Η ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου αποτελεί πεδίο δράσης αρχαιοκάπηλων και χρυσοθήρων.
Ιδιαίτερα γνωστός στην τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου είναι ο επιχειρηματίας με την πλούσια επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα, ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία για αρχαιοκαπηλία, με φόντο τις έρευνες των Αρχών στην περιοχή για κυκλώματα χρυσοθήρων και αρχαιοκάπηλων.
Ο 36χρονος ασχολείται με πολλά και διαφορετικά πράγματα και φέρεται να διατηρούσε φιλικές σχέσεις με άτομα που μπήκαν πρόσφατα στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών και της Ασφάλειας Μεσολογγίου, κατά τη διάρκεια των ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 31χρονου Μπάμπη.
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για επιχειρηματία που εμπορεύεται μέλι και παράλληλα είναι διαχειριστής κατασκευαστικής εταιρίας. Κατά το παρελθόν έγινε γνωστός στο Μεσολόγγι από την δραστηριοποίησή του στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου. Φερόταν ως ένας από τους ανθρώπους που βοηθούσε το σύλλογο με διάφορους τρόπους (ενίοτε και οικονομικά).
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, ένας από τους ανθρώπους με τον οποίο διατηρούσε από τότε σχέσεις και ο οποίος ήταν παίκτης στην ομάδα είναι φίλος του κρεοπώλη που κατηγορείται για τη δολοφονία του Μπάμπη. Πρόκειται για τον άνδρα που φέρεται να συνομίλησε με τον κρεοπώλη τις επίμαχες ώρες της εξαφάνισης του Μπάμπη. Το άτομο αυτό μπήκε στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας, ωστόσο, δεν προέκυψε εμπλοκή του στην υπόθεση.
Επίσης, ο 36χρονος που συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία ήταν ενεργός και στις δημοτικές εκλογές. Μπορεί να μην ήταν ο ίδιος υποψήφιος αλλά είχε συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα του Μεσολογγίου υποστηρίζοντας μία από τις υποψήφιες παρατάξεις.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή του ξεκίνησε όταν άγνωστος τηλεφώνησε στο Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και ανέφερε ότι ο 36χρονος έχει στην κατοχή του αρχαία ανεκτίμητης αξίας, τα οποία προσπαθεί να πουλήσει στη μαύρη αγορά.
Οι πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι ζητούσε ένα ποσό της τάξης των 400.000-500.000 ευρώ. Στην κατοχή του φέρεται να είχε φωτογραφίες της «πραμάτειας» του, τις οποίες είχε επιδείξει σε εκτιμητές για να έχει μία «εικόνα» της εμπορικής τους αξίας.
Παράλληλα, φέρεται να επιχείρησε να πουλήσει τα αρχαία σε οίκους δημοπρασιών στο εξωτερικό. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι του στο Μεσολόγγι, όπου δεν βρέθηκε τίποτα. Ο ίδιος, ωστόσο, υπέδειξε που βρίσκονται τα αρχαία, τα οποία εντοπίστηκαν τελικά σε αποθήκη στο Μοναστηράκι. Από εκεί κατασχέθηκαν: δεξιό τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, μαρμάρινη κεφαλή παιδιού και μαρμάρινο τμήμα επιστυλίου αναθηματικού ναΐσκου.
Ο 36χρονος επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος χθες μετά την απολογία του στον Ανακριτή, αφού πρώτα κατέβαλε εγγύηση ύψους 2.000 ευρώ και του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι (παρουσία κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα).
«Είχα ενημερώσει για τα αρχαία»
Μία τελείως διαφορετική οπτική του θέματος παρουσίασε στην απολογία του ο κατηγορούμενος. Καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis, αναφέρουν ότι υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως την εφορεία αρχαιοτήτων ότι έχει στην κατοχή του τα αρχαία αντικείμενα.
Σημείωσε ότι τα αρχαία περιήλθαν στην κατοχή του στις 20 Δεκεμβρίου 2023 και ότι στις 3 Ιανουαρίου 2024 έκανε σχετική δήλωση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Όσον αφορά στο πως βρέθηκαν τελικά τα αρχαία σε αποθήκη στο Μοναστηράκι υποστήριξε ότι τελικά αποφάσισε να τα δηλώσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι είχε κλείσει για το σκοπό αυτό ραντεβού, το οποίο αναβλήθηκε γιατί συγκεκριμένο στέλεχος της Εφορείας απουσίαζε μία συγκεκριμένη ημέρα από το γραφείο του, γιατί είχε προγραμματίσει να κάνει εθελοντική αιμοδοσία.
Όσον αφορά σε e-mail που κατά την Αστυνομία τον «καίει» γιατί δείχνει την πρόθεσή του να πουλήσει τα αρχαία, εκείνος διατείνεται ότι δεν θα τα πουλούσε αλλά θα τα παρέδιδε στις Αρχές. Για το σκοπό αυτό, όπως φέρεται να ισχυρίζεται, είχε ζητήσει τη γνώμη εκτιμητή, προκειμένου να γνωρίζει την εμπορική τους αξία και να διεκδικήσει από το Δημόσιο τα χρήματα που προβλέπονται για όσους παραδίδουν αρχαία στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Μυστήριο παραμένει πως περιήλθαν στην κατοχή του τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα. Κατά πληροφορίες εκείνος σημείωσε στην απολογία του ότι ένα άτομο του είπε ότι σε συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται κάτι που μπορεί να τον ενδιαφέρει, χωρίς να του προσδιορίσει ότι πρόκειται για αρχαία αντικείμενα. Εκείνος μετέβη στο σημείο που του υπέδειξε και τότε εντόπισε τα αρχαία, που στη συνέχεια -κατά δήλωσή του- προσπάθησε να γνωστοποιήσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Ανοίγουν στόματα
Το γεγονός ότι η Ασφάλεια δέχτηκε ανώνυμο τηλεφώνημα που «έδωσε» τον 36χρονο επιχειρηματία από το Μεσολόγγι, δείχνει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ότι ανοίγουν στόματα. Η ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου αποτελεί πεδίο δράσης αρχαιοκάπηλων και χρυσοθήρων επί σειρά ετών, χωρίς ποτέ να «ξηλωθούν» τα κυκλώματα.
Με φόντο τη δολοφονία του 31χρονου Μπάμπη που συγκλόνισε το πανελλήνιο, έχουν περιέλθει σε γνώση της Αστυνομίας κρίσιμες πληροφορίες.
Πηγές από το Μεσολόγγι που μίλησαν στο iEidiseis για το θέμα της χρυσοθηρίας σημειώνουν: «Είναι γνωστό στους… μυημένους ότι στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν ομάδες που ψάχνουν για αρχαία και για θησαυρούς, κυρίως μπαούλα με λίρες. Οι ιστορίες που διαδίδονται από στόμα σε στόμα είναι πολλές. Οι περισσότερες αποτελούν μύθο, ενδεχομένως και κάποιες όμως να είναι πραγματικές. Σε μία ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων υπάρχουν αρχαία θέατρα, οι ρωμαϊκές θέρμες και η αρχαία Καλυδώνα. Καταλαβαίνετε ότι η όρεξη των αρχαιοκάπηλων ανοίγει. Υπάρχουν επίσης ξωκλήσια που συνοδεύονται από μύθους που λένε ότι χτίστηκαν πάνω σε θησαυρούς.
Υπάρχουν κατά καιρούς καταγγελίες πολιτών που πήγαν να ανάψουν κερί σε απομονωμένα ξωκλήσια, οι οποίοι ξαφνικά είδαν γύρω από το ξωκλήσια μεγάλες εκτάσεις να είναι σκαμμένες. Πρόκειται για έργο ατόμων που ψάχνουν για αρχαία ή λίρες με ειδικά εργαλεία. Τα άτομα αυτά είναι συνήθως οργανωμένα σε ομάδες. Στην περίπτωση που τύχει και βρουν κάτι αξίας δεν το λένε σε κανέναν. Άλλωστε δε μπορούν από τη μία ημέρα στην άλλη να εμφανίσουν πλουτισμό, καθώς θα κινήσουν αμέσως υποψίες. Ψάχνουν όμως να βρουν τρόπους να εκμεταλλευτούν οικονομικά αυτά που εντόπισαν».
Πηγή: iEidiseis.gr