Τραγωδία Τέμπη: Οι συγγενείς κρατούν «ζωντανή» την υπόθεση για απόδοση δικαιοσύνης και αποκάλυψη της αλήθειας

Τραγωδία Τέμπη: Οι συγγενείς κρατούν «ζωντανή» την υπόθεση για απόδοση δικαιοσύνης και αποκάλυψη της αλήθειας

Μέχρι να εμφανιστεί η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων των Τεμπών Μαρία Καρυστιανού στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών, το θέμα έδειχνε να έχει υποχωρήσει από την πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

 Όχι εξαιτίας χαμηλής ευαισθητοποίησης, αλλά για λόγους που είχαν να κάνουν με τις ίδιες τις διαδικασίες έρευνας και των συνθηκών και απόδοσης ευθυνών: Αφενός, η εξεταστική είχε εξ αρχής περιορίσει την «περίμετρο» των ερευνών της, δια της επέκτασης της συζήτησης σε άσχετες χρονικές περιόδου – ακόμα και για το μακρινό… 1997 συζητούν. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αποκλειστεί ζωτικής σημασίας μάρτυρες, όπως διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ (Σπηλιόπουλος κ.α.), συνδικαλιστές (Γεννιδούνιας) και άλλοι παράγοντες, που θα μπορούσαν να φωτίσουν την υπόθεση.

 Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, απελπισμένο από την προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κατευθύνει τις συζητήσεις για τις ευθύνες μακριά από τα διοικήσεις και πολιτικά πρόσωπα της τελευταίας πενταετίας, εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την επιτροπή.

Μιλένα Αποστολάκη, Απόστολος Πάνας και Παναγιώτης Δουδωνής ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν άκρη με τους χειρισμούς της κυβερνητικής πλευράς και του προέδρου της επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλου. Τελικά, αποφασίστηκε να παραμείνει στην επιτροπή το κόμμα για να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανάδειξης της αλήθειας.

 
Η δικαιοσύνη, το μπάζωμα και το φορτίο
Αφετέρου, η δικαιοσύνη προχωρά στις δικές της διαδικασίες με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Ακόμα και οι καταγγελίες για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας, έπρεπε να περάσουν δέκα μήνες για να προκαλέσουν την παρέμβαση της δικαιοσύνης και να ασκηθεί δίωξη στον τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Ο οποίος, σημειωτέον, «δείχνει» άλλους υπεύθυνους για το μπάζωμα αυτό, που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά σχετικά με την πραγματική σκοπιμότητα.

Αλλά και καταγγελίες για το ότι η μοιραία αμαξοστοιχία μετέφερε παρανόμως επικίνδυνα υλικά, ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί ουσιαστικά.

Και επιπλέον, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.

Οι δε καταγγελίες της Μαρίας Καρυστιανού και του Παύλου Ασλανίδη, δύο γονέων που έχασαν τα παιδιά τους εκείνο το βράδυ στα Τέμπη, ότι αντιμετωπίστηκαν με απαρέσκεια έως και προσβλητικά από την ηγεσία του Αρείου Πάγου στην προσπάθειά τους να πάρουν απαντήσεις και δικαιοσύνη, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.    

 
Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσει κανείς και το, μάλλον αναντίστοιχο με το μέγεθος της τραγωδίας, υποβαθμισμένο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Τέτοιου είδους τραγικό περιστατικό, με τόσα αναπάντητα ερωτήματα και να «πασχίζει» να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, είναι ντροπιαστικό για τα αντανακλαστικά γενικά των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Από τις φωτεινές εξαιρέσεις μέχρι τώρα, η τελευταία εκπομπή «Αρένα» της Μαρίας Αναστασοπούλου, στον ΑΝΤ1.

Καρυστιανού, Ασλανίδης και Βλάχος
Αλλά οι συγγενείς των θυμάτων, με την επιμονή, την οργάνωση και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν, αναζητώντας την αλήθεια και τη δικαίωση για τους ανθρώπους τους, έχουν αλλάξει όλο το σκηνικό  

 
Η Μαρία Καρυστιανού, πέρα από τις συγκλονιστικές, γεμάτες ψυχική δύναμη, αξιοπρέπεια και ορθό λόγο, δημόσιες παρεμβάσεις της, «τρέχει» και την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι υπογραφές έχουν φτάσει σχεδόν 300.000 μέχρι στιγμής.

Ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασε τον 26χρονο γιο του, Δημήτρη, στο δυστύχημα, έκανε σφοδρές καταγγελίες για τη συμπεριφορά του Αρείου Πάγου και προσπαθεί να κινητοποιήσει όσες περισσότερες δυνάμεις (και θεσμούς) για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών.

Ο Βαγγέλης Βλάχος, που έχασε τον αδελφό του Βάιο, έχει εξ αρχής με τις παρεμβάσεις του, αναδείξει μία σειρά από πλευρές της τραγωδίας, ζητώντας με κάθε ευκαιρία να μην ξεχαστεί το θέμα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι τρεις συγγενείς (μάνα, πατέρας και αδελφός). Είναι και πολλοί ακόμα, που είτε μετέχουν σε συλλόγους, είτε κατά μόνας προσπαθούν να διατηρήσουν την «πίεση» προς τις αρμόδιες αρχές , ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και κυρίως να εντοπιστούν χωρίς στεγανά οι υπεύθυνοι της τραγωδίας.

Καταθέσεις Καραμανλή και Αγοραστού
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι καταθέσεις του Κώστα Καραμανλή την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου και του αμέσως μετά του Κώστα Αγοραστού στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

.topontiki.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα