Η χώρα εισέρχεται σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα - Έρχεται το πιο θερμό Σαββατοκύριακο των τελευταίων ετών

Η χώρα εισέρχεται σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα - Έρχεται το πιο θερμό Σαββατοκύριακο των τελευταίων ετών

Η χώρα εισέρχεται σε κλοιό παρατεταμένου καύσωνα, με επικίνδυνες και πρωτόγνωρες θερμοκρασίες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, αφού τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Το θερμότερο Σαββατοκύριακο των τελευταίων ετών
Σύμφωνα με τις νέες προγνώσεις, ο καύσωνας με την ονομασία «CLEON» θα έχει θερμοκρασίες ρεκόρ μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Οι κλιματικές προβολές, δηλαδή αυτές που μας δείχνουν μια μελλοντική κατάσταση του κλίματος, ακόμη και με τα πιο ευνοϊκά σενάρια, μας δείχνουν ότι το κλίμα θα είναι θερμότερο. Είναι ανησυχητικό και δημοσιεύτηκε στην έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής για το κλίμα, ότι τα παιδιά μας σήμερα θα βιώσουν ένα πολύ θερμότερο κλίμα», λέει ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Κυριακή θα φέρει θερμοκρασίες ρεκόρ, χαρακτηρίζοντάς την, την πιο ζεστή ήμερα των τελευταίων 5 ετών.

Επίγεια κόλαση
Συναγερμός έχει σημάνει για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει σε ακραίες θερμοκρασίες:

– Αθήνα,

– Θεσσαλονίκη,

– Λάρισα,

– Ιωάννινα,

– Πάτρα,

– Ηράκλειο.

Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας του καύσωνα είναι πως ακόμη και κατά τις πρωινές ώρες ο υδράργυρος δε θα πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα.

Οι επόμενες μέρες θα κυλήσουν δυσκολότερα για όσους εργάζονται, ιδιαίτερα σε εξωτερικές δουλειές, αφού η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από σήμερα έως και την Κυριακή 23/07/2023, τροποποιείται το ωράριο λειτουργείας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Όλοι οι δήμοι ρίχνονται στη μάχη για να προστατέψουν τους πολίτες με   κλιματιζόμενες αίθουσες που ανοίγουν νωρίς το πρωί και κλείνουν αργά το βράδυ.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ο καύσωνας θα έχει και τρίτη φάση, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες ρεκόρ, σπάνιες για την Ελλάδα.

Νέο θερμό κύμα με ακραίες θερμοκρασίες – Έως & 45°C ο υδράργυρος

 Νέο έκτακτο δελτίο εξέδωσε η ΕΜΥ για τον καύσωνα «Κλέων» καθώς από σήμερα ξεκινά νέα θερμική εισβολή με θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς.
Σήμερα Πέμπτη 20/07/2023 οι άνεμοι εξασθενούν και η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει. Την Παρασκευή 21/07/2023 έως και την Κυριακή 23/07/2023 η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24/07/2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Από την Τρίτη 25/07/2023 έως και την Πέμπτη 27/07/2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα:
Από σήμερα έως και την επόμενη Πέμπτη οι θερμοκρασίες που αναμένεται να καταγραφούν θα φτάσουν έως και τους 43°C, ενώ την Κυριακή, που θα είναι και η κορύφωση του καύσωνα, το θερμόμετρο θα δείξει 44°C.

Αν και τη Δευτέρα θα υπάρξει μια μικρή κάμψη, από την Τρίτη και μετά αναμένεται νέα άνοδος, με το θερμόμετρο να δείχνει, στα ηπειρωτικά, 44°C – 45°C.

Υψηλές θερμοκρασίες θα έχει όλες τις ημέρες και η πρωτεύουσα, με το θερμόμετρο να δείχνει:

– Παρασκευή 21/7, 41°C,

– Σάββατο 22/7, 41°C – 42°C,

– Κυριακή 23/7, 43°C – 44°C,

– Δευτέρα 24/7, 39°C – 40°C.

Τροποποιήσεις ωραρίου σε επιχειρήσεις, υπηρεσίες & αρχαιολογικούς χώρους

Οδηγίες για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, το δεύτερο κύμα του οποίου ξεκίνησε από σήμερα και θα διαρκέσει έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, έδωσαν οι Αρχές.

Για τον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με αυτές, όπως και στον προηγούμενο καύσωνα, για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται για αύριο και σε περιοχές όπου το θερμόμετρο θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου:

– Παύση εργασιών για όσους εργάζονται σε εξωτερικό χώρο από τις 12:00 – 17:00,

– Σύσταση για τηλεργασία για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Για τον δημόσιο τομέα
Παρόμοια είναι η πρόβλεψη και για τον δημόσιο τομέα:

– Τηλεργασία για τις ευπαθείς ομάδες & χρήση ειδικής άδειας,

– Ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης,

– Αποφυγή εργασίας 12.00 – 17:00,

– Επαναπρογραμματισμός ραντεβού.

Αρχαιολογικοί χώροι
Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ενημερώνει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έως και την Κυριακή 23/7/2023, τροποποιείται το ωράριο λειτουργείας των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 12:00 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Σε περίπτωση που υπάρξει μεταβολή των καιρικών συνθηκών, το υπουργείο Πολιτισμού θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων θα μεριμνήσουν για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων τους και για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα