Κατολισθήσεις στην Εύβοια μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ – Τσελέντης: Απαιτείται προσοχή

Κατολισθήσεις στην Εύβοια μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ – Τσελέντης: Απαιτείται προσοχή

Το πρωί της Παρασκευής (03/10) ένας ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε την Εύβοια, με επίκεντρο την περιοχή Προκόπι. Μάλιστα, ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σύμφωνα με το evima.gr, έως τώρα έχει γίνει η καταγραφή των πρώτων προβλημάτων από την ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή. Όπως ανέφερε στο μέσο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπάνος, έχουν γίνει κάποιες κατολισθήσεις σε δρόμους της Βόρειας Εύβοιας.


«Μέχρι στιγμής, και το τονίζω μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Υπήρξε πτώση βράχων στον δρόμο προς Βλαχιά. Αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί της Περιφέρειας κάνουν καταγραφή για να δουν αν υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο σεισμός, σύμφωνα με τους κατοίκους της Εύβοιας, ήταν ισχυρός αλλά είχε και διάρκεια και αυτό τον έκανε ακόμα πιο τρομακτικό. «Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός, ήταν πάνω κάτω, που πραγματικά προμηνύει ότι θα έχουμε πολλές ζημιές», είπε  ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης, για το σεισμό 5,2 Ρίχτερ που είχε επίκεντρο το Προκόπι της Εύβοιας, στη θέση Γερόρεμα.

Τις πρώτες του εκτιμήσεις για τον μεγάλο σεισμό στην Εύβοια, που ταρακούνησε πολλές περιοχές στην ελληνική επικράτεια, μοιράστηκε μέσω Facebook, ο Άκης Τσελέντης.

Ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν καθησυχαστικός σε γενικές γραμμές, ωστόσο τόνισε ότι «απαιτείται προσοχή».

Η ανάρτηση του Τσελέντη


«Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια:

Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει μετασεισμούς της τάξης του 4-4,5 για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.
Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
Εκτιμώ ότι κατά μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος.
Ακούτε ανακοινώσεις των θεσμικών οργάνων και όχι διαφόρων κινδυνολόγων».
 
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ
 
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, στις 08:26, στην Κεντρική Εύβοια. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής, στην Εύβοια και στις Σποράδες.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε Θεσσαλία, βόρεια Πελοπόννησο, Φθιώτιδα και Φωκίδα. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα το ξύπνημα του Εγκέλαδου ταρακούνησε όλες τις περιοχές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 14,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά του Προκοπίου.

 
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,3 Ρίχτερ. Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 8.33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Επτά λεπτά αργότερα σημειώθηκε από το ίδιο εστιακό κέντρο σεισμός 3,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5χλμ. ο οποίος επίσης έγινε αισθητός σε περιοχές της Αττικής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα