Για αιματηρό επεισόδιο με μαχαιρώματα και έξι νεκρούς πριν το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου μιλούν σε καταθέσεις του διασωθέντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», αυτό συνέβη στα διεθνή χωρικά ύδατα πριν περάσει το αλιευτικό στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Από τις καταθέσεις έγινε γνωστό ακόμη πως το αλιευτικό παρουσίασε βλάβη πέντε φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δύο, ενώ έφυγε από τα παράλια της Λιβύης, και πριν μπει στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης και άλλες τρεις στην ελληνική ζώνη με τελευταία εκείνη που μετατράπηκε σε υγρό τάφο για τόσους ανθρώπους.
«Χτυπούσαν με ξύλο, όσους αντιδρούσαν»
Μετά τις δύο πρώτες βλάβες, μετανάστες ζήτησαν να επιστρέψουν στο Τομπρούκ, κάτι όμως που δεν δέχτηκαν οι διακινητές, οι οποίοι είχαν σαφείς εντολές να πάει το σκάφος στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τις ίδιες καταθέσεις στις λιμενικές αρχές, στο πλοίο επικρατούσε «στρατιωτικός νόμος», τους φέρονταν σκληρά, ενώ οι διασωθέντες λένε ότι ένας εκ των διακινητών κυκλοφορούσε με ένα ξύλο και χτυπούσε όσου αντιδρούσαν στις απάνθρωπες συνθήκες. Όπως είπαν, ακόμη και για λίγο νερό, έπρεπε να πληρώσουν.
Οι εννέα διακινητές θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα, όπου αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν, επικαλούμενοι αδυναμία επικοινωνίας με τους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Δέκα συλλήψεις στο Πακιστάν
Στο μεταξύ, οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν δέκα άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων μετά το ναυάγιο και τον θάνατο τόσων ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, διέταξε την πάταξη «των ατόμων που εμπλέκονται στο αποτρόπαιο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων» και υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα «τιμωρηθούν αυστηρά», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.