Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους – Ενισχύονται τα μπλόκα

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους – Ενισχύονται τα μπλόκα

Σκληραίνει την στάση της απέναντι στους αγρότες η κυβέρνηση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να απαντά στο αίτημά τους για συνάντηση μαζί του, λέγοντας ότι η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή αλλά με τους δρόμους επίσης ανοιχτούς.

Οι αγρότες από την πλευρά τους προσπαθούν να συντονίσουν τον ταυτόχρονο αποκλεισμό των εθνικών οδών, μπλόκα στήθηκαν, ενώ τρέχει και η διορία που έχουν δώσει στην κυβέρνηση μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να μην κάνουν πράξη την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Κλιμακώνουν
Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης κλείνουν την Εθνική Οδό στο ύψος των Μαλγάρων. Στη μία το μεσημέρι εχθές, στα μπλόκα της κεντρικής Μακεδονίας, δόθηκε το σήμα των ταυτόχρονων αποκλεισμών δρόμων.

Οι αγρότες έκλεισαν ταυτόχρονα την Εθνική Οδό σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμονικό Σερρών, Χαλκηδόνα και Κουλούρα Ημαθίας.

Την ίδια ώρα στην Ηγουμενίτσα, οι αγρότες της Θεσπρωτίας έσπαγαν τον αστυνομικό κλοιό και απέκλειαν τα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού.

Μετά τον δίωρο αποκλεισμό, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και κατέληξαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Οι πρώτες, ταυτόχρονες αγροτικές αντιδράσεις, ήρθαν λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία καλούσε τους αγρότες σε διάλογο.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά θα το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του».

Η απάντηση από τα αγροτικά μπλόκα ήρθε άμεσα.

«Δε θέλουμε ανοιχτό διάλογο. Θέλουμε λύση στα προβλήματα που του θέσαμε».

Αποκλεισμοί
Οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων και σε άλλες περιοχές της χώρας. Το πρωί της Τετάρτης έκλεισαν στην Εθνική Οδό στο ύψος της Ανθήλης.

Στις 14.00 το μεσημέρι κατευθύνθηκαν στην Σκάλα Αταλάντης, όπου πραγματοποίησαν νέο δίωρο αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.

Στις 15.00 έκλεισε η Εθνική Οδός στον κόμβο του Αλμυρού Βόλου, ενώ στις 17.00 έκλεισαν τα μπλόκα Θεσσαλίας, Πλατύκαμπος, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο.

Στον Πλατύκαμπο, οι αγρότες άδειασαν στο οδόστρωμα δεμάτια άχυρου και τους έβαλαν φωτιά.

Ένταση επικράτησε στο Αίγιο καθώς οι αγρότες κατάφεραν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών και να κλείσουν την Εθνική Οδό.

Νέα επιστολή
Την ίδια στιγμή, με υπόμνημα στο γραφείο του πρωθυπουργού οι αγρότες καταγράφουν με τον πλέον επίσημο τρόπο όλα τα αιτήματα, όπως αυτά καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας.

Η επιστολή εστάλη το βράδυ της Τετάρτης (7/2), περιλαμβάνει εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

 
Πολιτική κόντρα
Με τους αγρότες να εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα και να κλιμακώσουν, μέχρι και το συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ, νέα «πυρά» σε βάρος της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δε θέλει ούτε ανοιχτούς δρόμους ούτε ανοιχτό διάλογο. Τολμά να αποκαλεί εκβιαστές τους αγρότες, ενώ κατά την προσφιλή του τακτική είναι αυτός που τους εκβιάζει και τους συκοφαντεί ότι αποζητούν προνομιακή μεταχείριση», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

«Ασχολήθηκε η κυβέρνηση με το κόστος παραγωγής τα τελευταία τρία χρόνια; Με τα λιμάσματα; Με τα φυτοφάρμακα; Με τα αναλώσιμα;», είπε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Την Πέμπτη, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα αγροτικά μπλόκα σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα