Λέκκας για τον σεισμό στην Εύβοια: «Μπορεί να είναι η οροφή, αλλά ας περιμένουμε». Οι πρώτες πληροφορίες για ζημιές

Λέκκας για τον σεισμό στην Εύβοια: «Μπορεί να είναι η οροφή, αλλά ας περιμένουμε». Οι πρώτες πληροφορίες για ζημιές

Για τον σεισμό μεγέθους 5,2 ρίχτερ με επίκεντρο την Εύβοια, που ταρακούνησε την Αττική και τις περισσότερες περιοχές της χώρας μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας). «Μπορεί να είναι η οροφή, αλλά ας περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς.

Επιπλέον ο κ. Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους, καθώς «η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις», αλλά και «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παλιά σπίτια».

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σεισμός στην Εύβοια: Οι πρώτες πληροφορίες για ζημιές - Έγιναν κατολισθήσεις

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μίλησε τα πρώτα λεπτά μετά τον δυνατό σεισμό στην Εύβοια για την πρώτη εικόνα στην περιοχή, καθώς η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ έγινε αισθητή από την Αθήνα μέχρι και το Κιάτο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι αυτή την ώρα ζημιές σε κτίρια, υπάρχουν ωστόσο ζημιές σε καταστήματα από ράφια που έπεσαν, και δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο να έχει συμβεί και σε σπίτια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σπανός ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει κάποιες κατολισθήσεις σε δρόμους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αμέσως μετά τα 5,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε ένας δυνατός μετασεισμός της τάξης των 3,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

 
Ταρακουνήθηκε η χώρα
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, στις 08:26, στην Κεντρική Εύβοια. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής, στην Εύβοια και στις Σποράδες.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε Θεσσαλία, βόρεια Πελοπόννησο, Φθιώτιδα και Φωκίδα. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα το ξύπνημα του Εγκέλαδου ταρακούνησε όλες τις περιοχές.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 14,2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά του Προκοπίου.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,3 Ρίχτερ. Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 8.33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Επτά λεπτά αργότερα σημειώθηκε από το ίδιο εστιακό κέντρο σεισμός 3,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5χλμ. ο οποίος επίσης έγινε αισθητός σε περιοχές της Αττικής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα