Έβρος: Μαίνεται για 13η ημέρα το πύρινο μέτωπο της Δαδιάς - Γιατί δεν σβήνει η πυρκαγιά

Έβρος: Μαίνεται για 13η ημέρα το πύρινο μέτωπο της Δαδιάς - Γιατί δεν σβήνει η πυρκαγιά

Συνεχίζει το καταστροφικό έργο για 13η ημέρα η πύρινη λαίλαπα στη Δαδιά.

Με το ενεργό μέτωπο της Κοτρωνιάς να μεγαλώνει σταδιακά από χθες καθώς οι νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή ενισχύουν την ένταση της πυρκαγιάς, η κατεύθυνση της οποίας είναι ευμετάβλητη, συνεχίζεται για 13η ημέρα η μάχη κατάσβεσης με περαιτέρω αύξηση των επίγειων δυνάμεων στον Έβρο.

Η φωτιά από χθες κατευθύνθηκε προς Γιαννούλη Σουφλίου χωρίς -μέχρι στιγμής- να σπάει την άμυνα των αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν περιφερειακά του οικισμού όπου επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Μάχη αναχαίτισης δίνουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις κατάσβεσης και για τη διαφύλαξη του Μικρού (βόρειου) Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ εκ περιτροπής στη διάρκεια της ημέρας συνδράμουν από αέρος 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

 Γιατί δυσκολεύονται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι «υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία λόγω της άπνοιας που υπάρχει, της πολύ ασθενούς έντασης των ανέμων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στο πεδίο αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επαγωγική στήλη καπνού, η οποία υπάρχει πάνω από την πλευρά από την περιοχή της περιοχής Γιάννουλη και Σιδηρώ, οι δύο οικισμοί τώρα που μιλάμε δεν κινδυνεύουν, έχουν θωρακιστεί, δεν υπάρχει καμία απειλή για κατοικημένη περιοχή».

 Εξήγησε, μάλιστα, ότι «αυτή η επαγωγική στήλη που βλέπετε να επικάθεται ουσιαστικά πάνω από την πυρκαγιά, δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα και για τα εναέρια μέσα, τα αεροσκάφη και για τα ελικόπτερα, προκειμένου να επιχειρήσουν με ασφάλεια τις βολές».

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό υπάρχουν στο πεδίο περισσότεροι από 585 πυροσβέστες με 150 οχήματα. «Διεθνείς αποστολές οι οποίες έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από κράτη τα οποία είναι με διμερείς συμφωνίες. Επομένως ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μεγάλη δυσκολία αυτή τη στιγμή λόγω κρίσης» ανέφερε.

Οσον αφορά τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή και το κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν ή όχι το έργο πυρόσβεσης, επισήμανε τα εξής: «Οι προβλέψεις δεν κάνουν λόγο για βροχή, ούτε καν για καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών από πλευράς ανέμων. Τουναντίον μάλιστα. Την Κυριακή προς Δευτέρα θα έχουμε πολύ μεγάλη ένταση ανέμων. Θα έχουμε έναν βορειοανατολικό άνεμο της έντασης των 7 μποφόρ σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, εμείς θα παλέψουμε αυτά τα δεδομένα και θα ήθελα να διαβεβαιώσουμε ότι οι πυροσβέστες αυτή τη στιγμή θέλουν όσο τίποτα άλλο να σβήσει αυτή η πυρκαγιά». Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μικρή βροχόπτωση στην περιοχή. 

 Σημειώνεται ότι στις δυνάμεις κατάσβεσης συμπεριλαμβάνονται και οι ξένες αποστολές.

Συγκεκριμένα, συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία (δύο αεροσκάφη, που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (δύο αεροσκάφη, που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Ισπανία (δύο αεροσκάφη, που επιχείρησαν στην Κοτρωνιά Έβρου), Κύπρο (30 πυροσβέστες, που επιχειρούν στις Τρείς Βρύσες Έβρου), Ρουμανία (52 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Τσεχία (35 πυροσβέστες με 6 οχήματα, που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 4 οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λεπτοκαρυά Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λύρα Έβρου), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου) και από Σερβία (30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής).

Σημειώνεται ότι χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε δασική έκταση στο Τσικράκι Φαρσάλων. Στο σημείο 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. 

Στην Πάρνηθα, το πρωί της Πέμπτης επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Για σήμερα, παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο καμένο δάσος της Δαδιάς

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που αποτυπώνουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στο δάσος της Δαδιάς, από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει για ακόμα ένα 24ωρο στον Εβρο.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη αφήνει πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής γης, με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας να κάνουν λόγο για ανεπανόρθωτη καταστροφή.

«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες των 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.«Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή.Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δένδρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικολογίας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Δημήτρης Μπακαλούδης και πρόεδρος στο παρελθόν του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή αναφέρει για τα είδη που διαβιούν στην περιοχή: «Στο τμήμα της Ζώνης Α, που καταστράφηκε φέτος ολοσχερώς, υπήρχε η αποικία με τις περισσότερες φωλιές του Μαυρόγυπα. Σ’ αυτό το τμήμα της Ζώνης Α, όπως και στην καμένη περιοχή εκτός της Ζώνης Α, υπήρχαν και αρκετές φωλιές από άλλα αρπακτικά πτηνά, όπως από Φιδαετό, Κραυγαετό, Σταυραετό, Διπλοσάϊνο, Γερακίνα, κ.ά., αλλά και από άλλα πτηνά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως του Μαυροπελαργού. Στην περιοχή που κάηκε φώλιαζαν αρκετά είδη στρουθιόμορφων (πχ Σπίνος, Καλόγερος, Γαλαζοπαπαδίτσα, Κοκκινολαίμης, Συκοφάγος, Δενδορφυλλοσκόπος, Σταχτοπετρόκλης, Σταχτομυγοχάφτης, Κότσυφας, Αετομάχος, κ.ά.), κορακοειδών (π.χ. Κοράκι), νυκτόβιων αρπακτικών (π.χ. Νανόμπουφος), περιστερόμορφων (Τρυγόνι, Φάσα), και πολλά άλλα είδη πτηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προστασίας. Επίσης, διαβιούσαν πληθυσμοί από αρκετά θηλαστικά, όπως Ζαρκάδι, Λύκος, Αλεπού, Πετροκούναβο, Ασβός, Σκίουρος, Δασομυωξός, τρωκτικά κ.ά. καθώς και από ερπετά, όπως χελώνες, σαύρες και φίδια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα