Νεκροί οι δύο πιλότοι του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο - Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Νεκροί οι δύο πιλότοι του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο - Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Νεκροί είναι ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του Canadair που έπεσε στην Κάρυστο, το μεσημέρι της Τρίτης (25.07.2023), ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα στην περιοχή της Εύβοιας.

Πρόκειται για ένα CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας με πλήρωμα 2 χειριστές, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Συλλυπητήρια Ν. Δένδια
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια: 

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν όταν κάτοικοι είδαν το Canadair να ρίχνει το νερό αλλά δεν το είδαν να βγαίνει. Στη συνέχεια εθελοντής πυροσβέστης είδε το Canadair να πέφτει και ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων. Από το κέντρο επιχειρήσεων έγινε προσπάθεια να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου αλλά δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία.

Στο αποκλειστικό πλάνο της ΕΡΤ, φαίνεται ότι το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δέντρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του μετά την πολύ χαμηλή ρήξη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που έγιναν γνωστές για τα αίτια της τραγωδίας και με βάση το οπτικό υλικό που έχει καταγραφεί, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για το πλήρωμα συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή. Στην περιοχή είχε σπεύσει επίσης ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τύπο Canadiar CL-215, δηλαδή από τα παλαιότερα Canadair που είναι ενταγμένα στον πυροσβεστικό στόλο της Ελλάδας.

Εμπειρογνώμονας για πτώση Canadair: Κανένα περιθώριο ζωής μετά την αποκόλληση

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα