Άρειος Πάγος: Αναβάθμιση της έρευνας για την οπαδική βία

Άρειος Πάγος: Αναβάθμιση της έρευνας για την οπαδική βία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τη διερεύνηση αδικημάτων οπαδικής βίας, υπό το πρίσμα δράσης εγκληματικών οργανώσεων και τη διερεύνηση της τυχόν διασύνδεσής τους με το κοινό ποινικό έγκλημα, ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προκειμένου αντιμετωπιστεί «το φαινόμενο της σκληρής οπαδικής βίας που διογκώνεται στη χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός.

Η κα Αδειλίνη συνεκτιμώντας τις τελευταίες υποθέσεις με υπόστρωμα αθλητικής βίας, όπως είναι η δολοφονία του Αλκη Καμπανού, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη και η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού που τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα έξω από το γήπεδο του Ρέντη, καθώς και τα στοιχεία που τις προσκόμισαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναθέτει τον φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Σταματίνα Περιμένη, ως Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρο του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με την αναλυτική της παραγγελία η ανώτατη εισαγγελέας θέτει συγκεκριμένες κατευθύνσεις ζητώντας, όπως από την αρχή είχε κάνει τη διερεύνηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης, την τυχόν διασύνδεση της αξιόποινης αυτής πράξης με ομάδες του κοινού ποινικού δικαίου, ενώ βάζει στο κάδρο των ερευνών και την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από δηλώσεις παραγόντων των ομάδων.

Για τον λόγο αυτόν, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από την αρμόδια εισαγγελέα εφετών, σε συνεργασία και με τις κατά τόπο αρμόδιες Διευθύνσεις Ασφάλειας  και τις υφιστάμενες Υπηρεσίες τους, να διαπιστώσει την τυχόν ύπαρξη σχετικών εγκληματικών οργανώσεων, την ταυτότητα των μελών αυτών, τον τρόπο χρηματοδότησής τους, την πιθανή διασύνδεσή τους με άλλες οργανωμένες εγκληματικές δράσεις, όπως ναρκωτικά, εκβιάσεις, όπλα, κλπ.

Για την πληρέστερη διερεύνηση της υπόθεσης ζητείται να αξιοποιηθεί κάθε δικονομική δυνατότητα προς την κατεύθυνση αυτήν (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κλπ).

Τέλος, ζητά να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των ερευνών που θα διενεργούνται από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου.

Ο 18χρονος & τρεις ακόμη ζητούν να μπουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων

Την ίδια στιγμή, για όσα συνέβησαν στου Ρέντη υπάρχουν δύο δικογραφίες, η μία που αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού, η άλλη αμιγώς στα επεισόδια.

Για τη δεύτερη δικογραφία έχουν καταθέσει αίτημα υπαγωγής τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ο 18χρονος που κατηγορείται ότι έριξε τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό.

Σημειώνεται ότι ο 18χρονος είχε ζητήσει την υπαγωγή του στο ίδιο πρόγραμμα και στην πρώτη δικογραφία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό καθώς του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Οι Αρχές θα αξιολογήσουν το αίτημα των τεσσάρων, καθώς σε περίπτωση που κριθεί ότι έχουν να δώσουν στοιχεία, θα προχωρήσουν αναλόγως.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα