Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους. Ευέλικτο ωράριο, τηλεργασία και ειδική άδεια

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους. Ευέλικτο ωράριο, τηλεργασία και ειδική άδεια

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές καθώς το νέο κύμα καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών.
Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο για την πρόληψη των επιπτώσεων του καύσωνα.

Οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Επισημαίνεται ότι και οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Οι επιστήμονες της επιτροπής δημόσιας υγείας που συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα, προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος για την υγεία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, είναι ορατός για όλους, και περισσότερο για:

– Μικρά παιδιά,

– Ηλικιωμένους,

– Εγκύους,

– Γυναίκες που θηλάζουν,

– Άτομα με καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα,

– Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα,

– Παχύσαρκους,

– Εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους,

– Άτομα που υποφέρουν από ιώσεις,

– Χρήστες ουσιών

Χωρίς ντελίβερι και κούριερ από τις 12:00 – 17:00

Μέτρα προστασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Στον δημόσιο τομέα
Τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες

Χρήση ειδικής άδειας

Ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης

Αποφυγή εργασίας 12:00 – 17:00

Επαναπρογραμματισμός ραντεβού

Στον ιδιωτικό τομέα
Παύση εργασιών για όσους εργάζονται σε εξωτερικό χώρο 12:00 – 17:00

Σύσταση για τηλεργασία για ομάδες υψηλού κινδύνου

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

 
Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα