Έτοιμοι για κάθοδο στην Αθήνα οι αγρότες: «Θα δούμε εικόνες όπως στη Γαλλία» - Την Τρίτη οι αποφάσεις

Έτοιμοι για κάθοδο στην Αθήνα οι αγρότες: «Θα δούμε εικόνες όπως στη Γαλλία» - Την Τρίτη οι αποφάσεις

«Δεν μας ικανοποιούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού», λένε οι αγρότες και είναι αποφασισμένοι να έρθουν στην Αθήνα.

Με εικόνες ανάλογες από αυτές που έχουν ήδη καταγραφεί σε Γαλλία, δηλαδή με τα τρακτέρ να «πολιορκούν» τους δρόμους του Παρισιού, απειλούν και οι αγρότες στην Ελλάδα αφού, την Τρίτη (06/02), αναμένεται να αποφασίσουν την ενίσχυση των κινητοποιήσεών τους.

Επισημαίνεται ότι στις 18:00 της Δευτέρας (05/02) συνεδρίασε το μπλόκο του Πλατυκάμπου, κάτι που μάλλον θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της αυριανής πανελλαδικής αγροτικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε: «Αύριο, στη Νίκαια της Λάρισας θα έρθουν μπλόκα απ' όλη τη χώρα και εκεί θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που δεν μας ικανοποιούν, γι' αυτό και συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Να βγούμε με τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό, που είναι αναφαίρετο και συνταγματικό δικαίωμά μας. […] Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση».

Επίσης, από την πλευρά του, ο αγροτοσυνδικαλιστής, Χρήστος Σιδερόπουλος, είπε: «Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να υποδεχτούμε αύριο συναδέλφους από όλα τα μπλόκα, ενημερώσαμε όσους έπρεπε, τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα. Προέχουν για εμάς τα νερά της Κάρλας, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας».

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Έτσι, τη Δευτέρα (05/02), πορεία με τρακτέρ προς το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑΘ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν οι αγρότες, όπου επιδίδουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι αγρότες δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν κάνουν πίσω.

Παράλληλα, οι αγρότες του νομού Σερρών προχωρούν, τη Δευτέρα (05/02), σε συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού. Το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού θα είναι διάρκειας 15 με 20 λεπτών και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και θα γίνει σε συνεννόηση με την Αστυνομία. Νωρίτερα, στις 11:00, αγρότες που είχαν αφήσει τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης των Σερρών, τα μετέφεραν κάτω από τον κόμβο του Στρυμονικού στον επαρχιακό δρόμο Ηράκλειας-Στρυμονικού.

Με περίπου 150 τρακτέρ, αλλά και με άλλα αγροτικά μηχανήματα, αγρότες των Τρικάλων διέσχισαν σήμερα κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ξεκινώντας από την περιφερειακή οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, στο Κολυμβητήριο Τρικάλων, κατευθύνθηκαν προς την αντιπεριφέρεια Τρικάλων, όπου πραγματοποίησαν ομιλίες, ενώ επέδωσαν ψήφισμα στην αντιπεριφερειαρχη, Χρύσα Ντιντή, με τις διεκδικήσεις τους.

Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τόσο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων “Η Άνοιξη”, όσο και Αγροτικοί Σύλλογοι, επιτροπές μπλόκων και μεμονωμένοι αγρότες, δηλώνουν ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αποτελούν “σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια”, απομακρύνοντάς τους από τον πρωτογενή τομέα. Πάγια αιτήματα αγροτών και κτηνοτρόφων παραμένουν η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ταυτόχρονη επιδότηση και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επίσης, ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τις μεγάλες ζημιές, που έχει υποστεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς και των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από κάθε αιτία με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες και όχι σύμφωνα με την ασφαλιζόμενη αξία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ειδικά για τον κανονισμό, είναι γνωστό ότι στην προμετωπίδα των αιτημάτων αποτελεί η αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης κάλυψης στο 100% για τις ζημιές που προκαλούνται από κάθε φυσικό αίτιο. Την κινητοποίηση των αγροτών στήριξαν έμπρακτα με πανό και συμμετοχή, μέλη Φοιτητικών Συλλόγων του ΤΕΦΑΑ και του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, των Επιτροπών Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων και Φαρκαδόνας, καθώς και άλλων Εργατικών Συλλόγων και Σωματείων.

Τα τρακτέρ έβγαλαν στους δρόμους οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Μαντουδίου, στην Εύβοια, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους. Στις 12 το μεσημέρι έκλεισαν τον δρόμο στην Κήρινθο, στο ύψος της στροφής για την Κρύα Βρύση εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις αυξήσεις των τιμών των γεωργικών εφοδίων, αλλά και για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Παύλος Μαρινάκης: «Δεν εξετάζονται νέα μέτρα»

Απέκλεισε, τη Δευτέρα (05/02), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των αγροτών.

Χαρακτηριστικά, κατά την καθιερωμένη τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης – μεταξύ άλλων – ανέφερε: «Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες "βιομηχανίες" της χώρας που συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και στην κάλυψη των εγχώριων επισιτιστικών αναγκών».

Ο Παύλος Μαρινάκης, επίσης, σημείωσε: «Έχουμε δεσμευθεί πως όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση, θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, με λελογισμένα μέτρα που δεν υπερβαίνουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι, όμως, που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα