Νέες ταυτότητες: Τι δεν περιέχουν και τι ισχύει με τον γεωεντοπισμό

Νέες ταυτότητες: Τι δεν περιέχουν και τι ισχύει με τον γεωεντοπισμό

Συνεχίζεται η μεγάλη προσέλευση στα αστυνομικά τμήματα ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν την ταυτότητα τους με μια καινούργια που δεν θα είναι η νέου τύπου ταυτότητα που θα έχει μέγεθος τραπεζικής κάρτας και θα έχει ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ τύπου rfID) για την ενσωμάτωση βιομετρικών χαρακτηριστικών του κατόχου τους. Καθημερινά είναι και τα διαφόρων ειδών επεισόδια στα οποία πρωταγωνιστούν όσοι αντιδρούν στην έκδοση των νέου τύπου ταυτοτήτων με το ζήτημα να έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις αφού κάποια από τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου έχουν τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας τους αυτή την χρονική περίοδο το θέμα των ταυτοτήτων.

 Όσοι αντιδρούν ρίχνουν στο τραπέζι μια σειρά από καταγγελίες που ξεκινούν από το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» και καταλήγουν στο γεωεντοπισμό και «την παρακολούθηση του κατόχου της ταυτότητας».

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της κυβέρνησης («Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β’ 1476)» στο ΦΕΚ Τεύχος Β 824/17.02.2023) στη μπροστινή πλευρά της νέας ταυτότητα θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης, ένας αριθμός που έρχεται να αντικαταστήσει το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και δεν θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας.  Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν το όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Ηλεκτρονική υπογραφή, βιομετρικά στοιχεία
Στις νέες ταυτότητες θα αποθηκεύονται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά: ύψος και ηλεκτρονική υπογραφή. Θα υπάρχει ηλεκτρονική υπογραφή για να γίνουν πιο εύκολες οι συναλλαγές με το Δημόσιο ενώ δεν θα μπορεί εύκολα κάποιος να τις πλαστογραφήσει ή να τις παραχαράξει, όπως γίνεται τώρα με τις σημερινές ή και παλαιότερου τύπου ταυτότητες καθώς οι νέες ταυτότητες θα διαθέτουν πολλά επίπεδα ασφαλείας. Αναμένεται να υπάρχουν επίσης αποθηκευμένα φορολογικά και ασφαλιστικά δεδομένα αλλά όχι τραπεζικά. Θα διαθέτει πιθανότατα και στοιχεία από το δίπλωμα οδήγησης αλλά μένει να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις όταν θα κυκλοφορήσει για να δούμε αν θα υπάρξουν αλλαγές και προσθαφαιρέσεις στον όγκο και το είδος των δεδομένων.

Οι ταυτότητες αυτές θα μπορούν να αναγνωρίζονται από ειδικά μηχανήματα που θα υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα, αεροδρόμια κλπ ενώ αναμένεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για online τραπεζικές συναλλαγές, σε υγειονομικές υπηρεσίες πιθανώς και στα μέσα μαζική μεταφοράς.

Οι νέου τύπου ταυτότητες ακολουθούν τα νέα διεθνή πρότυπα για τις ταυτότητες και η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών διαθέτει αυτή τη νέου τύπου ταυτότητα. Στην Ελλάδα η απόφαση για αυτές τις νέες ταυτότητες είχε ληφθεί από το 2018 αλλά υπήρξαν διαφόρων ειδών προβλήματα με τον διαγωνισμό που θα γινόταν για την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού και γενικότερα την υλοποίηση του έργου καθυστερώντας για πέντε χρόνια την έκδοση τους.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται αν όλα έχουν πάει σύμφωνα με τον προγραμματισμό με την τοποθέτηση στα αστυνομικά τμήματα του απαραίτητου εξοπλισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού οι νέου τύπου ταυτότητες να παρουσιαστούν επισήμως στη προσεχή ΔΕΘ και η έκδοση τους να ξεκινήσει αμέσως μετά δηλαδή μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Όλη διαδικασία θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα όπου και εκεί θα γίνεται η λήψη της φωτογραφίας της ταυτότητας. Το κόστος έκδοσης θα είναι δέκα ευρώ και οι νέες ταυτότητες θα έχουν διάρκεια ισχύος δέκα έτη.

Η ασφάλεια και ο γεωεντοπισμός
Όσον αφορά στην ασφάλεια τους θα πρέπει για να αποκτήσει κάποιος παράνομα αυτά τα δεδομένα να έχει ένα εξοπλισμό αντίστοιχο με αυτόν που θα έχουν οι κρατικές υπηρεσίες μαζί του και να αποκτήσει με κάποιο τρόπο πρόσβαση στην ταυτότητα ή να τοποθετήσει τον εξοπλισμό σε απόσταση αναπνοής από την ταυτότητα χωρίς να το πάρει είδηση ο κάτοχος της χωρίς να είναι και πάλι σίγουρο αν θα μπορέσει κάποιο μηχάνημα να «διαβάσει» την ταυτότητα που βρίσκεται μέσα σε κάποια τσέπη, τσάντα και πορτοφόλι.

Όσον αφορά στο ζήτημα του γεωεντοπισμού οι υπάρχουσες συσκευές και συστήματα εντοπισμού του στίγματος κάποιου ατόμου, το σημείο δηλαδή στο οποίο βρίσκεται, απαιτούν κάποια πηγή ενέργειας. Στα κινητά τηλέφωνα η πηγή ενέργειας είναι οι μπαταρίες ενώ στο αυτοκίνητο ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να πάρει ενέργεια από το ηλεκτρικό δίκτυο του οχήματος. Οι νέου τύπου ταυτότητες δεν διαθέτουν κάποια πηγή ενέργειας εκτός αν υπάρχει κάποια κρυφή επαναστατική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας σε αυτές ή κάποιο νέο σύστημα γεωεντοπισμού που δεν απαιτεί πηγή ενέργειας και το ελληνικό κράτος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους εξοπλισμό κρυφά και μαζικά.

Εχει επίσης το ενδιαφέρον του το γεγονός ότι όσοι αντιδρούν για την καταγραφή προσωπικών δεδομένων και τον γεωεντοπισμό διαθέτουν κινητά τηλέφωνα και κάνουν χρήση του Διαδικτύου από όπου ενημερώνονται όπως δηλώνουν οι περισσότεροι για το ζήματα αυτό χωρίς να έχουν πρόβλημα από τον γεωντοπισμό αλλά και την σαρωτική καταγραφή κάθε είδους προσωπικών δεδομένων που κάνουν κινητά και Διαδίκτυο.

Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα