Πλατεία Βικτωρίας: Χημικά και μάχες σώμα με σώμα αστυνομικών - διαδηλωτών

Πλατεία Βικτωρίας: Χημικά και μάχες σώμα με σώμα αστυνομικών - διαδηλωτών

Σε προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία στην Πλατεία Βικτωρίας το βράδυ της Τετάρτης (1/11). Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά το τέλος αντιφαστικής πορείας, με την ΕΛΑΣ να κάνει χρήση χημικών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά τη λήξη πορείας στο Νέο Ηράκλειο, αντιφασίστες πήγαν στην Πλατεία Βικτωρίας. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και στη συνέχεια έγινε χρήση χημικών.

Δύο μηχανές της Δίας σπάστηκαν στη Βικτώρια. Αλαφιασμένοι δρασαίοι προσπαθούν να μαζέψουν δυνάμεις στη πλατεία #antireport κόσμος περιμετρικά ανασυγκροτείται pic.twitter.com/STmjERlArt

Το αντιφασιστικό κίνημα αψηφά τις απαγορεύσεις της αστυνομίας, ξεπερνά τα εμπόδια των κλειστών σταθμών ηλεκτρικού και πραγματοποιεί ταυτόχρονες συγκεντρώσεις μη αφήνοντας τη γειτονιά τους φασίστες.Εδώ οι συγκεντρωμένοι στον σταθμό Ν. Ηρακλείου #antireport #antinazigr pic.twitter.com/VxC73pIZP7

Προσαγωγές από την ΕΛΑΣ

Το απόγευμα της Τετάρτης (1/11) η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 14 προσαγωγές στον σταθμό στη Νέα Ιωνία μετά από ελέγχους. Τα άτομα αυτά φέρεται να είχαν πρόθεση να μεταβούν σε συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο.

Σημειώνεται, ότι σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. από το πρωί με αφορμή την επέτειο για τον θάνατο των μελών της Χρυσής Αυγής, Φουντούλη-Καπελώνη. Επί ποδός βρίσκονται 3.500 αστυνομικοί στην Αττική.

Ο αριθμός των αστυνομικών που έχει επιφορτιστεί με τα μέτρα ασφαλείας θυμίζει κινητοποιήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο της 17 Νοέμβρη. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη από χθες βρίσκονται στην Αθήνα διμοιρίες των ΜΑΤ από την επαρχία που θα συνδράμουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Νέο Ηράκλειο

Το βράδυ της Τετάρτης (1/11) ολοκληρώθηκε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Νέο Ηράκλειο, στην πλατεία του ΗΣΑΠ, το οποίο κάλεσαν φορείς και συλλογικότητες, κατά της πανευρωπαϊκής συνάντησης ακροδεξιών οργανώσεων στην περιοχή.

Τη συγκέντρωση των ακροδεξιών καταδίκασε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Νέου Ηρακλείου ενώ για το συλλαλητήριο έκαναν κάλεσμα φορείς και συλλογικότητες της περιοχής καθώς και αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς.

Μέλη της νεοφασιστικής Casa Pound οι 21 ακροδεξιοί που συνελήφθησαν την Τρίτη 31/10

Μέλη της ιταλικής νεοφασιστικής οργάνωσης και πρώην πολιτικού κόμματος, Casa Pound, είναι οι 21 Ιταλοί που συνελήφθησαν χθες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η αντιπροσωπεία του φασιστικού μορφώματος ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα για συγκέντρωση ακροδεξιών που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Νέο Ηράκλειο, ως εκδήλωση μνήμης για τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής, Μανώλη Καπελώνη και Γιώργο Φουντούλη, που δολοφονήθηκαν το 2013 έξω από τα γραφεία του νεοναζιστικής οργάνωσης, στη Λεωφόρο Ηρακλείου.

«21 άτομα από την αντιπροσωπεία του Casa Pound Italia, που μετέβη στην Αθήνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Γιώργου και του Μανώλη, σταμάτησαν η τοπική αστυνομία και τα επιβίβασαν σε θωρακισμένα αυτοκίνητα χωρίς να λάβουν καμία εξήγηση. Αυτή τη στιγμή, έχουν οδηγηθεί σε αστυνομικό τμήμα, όπου και αναμένουν εξηγήσεις», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

«Είναι απαράδεκτο να σταματούν και να συλλαμβάνουν 20 άτομα τα οποία μόλις είχαν κατέβει από το αεροπλάνο, για να συμμετέχουν σε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν δύο νέων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ», δήλωσε ο Τζιανλούκα Ιανόνε, πρόεδρος της Casa Pound Italia, επικεφαλής της αντιπροσωπείας που βρέθηκε στην Αθήνα και ένας εκ των 21 που σταμάτησε η Αστυνομία.

«Η παρέμβαση της Αστυνομίας ήταν αυθαίρετη, χωρίς λογική και περιελάμβανε δυσανάλογα ισχυρή δύναμη αστυνομικών. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η αδικαιολόγητη πράξη καταστολής δεν θα μας εμποδίσει από το να τιμήσουμε τη μνήμη των δύο νέων που δολοφονήθηκαν βίαια», αναφέρεται επίσης στη σχετική ανάρτηση.

Κλειστοί σταθμοί σε μετρό και προαστιακό

Κλειστοί είναι από τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου οι σταθμοί Ηράκλειο της γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) αλλά και του Προαστιακού με εντολή της Αστυνομίας.

Οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση και θα επαναλειτουργήσουν με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων την Τετάρτη 1/11 στην Αττική

Απαγόρευση κάθε δημόσιας συνάθροισης σε όλη την Αττική την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Αστυνομία. Είναι η ημέρα, που η Χρυσή Αυγή προγραμματίζει συγκέντρωση με τη συμμετοχή ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη, με αφορμή τη δολοφονία δύο μελών της οργάνωσης έξω από τα γραφεία της στο Νέο Ηράκλειο πριν από 10 χρόνια.

Παράλληλα την ίδια ημέρα, ομάδες και συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο προγραμματίζουν αντισυγκεντρώσεις.

Μπροστά στον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων η Αστυνομία αποφάσισε την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων εκείνη την ημέρα. Μάλιστα, θα κινητοποιηθούν για μέτρα τάξης περίπου 3.500 αστυνομικοί, παραπέμποντας σε σχεδιασμό της ΕΛΑΣ που θα θυμίζει κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου την 17η Νοέμβρη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής:

«Ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θανάσιμο τραυματισμό δύο μελών της Χρυσής Αυγής, από την 06:00’ ώρα της 1-11-2023 έως την 06:00’ της 2-11-2023, στο Νομό Αττικής (εξαιρούνται τα νησιά του Αργοσαρωνικού).

Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας, από τη διεξαγωγή συναθροίσεων και «αντισυναθροίσεων» από ομάδες αντίπαλων θέσεων.

Επιπλέον, επαπειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, τόσο στις περιοχές εξαγγελίας πραγματοποίησης συναθροίσεων, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Αττικής, όπου πιθανολογείται τόσο η διεξαγωγή ανάλογων συναθροίσεων, όσο και η ταυτόχρονη παρουσία σε κλίμα πόλωσης συγκεντρωμένων ομάδων». Στη σχετική απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρονται τα εξής:

«Αποφασίζουμε την απαγόρευση πραγματοποίησης σχετικών με το θέμα δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων από την 06:00 ώρα της 01/11/2023 έως και την 06:00 της 02/11/2023 ώρα στην περιοχή του Νομού Αττικής (πλην νήσων Αργοσαρωνικού), επειδή από τη διεξαγωγή τους, με δεδομένη την πόλωση μεταξύ των δύο (2) χώρων (εθνικιστικού και αναρχικού/ αντιεξουσιαστικού), α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής τόσο στη περιοχή των συναθροίσεων όσο και στην υπόλοιπη περιοχή του Νομού Αττικής, όπου πιθανολογείται η ταυτόχρονη παρουσία τους ή και η πραγματοποίηση ανάλογων συναθροίσεων».

Πηγή: .ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα