Αποφασισμένοι οι αγρότες για απόβαση με τρακτέρ στην Αθήνα, παρά το όχι Χρυσοχοΐδη – Kαι φοιτητές στη μετωπική με την κυβέρνηση

Αποφασισμένοι οι αγρότες για απόβαση με τρακτέρ στην Αθήνα, παρά το όχι Χρυσοχοΐδη – Kαι φοιτητές στη μετωπική με την κυβέρνηση

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες και δηλώνουν αποφασισμένοι να κατεβούν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, παρά το κυβερνητικό «όχι» που εισέπραξαν δια στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία.

Την άρνησή του στη βούληση των αγροτών εξέφρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνάντηση που προηγήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα, την ερχόμενη Τρίτη (20.02.24), όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας την Πέμπτη.

Νέα συλλαλλητήρια και αποκλεισμοί

Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται, ενώ πραγματοποιούνται συνελεύσεις στα μπλόκα για να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για τις επόμενες ενέργειές τους και την κάθοδο στην Αθήνα.  

Την Παρασκευή, νέο αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Αγιά της Λάρισας, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας προχώρησαν στον αποκλεισμό του τελωνείου της «Νίκης» στη Φλώρινα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, για όλα τα φορτηγά μέχρι τις 3 μ.μ. 

Στην Αγιά, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης της Π.Ε. Λάρισας. Οι αγρότες της περιοχής επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο των αιτημάτων της συγκέντρωσης πέραν των κεντρικών αιτημάτων για μείωση του κόστους παραγωγής κ.α. περιλαμβάνουν το θέμα των αποζημιώσεων των μηλοπαραγωγών της περιοχής από τον Daniel, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά στις καστανοκαλλιέργειες, την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων μήλων από άλλες χώρες κ.ά.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στο μπλόκο Μουδανιών θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών από τις 19:00 έως τις 21:00, ενώ στο Νησέλι Ημαθίας θα γίνει αντίστοιχη δράση στις 18:00.

Σε πυρετό διαβουλεύσεων και προετοιμασιών οι αγρότες

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των αγροτών για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με τρακτέρ, λεωφορεία και αγροτικά οχήματα, όπως αποφάσισαν στην πανελλαδική σύσκεψη των 50 μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας. Στόχος τους να κατεβάσουν στην Αθήνα όσο περισσότερα τρακτέρ μπορούν, αλλά και να έχουν στο πλάι τους τον αθηναϊκό λαό.

«Δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφασή μας. Θα κάνουμε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Καλούμε και τον λαό να είναι μαζί μας και να δώσουμε τη μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ενημερώσαμε τον υπουργό και την κυβέρνηση κατ’ επέκταση για τη χθεσινή απόφαση όλων των μπλόκων να πραγματοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου και με τρακτέρ και με λεωφορεία για να αναδείξουμε τα προβλήματα που δεν έχει ικανοποιήσει η κυβέρνηση.

Η απάντηση που πήραμε σε πρώτη φάση σε σχέση με τα τρακτέρ στην Αθήνα είναι αρνητική. Όμως πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και όπως όλες στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογες κινητοποιήσεις, το ίδιο θα γίνει και στη χώρα μας».

«Εμείς δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε χτες στη Νίκαια, την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα σε αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο καλούμε και τον λαό της πρωτεύουσας, όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη γιατί η δική μας η νίκη θα είναι και νίκη του λαού για να έχει φθηνότερα προϊόντα στο τραπέζι του.

Δεν ξέρουμε ποια είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα τρακτέρ στην Αθήνα, είναι η μόνη εφικτή λύση για όλους. Ήδη έχουμε μαζέψει ικανοποιητικό αριθμό τρακτέρ και θα μαζέψουμε και άλλα. Έχουμε πολλά μπλόκα και τρακτέρ και θα δούμε τον τρόπο που θα συμμετέχουν όλες οι περιοχές. Αυτή είναι η απόφασή μας».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Δημογιάννης εκπρόσωπος μπλόκου Αλαμάνας, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν τους αφήσει ειρηνικά, τότε θα φτάσουν στην Αθήνα με το ζόρι. «Είναι το σημείο που θα γίνει η συγκέντρωση σχεδόν από όλες τις περιοχές της Β. Ελλάδος -από τη Λαμία και πάνω- στο μπλόκο μας θα συγκεντρωθούν τα τρακτέρ.

Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την κυβέρνηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας δέχτηκε και αφού μας αποδέχτηκε σημαίνει ότι έχει αναλάβει και την ευθύνη της οποιασδήποτε διαχείρισης όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια ειρηνική διαδήλωση με ένα σχετικό όγκο τρακτέρ στην Αθήνα -όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- γιατί θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στην Αθήνα.

Εμείς του εξηγήσαμε ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε το ζήτημα κάνοντας μια τυπική συγκέντρωση στην Αθήνα, χωρίς προβλήματα και όχι από όλη την Ελλάδα. Η απάντηση ήταν “όχι”. Ας αναλάβει την ευθύνη επειδή η απόφαση του μπλόκου που ήταν ξεκάθαρη για κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ και οι αγρότες δεν κάνουν πίσω. Οποιοδήποτε πρόβλημα μας δημιουργήσει η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει την ευθύνη γιατί οι αγρότες δεν κάνουν πίσω. Εάν δεν μας αφήσουν ειρηνικά, θα πάμε με το ζόρι στην Αθήνα».

«Όσα περισσότερα τρακτέρ μπορούμε θα κατέβουν στην Αθήνα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), ο οποίος κάλεσε «όλο τον αθηναϊκό λαό να είναι δίπλα μας σε αυτό τον αγώνα γιατί είναι και δικός τους αγώνας, για να μπορούμε όλοι να έχουμε φθηνά και υγιεινά, ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Την ίδια μέρα, οι αγρότες που δεν θα έρθουν στην Αθήνα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμού τελωνείων και λιμανιών, ενώ πολύμορφη θα είναι η δράση τους σε κομβικά σημεία της χώρας.

Σημείο αιχμής για τους τους αγρότες που κλιμακώνουν τον αγώνα τους, είναι τα εφτά αιτήματα επιβίωσής τους και τα οποία έχουν προκύψει ενιαία από όλα τα μπλόκα.

Παράλληλα, οι φοιτητές αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών την Τρίτη 20/02 . «Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους, κόντρα στην καταστολή των διεκδικήσεων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός των φοιτητικών Συλλόγων.

Αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας

Ο δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα», Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ζήτησε να συγκληθεί κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα με θέμα την στήριξη των αιτημάτων των αγροτών ενάντια στην κυβερνητική αδιαλλαξία.

«Είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους για να έχουμε φτηνή και υγιεινή διατροφή και όχι να πληρώνουμε πανάκριβα τα τρόφιμα την ώρα που οι παραγωγοί εισπράττουν εξευτελιστικές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και ζωής των ίδιων. Είναι ένα αγώνας για να μπορέσει η φτωχή αγροτιά μαζί με τους εργάτες γης να αποκτήσουν το έλεγχο στην παραγωγή ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει» τόνισε.

Και κατηγόρησε την «κυβέρνηση απειλεί με χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου την απαγόρευση και καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων, με παρεμπόδιση της εισόδου των τρακτέρ στην Αθήνα και κινητοποίηση της αστυνομίας εναντίον τους.

Η κυβέρνηση προκλητικά  απορρίπτει τα αιτήματα των αγροτών διότι τάχα δεν αντέχει ο προϋπολογισμός όταν σπαταλά δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, όταν στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά θάλασσα, την ώρα που το Ισραήλ προχωρά σε εθνοκάθαρση του Παλαιστινιακού λαού».

«Η Αθήνα, πόλη της αντίστασης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης είναι ώρα να αγκαλιάσει τον δίκαιο αυτό αγώνα και να υποδεχτεί το συλλαλητήριο των αγροτών με τα τρακτέρ. Τα εργατικά συνδικάτα που προχωράνε σε απεργίες, οι φοιτητικοί σύλλογοι που συνεχίζουν τις καταλήψεις ενάντια στα ιδιωτικά Α.Ε.Ι., όλοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Αθήνας είναι ώρα να βρεθεί στο πλευρό τους, με μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος» σημείωσε.

Νέα πρόσκληση Αυγενάκη σε διάλογο

Νέα έκκληση για διάλογο, αλλά με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει δώσει πλουσιοπάροχο πακέτο στους αγρότες, έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν», είπε από το Ηράκλειο.

Υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις και τα ζητήματα που επιδρούν πλέον καθοριστικά στις ζωές όλων μας. Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων που μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθειά τους».

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα