Δίκη Πισπιρίγκου: Η κατάθεση του διευθυντή ΜΕΘ παίδων - Οι υπόνοιες Κούγια για εμπόριο οργάνων

Δίκη Πισπιρίγκου: Η κατάθεση του διευθυντή ΜΕΘ παίδων - Οι υπόνοιες Κούγια για εμπόριο οργάνων

Η στερημένη από συναίσθημα εικόνα της Ρούλας Πισπιρίγκου την ώρα που η Τζωρτζίνα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάθεσης του διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη.

«Δεν είχε εκείνη την αγωνία που συνήθως βλέπω στους γονείς. Του θρήνου… ο κάθε γονιός αντιδρά διαφορετικά. Αν πρέπει να πω τι μου έκανε εντύπωση, θα πω ότι ήταν μια αντίδραση της μητέρας που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας. Η ενημέρωση ήταν τις 48 πρώτες ώρες να θα ζήσει το παιδί ή θα πεθάνει» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποία συμπλήρωσε ότι υπήρχαν αναφορές από εξειδικευμένες νοσηλεύτριες «ότι υπάρχει ένα συναίσθημα που δε δικαιολογούσε την εικόνα που βλέπαμε».

«Όταν έχεις ένα παιδί στη ΜΕΘ περιμένεις πιο έντονες αντιδράσεις» κατέθεσε ο κ. Ηλιαδης ο οποίος όταν κλήθηκε να απαντήσει αν «υπάρχουν γονείς που αντιδρούν αλλιώς;» είπε: «Ο κανόνας είναι πως πάντα το βλέπουμε. Για παράδειγμα όμως έχουν πιο ψυχρή αντιμετώπιση οι γονείς παιδιών από το εξωτερικό.

Η μητέρα μου είπε “παγοκολώνα θα με βλέπετε γιατί έχω περάσει πολλά”. Το κρατώ αλλά αυτό δεν είναι σύνηθες» είπε και συμπλήρωσε «Υπήρχε διάχυτο στη μονάδα ότι αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν η αναμενόμενη για την εικόνα που είχε η μικρή».

Πρόεδρος: Είπατε ότι σας έκανε εντύπωση ότι ο πατέρας ρωτούσε αν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω, ενώ η μητέρα όχι;

Μάρτυρας: Με ρωτούσε για τις φωτογραφίες παιδιών που έχω στο γραφείο μου κι έχουν περάσει δύσκολα. Υπήρξε μια διαφοροποίηση με τη μητέρα. Ενώ περιμένεις να σου πουν «τι θα γίνει με το μωρό μου» εδώ δεν έγινε. Η μητέρα δεν είχε αυτή την επικοινωνία που ένιωσα από τον πατέρα. Σε ανύποπτο χρόνο ζήτησε να μάθει για ένα Ιταλακι που έκανε καιρό να μιλήσει και να περπατήσει.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στην σε ανταπόκριση των γονιών στη λογοθεραπεία και τη φυσικοθεραπεία είπε πως « υπήρχε ενδιαφέρον». «Δε μπορώ να πω. Ακολουθούσε το πρόγραμμα και με ενημέρωνε γι’ αυτό…Η μητέρα είχε εκπαιδευτεί…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο γιατρός μίλησε αναλυτικά για «ανεξήγητα» συμπτώματα του παιδιού τα οποία το οδήγησαν και πάλι στη ΜΕΘ και τον έβαλαν σε σκέψεις.

«Η μόνη ενέργεια που έγινε ήταν να βρίσκεται σε άλλο χώρο…» ανέφερε και θυμήθηκε φορτισμένος τον «ωραίο ρυθμό του ύπνου» που είχε το παιδί και την βιντεοκλήση που έκανε στη μητέρα ένα βράδυ με το παιδί να «τραγουδά και να μιλά». «Ήταν ένα παιδί που δεν ήταν μονάδας» ανέφερε φορτισμένος και στη συνέχεια πρόσθεσε προκαλώντας συγκίνηση «είναι ένα κοριτσάκι με ιδιαίτερες δεξιότητες . Είναι δύσκολο έχουν το δικό του κώδικα. Ήταν ένα χαμογελαστό κοριτσάκι και πριν λίγο θεωρείτο ότι πρέπει να μπει στην εντατική. Τραγουδούσαμε και το παιδί γελούσε».
Ο μάρτυρας είπε πως η μητέρα χάρηκε όταν είδε την εικόνα του παιδιού ,μέσω της βιντεοκλήσεις, σημειώνοντας πως ο ίδιος έκανε προσπάθειες για να έρθει το παιδί κοντά με τη μητέρα του καθώς «περίμενε να έχουν πιο στενή επαφή».

Μιλώντας για την επικοινωνία που είχε με την Ρούλα Πισπιρίγκου μέσω Viber ο κ. Ηλιαδης , ενώ το παιδί ήταν στο σπίτι, εξήγησε ότι αφορούσε μόνο ιατρικά θέματα του παιδιού. «Ερχόταν η πληροφορία γραμμένη σωστά με ιατρικούς όρους, που δεν το περίμενε κανείς. Μου έλεγε έκανε εμετό, θα αυξήσουμε το φάρμακο με ρωτούσε. Ήθελα να διατηρήσω στενή σχέση με τη μητέρα» είπε ο γιατρός ο οποίος συμπλήρωσε πως όταν το παιδί εισήχθη και πάλι στο νοσοκομείο της είχε ζητήσει να καταγράφει σε βίντεο τα επεισόδια .

«Κάθισα και μελέτησα πολλές ώρες τα βίντεο της μητέρας. Με κανένα τρόπο δεν παρουσιάζουν επεισόδιο σπασμών. Είναι ένα παιδί που κλαίει. Η εικόνα του είναι αναμενόμενη. Εγώ ζητούσα βίντεο του παιδιού κι υπάρχει εικόνα το μόνιτορ. Έδειχνε ταχυκαρδίες. Υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα» ανάφερε και συμπλήρωσε: «Ένα από τα επεισόδια είχε αυξημένη τροπονίνη. Η τιμή ήταν 498 και μου έκανε εντύπωση. Αυτή η τρόπονηνεμία είχε μια πτωτική τάση και μηδένισε και μπήκε στα φυσιολογικά όρια. Κατέληξα ότι φαίνεται να είναι μια δυσπραγία της καρδιάς σε κάτι. Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλεί ταχυκαρδία. Ένα υποξικό συμβάν φέρνει ταχυκαρδία και μετά βραδυκαρδία. Εγώ αυτό το αποδίδω στην έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά με τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Παράλληλα μια γιατρός είδε διαστολή στην κόρη του ματιού. Αν κάποιος πάρει φάρμακα, υπάρχουν ουσίες που διαστέλλουν την κόρη. Υπάρχουν πάρα πολλά κατασταλτικά φάρμακα που έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Υπάρχει η κεταμίνη που χαρακτηριστικά κάνει διαστολή της κόρης και ταχυκαρδία και έπειτα βραδυκαρδία. Γιατί μετά το παιδί επανερχόταν».

Πρόεδρος: Πώς γίνεται το παιδί στην κλινική να έχει επεισόδια σύμφωνα με τη μητέρα και να έρχεται στην εντατική και να μην έχει;

Μάρτυρας: Σας είπα…είχε red flags. Μια από αυτές ήταν και αυτό. Όταν το παιδί είναι καλά μακριά από το φροντιστή είναι κόκκινη σημαία. Είχα μεγάλη αγωνία κι έχω καταγράψει όλη την πορεία του παιδιού στην εντατική…

Η Ρούλα Πισπιρίγκου επικοινώνησε με τον μάρτυρα και από το «Παίδων» όταν το παιδί υπέστη τη μοιραία ανακοπή . «Δε θυμάμαι έντονη συναισθηματική φόρτιση» είπε σημειώνοντας πως τον ενημέρωσε πως το παιδί «κατέληξε».

Η εισαγγελέας της έδρας, μεταξύ άλλων, εστίασε τις ερωτήσεις της στην ενδεχόμενη καθυστέρηση που είχε στο Καραμανδάνειο η αντιμετώπιση της ανακοπής που οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια τη Τζωρτζίνα με τον μάρτυρα να εντοπίζει «χρονοκαθυστέρηση της ενημέρωσης του φροντιστή προς τρίτα άτομα. “Βοήθεια, βοήθεια το παιδί μου πεθάνει”». «Πιστεύω ότι ήταν περισσότερα από 4 λεπτά και ίσως κόντεψε τα 10 λεπτά» τόνισε .

Ο εντατικολόγος κλήθηκε να εξηγήσει και τη χρήση της κεταμίνης την οποία χαρακτήρισε «όπλο στη φαρέτρα» της μονάδας. «Είναι ναρκωτικό. Είναι κλειδωμένο. Γίνεται πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης. Χρησιμοποιείται στην επείγουσα διασωλήνωση παιδιών, γίνεται χρήση για την εισαγωγή στην αναισθησία, στην διατήρηση της καταστολής» ανέφερε προσθέτοντας πως πράγματι χορηγήθηκε στη Τζωρτζίνα κατά την εισαγωγή της. «Δεν φοβόμαστε την κεταμίνη στα χέρια τα δικά μας. Είναι ένα φάρμακο που κάνει σιελόρροια, πρέπει να το πω. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ατροπίνη και μετά κεταμίνη για να έχει τα αποτελέσματα που θέλει. Έχει ένα εύρος αρκετά ασφαλές η κεταμίνη. Επίσης μεταβολίζεται γρήγορα και δε μένει στο σώμα του μικρού παιδιού» κατέθεσε σημειώνοντας, παράλληλα, πως δεν τη βρίσκεις στα
φαρμακεία.

Πρόεδρος: Αν δοθεί σε άλλη δοσολογία η κεταμίνη;

Μάρτυρας: Μου έχει τύχει να δώσω σε κανονική δοσολογία και δημιούργησε αναπνευστικό, αλλά αέρισα με ΑΜΠΟΥ και προχώρησαμε.

Εισαγγελέας: Αν δοθεί σε λιγότερη δόση; Τι συμπτώματα έχει; Μπορεί να προκαλέσει εμετό;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Πτώση οξύγονου; Ταχυκαρδία;

Μάρτυρας: Ναι. Μπορεί να προκαλέσει εμετό, πτώση οξυγόνου στο αίμα, αύξηση αναπνοών και ταχυκαρδία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο λάθους αναφέροντας χαρακτηριστικά πως « οι επαγγελματίες υγείας ξεχωρίζουν δυο αμπούλες . Η κεταμίνη είναι μια…». «Την ανακοπή μέσα στο νοσοκομείο την αντιμετωπίζουμε αμέσως . Εγώ δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο περιστατικό» είπε ο μάρτυρας με τους συνηγόρους του Μάνου Δασκαλάκη να υπενθυμίζουν στο δικαστήριο την εικόνα με τα σάλια του παιδιού που μετέφερε στην κατάθεση του ο αναισθησιολόγος του Καραμανδάνειου την ώρα που έκανε τη διασωλήνωση.

Αν και ο κ. Ηλιάδης θα ανεβεί και πάλι στο βήμα του μάρτυρα σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να εξεταστεί από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης , ο Αλέξης Κούγιας επέλεξε να κάνει σειρά ερωτήσεων που αφορούν το ρόλο του ως συντονιστή μεταμοσχεύσεων.

Αλέξης Κούγιας: Φημίζεστε οτι στέλνετε όργανα στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις. Είναι αλήθεια;

Μαρτυρας: Ο Ηλιαδης δεν έχει κούριερ για να μεταφέρει όργανα. Είμαι περήφανος όμως που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή όσα είπε ο συνήγρος και απαιτώ να ανακαλέσετε! Είμαι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσβάλλετε τους ανθρώπους που δώρισαν όργανα!

Πρόεδρος: Μη γελάτε.

Κούγιας: Δεν απαγορεύεται. Ειδικά όταν μιλάμε για αυτό το γιατρό.

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως κι έχετε σχέση με νοσοκομεία του εξωτερικού που στέλνετε όργανα παιδιών για μεταμόσχευση και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς παιδιών να δωρίσουν όργανα και που έχουν πάει;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ΕΟΜ. Όταν επανέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος εμείς προτείνουμε τη δωρεά που είναι πολύπλοκη.

Πρόεδρος: Πόσες φορές;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό. Στο σύνολο 14.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το τελευταίο παιδί ήταν η Ειρηνη, κάποιων μηνών. Το προηγούμενο ήταν ένα παιδάκι από καρδιακή ανακοπή, ο Θωμάς από τα Γρεβενά.

«Η θέση της κ. Πισπιρίγκου είναι ότι είναι ένα γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει για τη Μαλενα και την Ίριδα. Οι ερωτήσεις έχουν άμεση σχέση για το τι συνέβη στην εντατική του Ρίο» εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος επιφυλάχθηκε να συνεχίσει τις ερωτήσεις του σε δεύτερο χρόνο . Παράλληλα, ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου υπέβαλλε αίτημα για την εξέταση των ιατροδικαστών Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη και Αγγελική Τσιώλα ζητώντας, μάλιστα, να εξεταστούν και κατ αντιπαράσταση με τον εντατικολόγο.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα