Πανελλήνιες 2023: Ποιες σχολές κυριάρχησαν φέτος. 10.800 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια λόγω ΕΒΕ

Πανελλήνιες 2023: Ποιες σχολές κυριάρχησαν φέτος.  10.800 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια λόγω ΕΒΕ

Ο φόβος της ανεργίας, η επιμονή της ελληνικής οικογένειας στην ασφάλεια του δημοσίου και φυσικά οι …παραδοσιακές αξίες του γιατρού και του δικηγόρου οδήγησαν και φέτος τη νέα γενιά στην επιλογή σχολών στα ΑΕΙ, αφού χιλιάδες άτομα συνωστίζονται γύρω από αυτές.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας μαζί με τα αποτελέσματα εισαγωγής και τις βάσεις, σχετικά με τις πρώτες αλλά και τις συνολικές προτιμήσεις των υποψηφίων στην επιλογή σχολών, οι Νομικές, οι Ιατρικές, οι Παιδαγωγικές, και οι σχολές ήρθαν για ακόμη μια φορά πρώτες στις προτιμήσεις των νέων. Το ίδιο έγινε και με τις σχολές Εμπορικού Ναυτικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Οι διορισμοί στα σχολεία φαίνεται ότι «συγκίνησαν» τους υποψήφιους αφού περίπου 1 στους 5 δήλωσε στο μηχανογραφικό του, το τμήμα των Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης αλλά και το αντίστοιχο τμήμα του Βόλου αλλά και όλες τις σχολές που σχετίζονται με την εκπαίδευση.   
Επίσης, τμήματα Χημείας Θεσσαλονίκης και Πατρών καθώς και το τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Λαμίας βρίσκονται και πάλι ψηλά σε προτιμήσεις. Στην αντίπερα όχθη τα ξενόγλωσσα τμήματα όπως Ισπανικής Γλώσσας και τα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης πάτωσαν κυριολεκτικά αφού οι υποψήφιοι δεν φαίνεται να τα προτιμούν.

Κορυφαία επιλογή το Οικονομικό πανεπιστήμιο
Όπως ανακοίνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ίδρυμα αποτελεί κορυφαία επιλογή στην προτίμηση των νεοεισερχομένων φοιτητών/ -τριων. Για ακόμα μία χρονιά, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελληνίων εξετάσεων, βρίσκει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) σταθερά πρώτο στην προτίμηση των υποψηφίων στα επιστημονικά πεδία που αυτό θεραπεύει, πανέτοιμο να υποδεχτεί αριστούχους φοιτητές, στα οκτώ σύγχρονα και υψηλής πιστοποιημένης ποιότητας Προπτυχιακά Τμήματά του. Φέτος, σημειώνεται σημαντική άνοδος των βάσεων και στα οκτώ Τμήματα του ΟΠΑ.

Πιο αναλυτικά:

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας συνιστά την κορυφαία επιλογή στο 4οεπιστημονικό πεδίο και στις προτιμήσεις των επιτυχόντων (1η προτίμηση από το 100% των επιτυχόντων)
Τα Τμήματα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής κατατάσσονται στην 1ηθέση μεταξύ των αντίστοιχων Τμημάτων άλλων ΑΕΙ
Τα Τμήματα Οικονομικής Επιστήμης και Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών καταλαμβάνουν τις 2 πρώτες θέσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα οικονομικών σπουδών άλλων ΑΕΙ
Το Τμήμα Πληροφορικής αποτελεί το 3ο πιο υψηλόβαθμο Τμήμα μεταξύ 12 αντίστοιχων Τμημάτων
Τα Τμήματα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και Στατιστικής, που δεν αντιστοιχίζονται με άλλα Τμήματα, παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση στη βάση εισαγωγής τους, διατηρώντας ανοδική πορεία
Τα παραπάνω αποτελέσματα δικαιώνουν τον σταθερό προσανατολισμό του ΟΠΑ στην ποιοτική εκπαίδευση μέσα από σύγχρονα και συνεχώς εξελισσόμενα προγράμματα σπουδών, εστιασμένα στις ανάγκες του σύγχρονου διεθνοποιημένου οικονομικού περιβάλλοντος και βασισμένα στις αξίες του Ιδρύματος για αριστεία, εξωστρέφεια, καινοτομία και κοινωνική προσφορά.

«Για μία σαφή αλλαγή στις προτιμήσεις των παιδιών» κάνει λόγο μιλώντας στο newsit.gr ο Γιάννης Βαφειαδάκης, εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, αναφερόμενος στις σημερινές ανακοινώσεις των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Εκεί που οι μαθητές δήλωναν όλες τις σχολές χωρίς πολλή σκέψη – στην ουσία αντιγράφοντας τις προηγούμενες βάσεις – από τα 2-3 προηγούμενα χρόνια και κορυφώνεται φέτος, τα παιδιά στρέφονται προς τις λιγότερες επιλογές και πιο μελετημένες. Είναι «διαβασμένα» τα μηχανογραφικά τους, με αποτέλεσμα να «έχουμε βάσεις διαφορετικών ταχυτήτων».

 Όπως επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης «στις περισσότερες σχολές οι βάσεις είναι ανοδικές – αναλογία 3 προς 1 οι ανοδικές με τις καθοδικές – αλλά το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά στρέφονται σε σχολές που θεωρούν ότι έχουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Το “πάνε” πιο ψαγμένα και όχι όπως να ‘ναι με αποτέλεσμα να έχουμε άνοδο και γκρέμισμα σε σχολές του ίδιου πεδίου. Π.χ. από τις ανθρωπιστικές υπάρχει άνοδος μεγάλη στις νομικές σχολές και την ψυχολογία και μεγάλη κάθοδος των βάσεων στις φιλολογίες. Αυτό είναι αποτέλεσμα της προτίμησης των παιδιών».

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και πρόεδρο της ΟΕΦΕ, «και η γεωγραφία έπαιξε ρόλο. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τα πιο απομακρυσμένα ιδρύματα δεν προσελκύουν κατά κανόνα τις προτιμήσεις των παιδιών, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλές βάσεις και να μένουν πολλές κενές θέσεις. Άρα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο της δεκαετίας του ’80 που είχαμε μία πανσπερμία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε όλη την Ελλάδα κάποια περιφερειακά πανεπιστήμια να κρατήσουν το προγράμματα σπουδών προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά για τους υποψηφίους φοιτητές».

 Το λαμπρό παράδειγμα σχολής
Ως ένα λαμπρό παράδειγμα σχολής ο κ.Βαφειαδάκης χαρακτηρίζει το Τμήμα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας. «Ένα παράδειγμα ενός εξαιρετικού προγράμματος που επιβραβεύεται είναι στο οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο Τμήμα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας, που συνδυάζει τις οικονομικές σπουδές και την τεχνολογία. Η βάση του φέτος πλησίασε τα 18.500 μόρια. Οι απόφοιτοι απορροφώνται».

Και τα αντιπαραβάλλει με επαρχιακές σχολές καθώς όπως αναφέρει «κάποια περιφερειακά τμήματα θα πρέπει να κάνουν σύγχρονα προγράμματα σπουδών τα οποία να είναι μοναδικά και συνεπώς ελκυστικά, προκειμένου να μπορέσουν να είναι και βιώσιμα. Εδώ και 2-3 χρόνια βλέπουμε ότι υπάρχουν καλά τμήματα με πολύ μικρό αριθμό εισακτέων και ακόμα λιγότερο αριθμό αυτών που πηγαίνουν πραγματικά να φοιτήσουν είχε στη Σάμο, την Κέρκυρα , στην δυτική Μακεδονία. Απομακρυσμένη είναι και Αλεξανδρούπολη αλλά έχει εξαιρετικά τμήματα όπως αυτό της μοριακής Βιολογίας ιατρικής. Το ίδιο ισχύει και για την Κομοτηνή που έχει και αυτή καλές σχολές, που όλες πήγαν καλά».

Ο Γιάννης Βαφειαδάκης εστίασεr και στην ελάχιστη βάση εισαγωγής που όπως επισημαίνει «αφήνει περίπου 10.800 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια. Αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος από την πρώτη φορά που έγινε το σύστημα αυτό. Και αυτό γιατί πολλά τμήματα διόρθωσαν τις ανώτατες βάσεις τους. Π.χ. αν αναλύσουμε τις στρατιωτικές σχολές θα δούμε ότι όλες έχουν ανέβει, εκτός από την Ευελπίδων και κάποιες σχολές υπαξιωματικών. Στην ουσία οι συγκεκριμένες (Ευελπίδων και κάποιες σχολές υπαξιωματικών) επί της ουσίας δεν έπεσαν, αλλά πέρσι είχαν μείνει πολλές κενές θέσεις γιατί είχαν θεσπίσει πολύ υψηλή βάση εισαγωγής με συντελεστή 1,2 ενώ φέτος το πήγαν στο 1».

Το καθεστώς των υψηλών βάσεων
Καθεστώς αποτελεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος διαχρονικά «σχολές όπως η Ιατρική, η Ψυχολογία, η Νομική διατηρούν τις υψηλές βάσεις και στην περιφέρεια. Αντιθέτως καταρρέουν οι βάσεις στο Μαθηματικό, το Φυσικό στην επαρχία και αυτό που είναι ζήτημα είναι ότι μένουν πολλές κενές θέσεις στα ιδρύματα. Θα υπάρχουν και τμήματα ακόμα και με μονοψήφιο αριθμό σπουδαστών εισακτέων. Επιπλέον δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν γραφτεί παρακολουθούν και τα μαθήματα των σχολών. Τα τμήματα αυτά υπολειτουργούν, οι εκπαιδευτικοί είναι περισσότεροι από τους φοιτητές που σημαίνει ότι πρέπει να τα ξαναδούμε από την αρχή όλο αυτό το σχέδιο» καταλήγει με το βλέμμα στους μελλοντικούς εισαχθέντες και στο μέλλον αρκετών σχολών στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα