Θεσσαλία: Εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι και νέες εκκενώσεις - Στα 9 μέτρα η στάθμη του Πηνειού

Θεσσαλία: Εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι και νέες εκκενώσεις - Στα 9 μέτρα η στάθμη του Πηνειού

Τρόμος στον θεσσαλικό κάμπο. 6 οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel. Έσπασαν φράγματα για να μην υπερχειλίσει ο Πηνειός. Δεκάδες οι εγκλωβισμένοι στα χωριά της Καρδίτσας.

Σε ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία θρίλερ εκατοντάδες κάτοικοι του θεσσαλικού κάμπου περιμένουν να διασωθούν εδώ και τρία 24ωρα από τον κρατικό μηχανισμό.

Αφημένοι στην τύχη τους, προσπαθούν με ό,τι μέσα έχουν να επιβιώσουν. Από τις στέγες των σπιτιών που είναι θαμμένα στο νερό και τη λάσπη, απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για βοήθεια. Τα τρόφιμα στερεύουν, όπως και οι δυνάμεις τους.

Η περιοχή πολύπαθη, όμως τα έργα υποτυπώδη.

Προς το παρόν οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία στη Θεσσαλία ανέρχονται στους 6, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες. Όταν τα νερά υποχωρήσουν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εγκλωβισμένων κατοίκων, μπορεί να αποκαλύψουν την απόλυτη φρίκη, με τον αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει δραματικά.

Ο αριθμός των αγνοουμένων άγνωστος, καθώς τα χωριά στον Δήμο Παλαμά της Καρδίτσας παραμένουν βυθισμένα.

Την ίδια ώρα η αγωνία αρχών, κατοίκων και διασωστών, που από χθες επιχειρούν ακατάπαυστα, απεγκλωβίζοντας παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένους, χτυπά «κόκκινο» για τον Πηνειό, ο οποίος έχει φουσκώσει επικίνδυνα. Η στάθμη του ήδη φτάνει τα 9 μέτρα, με τα φρεάτια να υπερχειλίζουν και τα χωριά που βρίσκονται κοντά να κινδυνεύουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και τα ξημερώματα το 112 χτυπούσε συνεχώς για εκκενώσεις, καθώς ο κίνδυνος πλημμύρας ήταν τεράστιος.

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων σε περιοχές των Τρικάλων.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο & αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός Γεωργανάδες & Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού».

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με πλωτά μέσα οι αρχές προσπαθούσαν να προσεγγίσουν εγκλωβισμένους στη Θεσσαλία, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένονται επιχειρήσεις και από αέρος.

Κρίσιμα τα επόμενα δύο 24ωρα για τη Λάρισα - Έσπασαν φράγματα στον Πηνείο
Αν και στην περιοχή δεν σημειώνονται βροχές εδώ και αρκετή ώρα, όμως, ο κίνδυνος υπερχείλισης του Πηνείου είναι μεγάλος, με τα επόμενα δύο 24ωρα να είναι και τα πιο κρίσιμα. Ήδη η στάθμη βρίσκεται στα 9 μέτρα, με τις αρχές να σπάνε φράγματα τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Ο Πηνειός έχει καλύψει ήδη όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις που υπάρχουν για κάθε ποτάμι όταν φουσκώνει» δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Για τον λόγο αυτό ελήφθη η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, όπως φαίνεται και στο βίντεο του tirnavospress.

Στη Λάρισα μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα υπήρξαν περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Άγιο Θωμά, κυρίως λόγω του η στάθμη του ποταμού πλέον είναι πάνω από το ύψος της τάφρου του Χατζηχαλάρ, με αποτέλεσμα όμβρια να επιστρέφουν μέσω των φρεατίων και να πλημμυρίζουν δρόμους.

Το βίντεο που δείχνει την απόλυτη καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο
 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα