Κώστας Πολυχρονόπουλος: Ποιος είναι ο ιδρυτής της «Κοινωνικής Κουζίνας – Ο Άλλος Άνθρωπος»

Κώστας Πολυχρονόπουλος: Ποιος είναι ο ιδρυτής της «Κοινωνικής Κουζίνας – Ο Άλλος Άνθρωπος»

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας δήλωνε στέλεχος πολυεθνικής διαφημιστικής εταιρείας επι 25χρόνια. Στα 47 του έμεινε άνεργος και επέστρεψε στο πατρικό του όπου για 2 χρόνια έκανε μεροκάματα για να τα βγάλει πέρα.

Στον ρόλο του μηχανικού αυτοκινήτων σε καθημερινή κοινωνική σειρά, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος. Είναι το 2010. Ο εμπνευστής της κοινωνικής κουζίνας έχει χάσει ήδη τη δουλειά του και ψάχνει για περιστασιακές δουλειές και μεροκάματα

Στον «ρόλο» του μιλά για έναν εθισμένο άνθρωπο που χάνει τα λεφτά του στο τζόγο εν αγνοία της οικογένειας του.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος δηλώνει πρώην στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης, της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ.

Η εικόνα του τότε, δεν θυμίζει σε τίποτα την σημερινή του εμφάνιση με το τζόκεϊ, τα τατουάζ και το χαρακτηριστικό του μούσι.

Έβγαλε πολλά λεφτά – όπως λέει ο ίδιος – και έκανε ακριβή ζωή με ακριβά ρούχα και αυτοκίνητα και ξενοδοχεία.

Απολύθηκε σε ηλικία 47 ετών. Έμεινε άνεργος και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι μαζί με τη μητέρα του. Για 2 χρόνια έκανε μεροκάματα.

Όπως λέει πρώην εργοδότης του που τον προσέλαβε ως πωλητή, ήταν καλός πωλητής μα πάνω από όλα ήξερε να «πουλάει» τον εαυτό του.

«Όταν τον είδα πριν από μερικά χρόνια να πρωταγωνιστή στα κανάλια ως ο καλός άνθρωπος, ο ταπεινός, ο «εγώ να βοηθήσω», λέω: «πότε θα τον ανακαλύψουν ο ανεκδιήγητος μυθομανής τύπος είναι”», ανέφερε ο πρώην εργοδότης του Κώστα Πολυχρονόπουλου.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας τον εμπιστεύθηκε του έδωσε εταιρικό αυτοκίνητο για τα επαγγελματικά ταξίδια και τηλέφωνο. Μέχρι που ήρθε ο πρώτος λογαριασμός: 5πλάσιος του κανονικού.

«Είχε πάρει λοιπόν τηλέφωνα ροζ ‘090’ και όταν είδα αυτό, αμέσως πήγαμε στον υπολογιστή του και ψάξαμε το ιστορικό και έμπαινε συνέχεια σε site πορνό και online betting και σε online καζίνο», συνέχισε ο πρώην εργοδότης.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν ένας από τους αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος. Από εκεί ξεκίνησε η ιδέα της «Κοινωνικής Κουζίνας» και η ζωή του απέκτησε και πάλι νόημα.

Το εγχείρημά του έχει τεράστια απήχηση. 17 εκατομμύρια μερίδες. Μαγειρεύει δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και προσέλκυε πρόσωπα αναγνωρίσιμα που ανακατεύουν με το ξύλινο κουπί της ελπίδας. Τη διάσημη κουτάλα, το κουπί μιας βάρκας προσφύγων που έφτασαν από τα παράλια της Τουρκίας στη Σκάλα Συκαμιάς.

Όσοι, όμως τον συναντούσαν στα πρακτορεία ήξεραν πως το αγαπημένο του παιχνίδι είναι τα διαμάντια.

Η Αρχή Διαφάνειας έκανε φύλλο και φτερό τα οικονομικά της κοινωνικής κουζίνας με το πόρισμα να ακολουθεί μια διαδρομή 600.000 ευρώ, από τους λογαριασμούς της κοινωνικής κουζίνας σε στοιχηματικούς λογαριασμούς.

              
Αόρατος φορολογικά και τραπεζικά αλλά με τόσο ορατή κοινωνική παρουσία.
Το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι μαρτυρίες που ακολούθησαν και φωτογραφικά ντοκουμέντα έδειξαν έναν… άλλο άνθρωπο για τον οποίο ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έδωσε τις δικές του απαντήσεις.

«Τις κάρτες των λογαριασμών αυτών τις διαχειριζόμουν εγώ. Τα χρήματα του άλλου ανθρώπου που έμπαιναν στον λογαριασμό για να καλύψουν ανάγκες των άλλων ανθρώπων πηγαίναν όλα στον άλλο άνθρωπο. Ούτε δέκα σεντς δεν έχω πάρει από τον άλλο άνθρωπο», δήλωσε ο Κώστας Πολυχρονόπουλος.

Όπως όλα δείχνουν οι ατομικοί λογαριασμοί, όπου καταβάλλονταν οι δωρεές για την κοινωνική κουζίνα, άλλαζαν συχνά.

Η αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος ωστόσο φαίνεται να έχει βάλει στο μικροσκόπιο τους 4 λογαριασμούς. Δύο εκ των οποίων ανήκουν στον γαμπρό του ιδρυτή της «Κοινωνικής Κουζίνας».

Ο γαμπρός του Πολυχρονόπουλου μίλησε στο live news υποστηρίζοντας πως δεν είχε ιδέα για τις κινήσεις του.

«Δεν έχω ούτε τραπεζικό λογαριασμό, ούτε θυρίδες, ούτε ομόλογα ούτε καν παπάκι δεν έχω», επέμενε σε δηλώσεις του ο Κώστας Πολυχρονόπουλος.

Τα στόματα άνοιξαν και το ένα μετά το άλλο φέρνουν στο φως μαρτυρίες που δημιουργούν πολλά ερωτήματα.

«Ήρθε ένας Ελληνοαμερικανός ο οποίος ο άνθρωπος έκανε μία δωρεά 140.000 €. Εγώ βρισκόμουν εκεί πέρα γιατί είχα ένα πρόβλημα έξωσης και για να μου δίνουνε τρόφιμα έπρεπε να κάνω τον εθελοντή εκεί. Όταν λοιπόν ήρθε αυτός ο Ελληνοαμερικανός και με ρώτησε μένα προσωπικά κι άλλους εθελοντές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε του ότι αντιμετωπίζω πρόβλημα με έξωση και μου λέει μην αγχώνεσαι τα χρήματα που έχουνε μεταφερθεί στον άλλο άνθρωπο είναι καθαρά μου λέει για τους λογαριασμούς απλήρωτων ενοικίων και απλήρωτους λογαριασμούς ρεύμα και νερό. Μόλις έφυγε ο άνθρωπος και ρώτησε τον κύριο Πολυχρονόπουλο απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και το καλό για εμένα θα είναι να σηκωθώ να φύγω από την “Κοινωνική Κουζίνα”», αποκάλυψε πρώην εθελοντής της δράσης.

Ο ίδιος πρώην εθελοντής περιέγραψε πως το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν ήθελαν να πάνε στα μπουζούκια.

«Θέλανε να πάνε στα μπουζούκια και με στείλανε μένα και έναν συγγενικό του πρόσωπο να τραβήξουμε χρήματα και να κάνω λογαριασμό 7,500€ ήταν πραγματικά το κερασάκι στην τούρτα», συμπλήρωσε ο πρώην εθελοντής.

Μάλιστα ο ιδρυτής της «Κοινωνικής Κουζίνας», όταν μάλλον από λάθος ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ποσά που έπαιξε σε τυχερά παιχνίδια και έγινε αντιληπτός από χρήστες χρησιμοποίησε το όνομα του γαμπρού του, για να πει πως εκείνος έπαιζε.

«Την μπλόκαραν την κάρτα από την τράπεζα, μπλόκαρε ο λογαριασμός. Εγώ δεν τα ξέρω αυτά αυτή η κάρτα ήταν μιας τράπεζας», ανέφερε ο γαμπρός του.

Μέσω του δικηγόρου του πάντως ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας φαίνεται πως περνά στην αντεπίθεση,

«Ο Πολυχρονόπουλος δεν τζόγαρε .Δεν υπάρχουν «παιχτικοί» λογαριασμοί . Φαντάζομαι αν κυκλοφορήσει μια φωτογραφία του οποιουδήποτε να είναι κάπου δεν σημαίνει ότι πάθος εμμονή η οτιδήποτε άλλο», υπογράμμισε ο δικηγόρος του Κώστας Πολυχρονόπουλου, Νίκος Αλεξανδρής.

Μετρητά και… ΜΚΟ 

Εκτός από τραπεζικούς λογαριασμούς φαίνεται πως δωρεές γίνονταν και σε μετρητά

Σύμφωνα με μαρτυρίες μετρητά συνήθιζε να μαζεύει και παλιότερα επικαλούμενος βοήθεια σε ανθρώπους.

«Έβγαινε με μία κατσαρόλα στην αρχή και ζήταγε λεφτά ότι μέσω αυτού που έχει το μαγαζί, για έναν άνθρωπο, για έναν φίλο του που έχει πρόβλημα. Στην αρχή βάζαμε και εμείς κανένα ψιλό έτσι μετά είδαμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην συνέχεια», δήλωσε η κ. Άσπα.

Επιπλέον, πολλές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που στάθηκαν στο πλευρό του και έχουν περιγράψει την πεισματική άρνηση του ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας να μετατρέψει την ομάδα σε μη κυβερνητική οργάνωση.

«Έπεσε στο τραπέζι να γίνει ΜΚΟ ο άλλος άνθρωπος αλλά ο Κωνσταντίνος δε ήθελε να το κρατήσει παρεΐστικο. Εγώ από την ιδιότητα μου προσπάθησα να τον προστατεύσω επειδή είμαι δικηγόρος και εφοριακός. Του είπα πρέπει να κρατάμε τον τύπο να είμαστε νομότυποι», ανέφερε εθελόντρια.

Εντωμεταξύ στο προσκήνιο έρχεται και ένα ακόμη πρόσωπο που φαίνεται να γνώριζε καλά πως ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος έπαιζε τυχερά παιχνίδια. Μια ξανθιά κυρία που τον συνόδευε τόσο στην κοινωνική του δράση όσο και στους χώρους των τυχερών παιχνιδιών.

«Έβλεπα τον «άλλο άνθρωπο», ερχόταν με αυτή, είχε ξεκινήσει, σε καθημερινή βάση και παίζανε με τις ώρες. Καθόντουσαν πάνω από 2-3 ώρες. Έβγαζε και πήγαινε αυτή συνέχεια του ζήταγε λεφτά γιατί έχανε και έβγαζε πακέτο με 50ρικά. Την ημέρα πρέπει να παίζανε πάνω από χιλιάρικό. Πάνω από 1000 ευρώ», αποκαλύπτεται σε μαρτυρία.

Το πόρισμα παραδόθηκε ήδη στις εισαγγελικές αρχές και αναμένονται εξελίξεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα