Θεσσαλία: Καμπανάκι για τη δημόσια υγεία, «βουνά» τα νεκρά ζώα – Μάχη για πόσιμο νερό

Θεσσαλία: Καμπανάκι για τη δημόσια υγεία, «βουνά» τα νεκρά ζώα – Μάχη για πόσιμο νερό

Σοκάρουν οι εικόνες από τα νεκρά ζώα στον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο, που για 9η ημέρα παραμένει καλυμμένος από νερά.
Χιλιάδες αγελάδες, πρόβατα και γουρούνια είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζουν ψηλά βουνά, με την απόγνωση των κτηνοτρόφων αλλά και των αγροτών που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, να είναι απερίγραπτη.

Ο κίνδυνος για τον κόσμο να κολλήσει κάποια μολυσματική ασθένεια από τα λιμνάζοντα νερά που είναι γεμάτα από νεκρά ζώα είναι τεράστιος, όπως  και για τους διασώστες που επιχειρούν στα λασπωμένα νερά.

Απέραντο νεκροταφείο
Πάνω από 30.000 σωροί ζώων, παραμένουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στις λάσπες.

«Τα παρατήσαν, τα αφήσαν, και δε βαριέσαι», λένε οι κάτοικοι.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση συλλογής των νεκρών ζώων εξέφρασαν στον δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά, κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων.

«Η καθυστέρηση αυτή υπάρχει διότι δεν υπήρχε από πλευράς της περιφέρειας σε εμάς άμεση εντολή. Η εντολή μάς δόθηκε την Κυριακή και εμείς κινηθήκαμε άμεσα σε δύο τρόπους».

Οι ειδικοί ανησυχούν για τη μετάδοση νοσημάτων, με δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού αλλά και δερματικά εξανθήματα να έχουν εμφανιστεί σε κατοίκους στις πληγείσες περιοχές.

«Έχουμε 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα έξι νοσηλεύονται. Στα 3 έχουν βρεθεί παθογόνα, στα άλλα όχι, δεν έχουν να κάνουν δηλαδή με τις πληγείσες περιοχές», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο MEGA.

Στο νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύεται και ένα βρέφος με σαλμονέλα, με την κατάστασή του να μην εμπνέει ανησυχία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδεχομένως να μολύνθηκε από τη μη σωστή αποστείρωση του μπιμπερό που χρησιμοποίησε η μητέρα του.

Όλα τα νερά είναι δυνητικά μολυσματικά. Η οποιαδήποτε επαφή χωρίς μέτρα προστασίας, ελλοχεύουν κινδύνους, ενώ σε βάθος χρόνου εκτιμάται θα εμφανιστούν και περιστατικά λεπτοσπείρωσης.

Αισχροκέρδεια
Υπό αυτές τις συνθήκες και μέσα σε όλη αυτήν την απόγνωση, την ώρα που το νερό της ύδρευσης δεν είναι πλέον πόσιμο, κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν βασικές ανάγκες των πλημμυροπαθών.

Έτσι, μπήκε πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού σε όλη τη Θεσσαλία για να παταχθεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των υγειονομικών συνεπειών από τις φονικές πλημμύρες μπήκε και ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας.

Πέντε σταθμούς απολύμανσης έστησε το ΓΕΕΘΑ στη Θεσσαλία, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πολίτες που επιχείρησαν στη φονική κακοκαιρία.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που επιχειρούσαν τις προηγούμενες ημέρες για να διασώσουν εγκλωβισμένους από τα πλημμυρισμένα χωριά, και ένας άνδρας της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Ξαπλώνει μέσα στις λάσπες για να μπορεί να βγει με ασφάλεια μία ηλικιωμένη από την βάρκα.

«Εγκαταλείψτε τα βυθισμένα σπίτια»
Να εγκαταλειφθούν άμεσα από τους κατοίκους τα βυθισμένα σπίτια προτείνουν οι επιστήμονες, όπως αποκαλύπτει σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ».

Όπως τονίζεται, η πλήρης αποκατάσταση των κατοικιών αυτών με όρους ασφαλείας είναι πλέον αδύνατη.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι αντίστοιχες με έναν σεισμό μεγέθους 8,5 Ρίχτερ.

Στη Φαρκαδόνα, τα λιμνάζοντα νερά ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί. Δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, τα υπόλοιπα παραμένουν θαμμένα στη λάσπη. 30 κάτοικοι του χωριού κατέθεσαν ομαδική μήνυση κατά των τοπικών Αρχών.

Από τα 21 χωριά που αποκλείστηκαν, υπάρχουν ακόμα επτά, τα οποία δεν έχουν ακόμη οδική πρόσβαση. Η στάθμη του νερού ακόμα δεν έχει υποχωρήσει σε Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μαραθέα, Κόρδα και Κοσκινάς.

Με βάρκα, το συνεργείο του MEGA κατάφερε να μπει στην Μεταμόρφωση.

Στο χωριό Πλατανιά, οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Σπίτια κατεστραμμένα, υποδομές γκρεμισμένες και αυτοκίνητα βυθισμένα στη θάλασσα.

Δύτες συνεχίζουν να επιχειρούν στον Παγασητικό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητα που βυθίστηκαν στο νερό.

Σε αυτό το κλίμα, συνεχίζονται και οι απεγκλωβισμοί πολιτών από τα πλημμυρισμένα. Σε βίντεο ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα, κλιμάκιο της 3ης ΕΜΑΚ σώζει ένα βρέφος από πολυκατοικία που έχει πλημμυρίσει, με το νερό να φτάνει στον λαιμό του διασώστη που μετέφερε το μωρό σε ασφαλές μέρος.

Η αποκάλυψη της καταστροφής και η επόμενη ημέρα τρομάζουν. Αυτό που ζητούν οι πλημμυροπαθείς είναι να μπορούν να αισιοδοξούν ότι θα έχουν μέλλον.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα