Έρχονται τα απογευματινά χειρουργεία – Πόσο θα κοστίζουν

Έρχονται τα απογευματινά χειρουργεία – Πόσο θα κοστίζουν

Ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα για τα απογευματινά χειρουργεία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προωθεί χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια Νοσοκομεία.
Την ενεργοποίηση του νόμου που προβλέπει τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων εντός του ΕΣΥ επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, αποτελώντας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες άμεση προτεραιότητά του.

Το προσδοκώμενο όφελος άλλωστε θα είναι διπλό καθώς αναμένεται αφενός να αποτελέσει εργαλείο για τη συρρίκνωση των αναμονών για τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου να αυξηθούν οι αμοιβές των γιατρών.

Παράλληλα θα προσφέρεται και μία σημαντική εναλλακτική για τους πολίτες, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να χειρουργηθούν από χειρουργό της επιλογής τους στο πλαίσιο των απογευματινών χειρουργείων, με τον νομοθέτη να δίνει το πράσινο φως για ιδιωτική αμοιβή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τη χρόνια πληγή των αναμονών στα δημόσια νοσοκομεία, που επιδεινώθηκε εν μέσω της πανδημίας, πρόκειται να… θεραπεύσει και η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων που όπως όλα δείχνουν θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με την ψηφιακή αυτή πλατφόρμα να διασυνδέει όλα τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία της επικράτειας.

Ηδη στο πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση στις λίστες αναμονής από χειρουργείο σε χειρουργείο, ώστε η έναρξη της νέας ψηφιοποιημένης λίστας να γίνει με επικαιροποιημένα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής λίστας χειρουργείων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων εντός του ΕΣΥ, καθώς το ψηφιακό αυτό «μάτι» θα ενεργοποιήσει τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην παρακάμπτεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας προς όφελος του απογευματινού έργου των γιατρών.

Τραγική η κατάσταση με τα ράντζα στα νοσοκομεία

Οι ιώσεις που σάρωσαν τη χώρα, αρχής γενομένης από την περίοδο των εορτών, έφεραν χιλιάδες ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας, αναγκάζοντας γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς να ανοίξουν τις αποθήκες για να επιστρατεύσουν για μία ακόμα φορά τα ράντζα.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το «Αττικόν», όπου μετά από αναμονή ακόμα και οκτώ ωρών οι ασθενείς που κρίνεται αναγκαίο να εισαχθούν για νοσηλεί «βολεύονται» στους διαδρόμους, πλάι σε αυτούς που περιμένουν τη σειρά τους για εξέταση-αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, όπου κατέγραψαν εικόνες που παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες, μίλησαν με εργαζομένους και κατέγραψαν την κραυγή αγωνίας τους για ένα σύστημα υγείας στα πρόθυρα του burn out.

ο φαινόμενο των κρεβατιών… εκστρατείας, όμως, δεν αφορά αποκλειστικά το «Αττικόν» όπως αναφέρουν οι γιατροί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα