Λάρισα: Έξαρση κρουσμάτων του ιού Κοξάκι – Τα συμπτώματα

Λάρισα: Έξαρση κρουσμάτων του ιού Κοξάκι – Τα συμπτώματα

Έξαρση των παιδικών ιώσεων, και συγκεκριμένου του ιού Κοξάκι (Coxsackie) καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Στην περιοχή της Λάρισας, ειδικά, είναι αυξημένα τα περιστατικά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς της περιοχής. Μέσα σε μια εβδομάδα, περισσότερα από τρία παιδιά κάτω των 5 ετών,  σε βρεφονηπιακό σταθμό και νηπιαγωγείο της πόλης, έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του ιού είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, βήχας, διάρροια και ρινική καταρροή
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι κάτι φυσιολογικό τη συγκεκριμένη περίοδο, ωστόσο εφιστούν την προσοχή στους γονείς, καθώς ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός.

Τα συμπτώματα

Ο ιός Κοξάκι χωρίζεται σε τύπο Α και τύπο Β. Στη χώρα μας τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται στον τύπο Α, ο οποίος εκδηλώνει πιο ήπια συμπτώματα και ο χρόνος επώασης του είναι από 3 έως 6 ημέρες.

Τα συμπτώματα του ιού είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, βήχας, διάρροια και ρινική καταρροή. Χαρακτηριστικό δε, είναι οι φυσαλίδες σε γλουτούς, στόμα, πέλματα και παλάμες στα παιδάκια.

Το στόμα των ασθενών αποτελεί «στόχο», προκαλώντας δυσκολία στην κατάποση, αλλά ο Κοξάκι σπάνια ευθύνεται για σοβαρές επιπλοκές
Στο άκουσμα των ιών Κοξάκι  αρκετοί γονείς πανικοβάλλονται, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως, παρότι συχνά ταλαιπωρούν τα μικρά παιδιά και τους εφήβους, σπάνια ευθύνονται για σοβαρές επιπλοκές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το στόμα των ασθενών αποτελεί «στόχο», με αποτέλεσμα ο έντονος πόνος και η ενόχληση να οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε δυσκαταποσία και δυσφαγία.

Αυτό το διάστημα εκδηλώνονται και πολλές λαρυγγίτιδες, ενώ λόγω εποχής αναμένεται έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυριακού ιού.

Οι γιατροί επισημαίνουν στους γονείς, όταν βλέπουν συμπτώματα στα παιδιά τους, να μη τα στέλνουν στο σχολείο.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα