Μεγάλη Παρασκευή: Αργία ή ημιαργία; Τι ισχύει

Μεγάλη Παρασκευή: Αργία ή ημιαργία; Τι ισχύει

Τετραήμερο είναι το Πάσχα 2023 για τους περισσότερους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η Μεγάλη Παρασκευή -που φέτος πέφτει στις 14 Απριλίου- είναι αργία, ανάλογα βέβαια με τον κλάδο που εργάζεται ο καθένας. Πάντως, η Μ. Παρασκευή δεν είναι επίσημη αργία.

 Τι ισχύει λοιπόν και τι προβλέπει η νομοθεσία για τη συγκεκριμένη ημέρα;

Ο νόμος λέει ότι η Μ. Παρασκευή είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα και ότι απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13:00.

 Όμως, για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δεν ισχύει το ίδιο καθολικά για όλους. Καθώς δεν είναι στη λίστα με τις υποχρεωτικές αργίες της χρονιάς, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν λειτουργούν εάν η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Οι αργίες του Πάσχα 2023
Το Μεγάλο Σάββατο (15 Απριλίου 2023) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Για την Κυριακή του Πάσχα (16 Απριλίου 2023) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
Η Δευτέρα του Πάσχα (17 Απριλίου 2023) είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα