Στο τρίτο χτύπημα του σφυριού έπεσε η γέφυρα και τους πλάκωσε όλους

Στο τρίτο χτύπημα του σφυριού έπεσε η γέφυρα και τους πλάκωσε όλους

Το φως της δημοσιότητας βλέπει μία συγκλονιστική μαρτυρία ενός τραυματία, του Μάριου Κουτρομάνου, ο οποίος επέζησε από την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα και νοσηλεύεται.

Ήταν λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι όταν σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, κατά το οποίο ένας άνδρας σκοτώθηκε, ενώ ακόμη 8 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, με τον έναν εξ αυτών αν είναι πολυτραυματίας.

«Ξαφνικά άκουσα το σφυρί να χτυπάει χωρίς να μας δώσουν εντολή να βγούμε. Στο τρίτο χτύπημα έπεσε η γέφυρα και τους πλάκωσε όλους. Όπως έπεσε, μας πέταξε πάνω στις πέτρες», τόνισε μεταξύ άλλων τον ΑΝΤ1 ο κ. Κουτρομάνος.

Στη γέφυρα γίνονταν προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης και μεγάλος αριθμός ατόμων βρισκόταν στο οδόστρωμα για να μαζέψει υλικά ανακύκλωσης.

«Όπως έπεσε η γέφυρα μας πέταξε πάνω σε πέτρες. Μόλις ακούσαμε το σφυρί να χτυπάει χωρίς να μας δώσουν εντολή να εκκενώσουμε, πήγαμε να απομακρυνθούμε αλλά δεν προλάβαμε. Όσοι είμαστε από κάτω και κόβαμε, είχαμε εντολή να μπούμε, αλλά ξαφνικά ακούσαμε το σφυρί να χτυπάει… στο τρίτο χτύπημα έπεσε η γέφυρα και τους πλάκωσε όλους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέσσερις συλλήψεις για την κατάρρευση της γέφυρας
Σε τέσσερις συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι Αρχές για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ο υπεύθυνος του έργου και τρεις χειριστές, με τον έναν εκ των οποίων να νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας εξηγεί γιατί κατέρρευσε η γέφυρα
Μιλώντας χθες, Δευτέρα (24/7) στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής της Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης αναφέρθηκε στα αίτια της τραγωδίας.

«Οι τεχνίτες που δούλευαν στην κατεδάφιση της γέφυρας δεν είχαν αντιληφθεί τον τρόπο στήριξης της γέφυρας που είναι σαφής. Στηρίζεται στα ακρόβαθρα (που έκοψαν) και όχι στα δύο ελεύθερα πλευρά» επισήμανε ο ίδιος.


«Η γέφυρα αυτή στηρίζεται σε δύο ακρόβάθρα, σε δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά και από την άλλη είναι ελεύθερη. Όταν λοιπόν εμείς θέλουμε να την κατεδαφίσουμε και έχουμε το μηχάνημα θα την κόψει στα άκρα στήριξης (δείχνει παρασταστικά) εδώ, να φύγουν τα δοκάρια στήριξης και να πέσει η γέφυρα;» αναρωτήθηκε.

«Το μηχάνημα έπρεπε να κόβει τη γέφυρα φέτα – φέτα παράλληλα για να στηρίζεται το μηχάνημα. Το σφυρί που δούλευε έγειρε σχεδόν ανάποδα» σημείωσε ο κ. Καρύδης.

«Δεν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν αυτοί που ανέλαβαν να κατεδαφίσουν τη γέφυρα» ανέφερε. Χρειάζεται η γνώση της στατικότητας, ενός κτηρίου, μιας κατασκευής για να μπορέσουμε να επέμβουμε» επισήμανε. «Εάν πάμε να κόψουμε ένα δοκάρι που στηρίζει την κατασκευή, καταλαβαίνουμε ότι θα μας έρθει στο κεφάλι» πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής της Αντισεισμικής Τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα