Θεσσαλία: Στους 14 οι νεκροί – Εντοπίστηκαν σοροί στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Θεσσαλία: Στους 14 οι νεκροί – Εντοπίστηκαν σοροί στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Τραγική κατάληξη είχε ο εντοπισμός ακόμα δύο αγνοουμένων στη Θεσσαλία, καθώς οι σοροί της μητέρας και του γιου στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας και έτσι ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel ανέρχεται στους 14.

Δυστυχώς, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων της κακοκαιρίας ανεβαίνει, καθώς η 88χρονη μητέρα και ο 65χρονος γιος της αγνοούνταν από χθες στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας και μάλιστα είχαν καταγραφεί στην επίσημη λίστα των αγνοούμενων από τις πλημμύρες.

Νωρίτερα άλλος ένας συμπολίτης μας είχε τραγική κατάληξη.

Πρόκειται για έναν 56χρονο, ο οποίος βρισκόταν στην επίσημη λίστα των αγνοούμενων από χθες, 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας εντοπίστηκε από drone ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο, στην Καρδίτσα.

Συνολικά 4.250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. 

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 767 διασώσεις από εναέρια μέσα που διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

Η Λάρισα παραμένει σε συναγερμό, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού σε κάποια σημεία, που, μάλιστα, οδήγησε σε εκκενώσεις περιοχών. Το πρωί της Κυριακής καταγράφεται μικρή πτώση στη στάθμη του νερού στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων γίνεται με βάρκες, καθώς το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, και όλα έχουν καλυφθεί από νερό και λάσπη.

Χωρίς νερό στο Βόλο για έκτη ημέρα

Στο Βόλο, οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς νερό για έκτη ημέρα, με τον δήμαρχο της πόλης, Αχιλλέα Μπέο, να δηλώνει ότι θα χρειαστούν 15 με 20 ημέρες για την αποκατάσταση της υδροδότησης, καθώς η ζημιά ήταν τεράστια, και συνέστησε στους πολίτες να κάνουν υπομονή λέγοντας ότι οι υπηρεσίες δουλεύουν και η υδροδότηση θα αποκατασταθεί.

Το νερό που διατέθηκε, έστω και κατ’ ελάχιστο, προήλθε από τέσσερα αντλιοστάσια αλλά αποτελεί λιγότερο από το 10% των αναγκών της πόλης.

Παράλληλα, χιλιάδες φιάλες εμφιαλωμένου νερού διανέμονται δωρεάν από τον Δήμο Βόλου σε διάφορες περιοχές σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες να απαντληθούν από υπόγεια κτιρίων τα νερά μετά την καταστροφική πλημμύρα, όπως στα υπόγεια του ΤΕΕ Μαγνησίας όπου υπάρχει και υποσταθμός της ΔΕΗ, ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν τροφοδοτεί με ρεύμα την περιοχή.

Σε συνοικίες του Βόλου, όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Παπαδιαμάντη, η Παγασών, ο ‘Αγιος Παντελεήμονας, το Ορφανοτροφείο, που οι δρόμοι τους έχουν καλυφθεί με μεγάλες ποσότητες λάσπης, καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθούν και οι τεράστιες ποσότητες φερτών υλών που έφεραν τα νερά από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Ένα μεγάλο ζήτημα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, δια του προέδρου του Χρήστου Βενέτη, είναι η πιθανή εμφάνιση ασθενειών όπως η γαστρεντερίτιδα, αλλά και η έντονη παρουσία σκόνης που αιωρείται πάνω από την πόλη του Βόλου από τη λάσπη που ξεραίνεται και που σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα που κινούνται.

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η οδική σύνδεση του Βόλου με το Νότιο Πήλιο με την τοποθέτηση από τον Ελληνικό Στρατό σε χρόνο ρεκόρ μιας γέφυρας τύπου Belley στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο. Τα προβλήματα είναι τεράστια στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νοτίου Πηλίου όπου παραμένουν αποκομμένες αρκετές περιοχές.

Το μέγιστο πρόβλημα που απασχολεί τις Αρχές είναι η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

Είναι αδύνατη η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου την Ζαγορά, που για έκτη ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα όπου ακόμη και κάθε εναλλακτική διαδρομή έχει καταστραφεί και τα χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο με τον Βόλο, αλλά ούτε και μεταξύ τους αυτά τα χωριά.

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα