Φεύγουν οι αγρότες από το Σύνταγμα παρά τις φωνές για παραμονή - Τα επόμενα βήματα

Φεύγουν οι αγρότες από το Σύνταγμα παρά τις φωνές για παραμονή - Τα επόμενα βήματα

Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης (21/2), μετά το χθεσινό συλλαλητήριο και την ολονύκτια παραμονή τους στο Σύνταγμα.

Ειδικότερα, το σχέδιο της αστυνομίας προβλέπει τμηματική και συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ από την Αθήνα, ενώ όσοι είχαν έρθει με λεωφορεία αναχώρησαν χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος ήταν τουλάχιστον 6.000 άτομα και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, διαδήλωσαν αγρότες από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Παράλληλα, τόνισαν ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, ενώ για το αγροτικό ρεύμα ζητούν η τιμή της κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά. 

Φωνές αγροτών για παραμονή των τρακτέρ στο Σύνταγμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μερίδα αγροτών που επιθυμούσε να παραμείνει στην Αθήνα και να επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, ο Γιάννης Βάγκος, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, άφησε το πρωί ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής των τρακτέρ στο Σύνταγμα, σημειώνοντας ότι η συνέλευση θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις τους.

«Η εισήγηση είναι ό,τι πει ο κόσμος, ό,τι πουν τα τρακτέρ. Αν πουν να μείνουμε στο Σύνταγμα, θα μείνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορικό το χθεσινό συλλαλητήριο, τόνισε πως ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό των αγροτών και στη συνέχεια εξαπέλυσε κριτική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

«Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι πρέπει να ασχοληθεί με την αγροτιά. Δεν έχει καταλάβει ότι πρέπει να υπάρχει παραγωγή, ότι πρέπει να υπάρχει ρεύμα για να ποτιστεί ο κάμπος και να υπάρχει πετρέλαιο για να οργωθεί ο κάμπος», είπε.

«Αν βγούμε με ατάκες ‘ξύσαμε τον πάτο’, ‘θα βγουν σε 10 μέρες, γιατί πρέπει να σπείρουν’ και με αυτή τη λογική, θα μας βρει απέναντι. Ο κάμπος διψάει, η ανομβρία χτυπάει κόκκινο και ασχολούνται με την ατάκα και την καρέκλα», συμπλήρωσε.


 
Τα επόμενα βήματα των αγροτών
Σήμερα και αύριο Πέμπτη (22/2) οι αγρότες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των αγροτών όσον αφορά στις κινητοποιήσεις τους.

Σύμφωνα με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, οι αγρότες προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

 
Όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».

«Ήταν ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο και το αγροτικό κίνημα θα είναι διαφορετικό από την επόμενη μέρα, γιατί έβγαλε την ενότητα και απέδειξε ότι όλη την κοινωνία την έχει στο πλευρό του. Πραγματικά αποδείξαμε ότι είμαστε όλοι μια γροθιά και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει άμεσα λύσεις στο πλαίσιο αιτημάτων που του έχουμε στείλει και όχι να κάνει πολιτική με ψίχουλα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος του μπλόκου Ε65.

Ο κ. Αλειφτήρας ανέφερε θα συντονίσουν σε πανελλαδικό επίπεδο τις κινητοποιήσεις τους, επισημαίνοντας ότι τα μπλόκα δεν είναι η μοναδική μορφή κινητοποίησης. 
Ο Γιώργος Δουμπιώτης, επικεφαλής του μπλόκου της Αταλάντης, σημείωσε ότι οι αγρότες οργάνωσαν ένα μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο, κατά το οποίο έδειξαν και ήθος και αξιοπρέπεια.

«Ήρθαμε εδώ να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας στο μέλλον, στις δουλειές μας. Γιατί ξέρετε, η δουλειά μας για μας είναι η ζωή μας. Αυτό που θα μας κάνει βιώσιμους είναι η θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία και όχι η επιστροφή φόρου κατανάλωσης, αυτά τα 82 εκατομμύρια. Γιατί όταν η κυβέρνηση μοιράζει 82 εκατομμύρια, στις τσέπες των αγροτών καταλήγουν ψίχουλα. Εμείς θέλουμε θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία. Δεύτερον, όσον αφορά τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, βγήκε υπουργός ο κ. Αυγενάκης και μας είπε ότι φταίει ο κακός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και η κακή διοίκηση. Ξέρετε αυτή δεν τη διορίζουν οι αγρότες, την είχε βάλει η κυβέρνηση και μας ζήτησε ένα συγγνώμη. Το συγγνώμη τι να το κάνουμε; Στερούνται τα παιδιά μας τα βασικά. Να πάω εγώ στα φροντιστήρια και στις δραστηριότητες των παιδιών μου να τους πω τη συγγνώμη του Αυγενάκη… δεν περνάει. Τα χρήματα ήταν δικά μας και έπρεπε να είχαν πληρωθεί. Από δική τους αστοχία δεν έχουμε πάρει τις επιδοτήσεις μας φέτος», υπογράμμισε ο ίδιος. 
Αγρότης από το μπλόκο της Θήβας τόνισε στην ΕΡΤ ότι αναμένει να δικαιωθούν τα δικαιώματά τους. «Μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας, πιστεύουμε ότι θα παραμείνουμε εδώ» τόνισε.

Άλλος αγρότης από την Καλαμάτα τόνισε ότι αν δεν απαντηθούν τα αιτήματά τους δεν πρόκειται να φύγει κανείς και να κουνηθεί τίποτα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα