρωθεί πενταετία, από την προηγούμενη αναθεώρηση, το 2019. Τώρα το μπαλάκι είναι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, διότι αυτοί είναι οι περισσότεροι όποιες προτάσεις κι αν κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα, δύσκολα θα περάσουν», συμπλήρωσε.

Αν είναι υποχρεωμένοι να φέρουν το συγκεκριμένο δημοψήφισμα στην Βουλή και να το συζητήσουν, απάντησε: «Όχι. Με βάση αυτές τις υπογραφές, θεσμικά δεν είναι υποχρεωμένοι. Αυτό αποτελεί μονάχα μια πολιτική πίεση».

«Η συλλογή υπογραφών αφορά την πρόταση ενός νόμου, ενός κοινού νόμου που μπορεί να ψηφίσει η Βουλή. Άρα, πράγματι αν αυτό αποσκοπεί στο να ψηφιστεί ένας συγκεκριμένος νόμος, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να συζητήσει αυτόν τον νόμο. Αλλά τώρα πρόκειται για την αναθεώρηση μιας συνταγματικής διάταξης, άρα δεν εμπεριέχεται θεσμικά. Ωστόσο, αποτελεί πολύ μεγάλή πολιτική πίεση που θα έπρεπε οι βουλευτές να την λάβουν υπόψιν τους. Αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη θα πρέπει να αλλάξει, να τροποποιηθεί, να αναθεωρηθεί -όπως λέμε- το άρθρο 86 του συντάγματος. Ούτως ώστε την κίνηση της ποινικής διαδικασίας να κάνει η εισαγγελία με κάποια αυξημένα εχέγγυα εφόσον πρόκειται για πρώην υπουργούς, για παράδειγμα, αλλά όχι η ίδια η Βουλή, όπως γίνεται σήμερα. Όπως προβλέπει σήμερα το σύνταγμα», τόνισε η καθηγήτρια μεταξύ άλλων.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα