Αγρότες: Δυσβάστακτο το κόστος παραγωγής – Στα μπλόκα οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις

Αγρότες: Δυσβάστακτο το κόστος παραγωγής – Στα μπλόκα οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις

Ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακρίβεια και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Tο παναγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη φανέρωσε τις διαθέσεις του κόσμου της αγροτιάς και έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα.

Η κυβέρνηση κάλεσε και πάλι τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στο τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «μαζί και με διάλογο θα κερδηθούν περισσότερα» και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αποδεχθεί τις αλλαγές στην ΚΑΠ που ζήτησε η χώρα μας.

Ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακρίβεια και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Το πρόβλημα των αγροτών είναι η ΚΑΠ και αν η Ευρώπη δεν το λύσει άμεσα, οι αγρότες δεν θα σταματήσουν. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, το ενεργειακό είναι το βασικό πρόβλημα των αγροτών. Δεν μπορεί ένα προϊόν από το χωράφι στο ράφι να φτάνει έως 300% πάνω. Το θέμα είναι πολύ πιο απλό από ό,τι φαίνεται. η κυβέρνηση μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί οι μεσάζοντες που φτάνουν την τιμή του προϊόντος στο 300-400%. Πιστεύω πως αν δεν το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όσο κρατά το πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα με τα εισαγόμενα προϊόντα που θα επηρεάζει και τα αγροτικά, αυτό θα διογκωθεί. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δει την παρέμβασή της σε αυτό το θέμα. Η αισχροκέρδεια δεν χτυπιέται με λόγια, χτυπιέται όταν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί», τόνισε.

Μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών;

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, «όλα είναι θέματα πολιτικής βούλησης. Σωστά ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να δώσει χρήματα παντού. Άρα πιθανότητα πρέπει να δεις το τελευταίο στοιχείο της ΑΑΔΕ. 8,5 δισεκ. ευρώ είναι η φοροδιαφυγή και η απαλλαγή των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Θα κόψεις από κάποιους, αν έχεις την πολιτική βούληση, που φοροδιαφεύγουν ή να φοροαποφεύγουν, για να ενισχύσεις τον αγροτικό κόσμο».

«Το 90% των τυροκομικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ είναι γάλα σκόνη, ό,τι χειρότερο» – Οργισμένοι οι παραγωγοί
 
«Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της. Οι Γερμανοί αγρότες για κάθε 10.000 ευρώ πετρέλαιο που παίρνουν, έχουν επιστροφή φόρου πετρελαίου 3.000 ευρώ. Οι Έλληνες αγρότες για κάθε 10.000 ευρώ πετρελαίου, παίρνουν επιστροφή 180 ευρώ. Είναι τεράστια η διαφορά. Ζούμε το μεγαλύτερο πρόβλημα μας που είναι το κόστος παραγωγής. Έχουμε μείωση στις επιδοτήσεις, οι αγρότες δεν είναι τυχαία στα «κάγκελα». Σίγουρα ζήσαμε κάποιες εποχές που μας στοιχειώνουν, αυτές που οι αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις και πήγαιναν στα μπουζούκια, αλλά αυτές έχουν περάσει και η νεολαία έχει πρόβλημα. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις παραγωγές μας. Είμαστε σε τραγική κατάσταση και σε λίγα χρόνια η χώρα δεν θα έχει να ταΐσει τους πολίτες της. το 90% των τυροκομικών προϊόντων που βλέπετε στα σούπερ μάρκετ είναι γάλα σκόνη. Είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει, ο κόσμος δεν ξέρει τι τρώει», σημείωσε η κ. Λύκα.

Στα μπλόκα οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις των αγροτών – «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια»
 
Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, μέλος των αγροτών συνεταιρισμών Λαρισαίων αγροτών μίλησε στο MEGA για την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων.

«Έχουν πληγεί όλοι οι παραγωγοί, και έχουμε καταστραφεί με την πλημμύρα. Η κυβέρνηση έχει τον 1ο λόγο αλλά περιμέναμε να είναι διαφορετική η απάντηση του πρωθυπουργού προς τον αγροτικό κόσμο. δεν περιμένουμε σε μία μέρα να λυθούν όλα αλλά με ένα πρόγραμμα και έναν σχεδιασμό θα ήμασταν εντάξει. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, υπογράμμισε ο κ. Σιδερόπουλος.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα