Κάτω Αχαΐα: Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα δύο νεκρά παιδιά – «Είχαμε ανώνυμες καταγγελίες»

Κάτω Αχαΐα: Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα δύο νεκρά παιδιά – «Είχαμε ανώνυμες καταγγελίες»

Αίσθηση έχει προκαλέσει η μυστηριώδης υπόθεση με τους θανάτους δύο παιδιών οικογένειας από την Κάτω Αχαΐα, τα οποία «έφυγαν» από τη ζωή σε διάστημα 15 μηνών.

Το χρονικό
Πρόκειται για δύο κοριτσάκια, 20 ημερών και δύο μηνών. Το δύο μηνών κοριτσάκι κατέληξε ενώ νοσηλευόταν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγία Σοφία».

Το κοριτσάκι, νοσηλεύθηκε αρχικά έπειτα από εκδήλωση σπασμών στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα, και έπειτα από τρεις ημέρες διεκομίσθη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι το κοριτσάκι «έσβησε», παρά το ότι, βάσει της κλινικής του εικόνας και των εξετάσεών του, δε διεγνώσθη με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σημειώνεται ότι είναι το δεύτερο χτύπημα της μοίρας για την οικογένεια μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς το καλοκαίρι του 2022 είχε χάσει ένα ακόμη κοριτσάκι, μόλις 20 ημερών.

Το βρέφος που γεννήθηκε 1η Ιουνίου εισήχθη για λίγες ημέρες σε θερμοκοιτίδα και λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Ιουνίου, εντοπίστηκε νεκρό στην κούνια του. Το περιστατικό τότε είχε καταγραφεί από το Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Αχαΐας. Σημειώνεται ότι στην έκθεση της της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών δεν αναγράφηκε αιτία θανάτου του νεογνού καθώς αναμένονται ακόμα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων.

Εισαγγελική παρέμβαση
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, ο οποίος έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η παραγγελία για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης δόθηκε δεδομένου της ύπαρξης τετελεσμένου γεγονότος, που είναι ο θάνατος του βρέφους 20 ημερών.

Επιπλέον, η εισαγγελική έρευνα ήταν επιβεβλημένη από την στιγμή που υπάρχει το γεγονός αυτό αλλά και ένα προηγούμενο (αναφορά στην υπόθεση Πισπιρίγκου), προκειμένου να μην «υπάρχουν σύννεφα».

Την ώρα που η διερεύνηση των αιτιών των θανάτων βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ξεκινά γενετικός έλεγχος που θα αφορά στις περιπτώσεις των δύο μωρών.

«Είχαμε ανώνυμες καταγγελίες»
Με δηλώσεις του στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!», ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, και αναφερόμενος στην υπόθεση, επισήμανε πως ο Οργανισμός ήδη από το 2017 είχε λάβει καταγγελίες που αφορούσαν το οικογενειακό περιβάλλον της ανήλικης τότε μητέρας των δύο κοριτσιών.

«Από την περίοδο 2017 – 2020 είχαμε λάβει καταγγελίες και αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας των παιδιών. (…) Δε θα βγάλουμε συμπεράσματα, να πούμε όμως ότι πρέπει να μιλήσουμε για το δράμα κάποιου παιδιού που ζούσε πολλά χρόνια πριν και που έγινε μητέρα».

Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι το 2015 η ανήλικη τότε μητέρα των δύο άτυχων κοριτσιών είχε εγκαταλείψει το σπίτι όπου διέμενε.

«Έφυγε το τότε παιδί, σήμερα μητέρα, για να γλιτώσει από μία κατάσταση».

Με τις καταγγελίες για το ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον να συνεχίζουν και τα επόμενα χρόνια, ήρθε το 2023 όπου, η μητέρα πλέον των δύο βρεφών, επικοινωνεί η ίδια με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για «παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα σχετικά με την υγεία του βρέφους το οποίο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Αθήνας».

Έκτοτε, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, οι Αρχές ερευνούν την αιτία θανάτου των δύο παιδιών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα