Μαρία Τσάλλα: Ποιοι βοήθησαν τη Ρωσίδα κατάσκοπο – Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Μαρία Τσάλλα: Ποιοι βοήθησαν τη Ρωσίδα κατάσκοπο – Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου, Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, η οποία κυκλοφορούσε στην Ελλάδα, με το όνομα «Μαρία Τσάλλα» και είχε εγγραφεί στο δημοτολόγιο Αλιβερίου.

 Η δράση της Ιρίνα στην χώρα
«Εγώ γνώρισα την Μαρία Τσάλλα. Μια 35χρονη μικρομεσαία επιχειρηματία, παιδί μεταναστών από τη Μόσχα και ερασιτέχνη φωτογράφο. Μου πρότεινε να φτιάξει το πορτρέτο μου και απλά δέχτηκα».

Αυτό λέει αποκλειστικά στο LIVE NEWS η νεαρή γυναίκα που πόζαρε μπροστά στην όπως αποδείχθηκε μυστική Ρωσίδα πράκτορα, Ίρινα Σμίρεβα.

«Το πιο σοκαριστικό είναι ότι πας για μια φωτογράφηση και δεν ξέρεις αν ο άλλος είναι κατάσκοπος, αν είναι ανώμαλος.. Αυτό είναι το σοκαριστικό. Εμένα μου τη σύστησε μια φίλη μου που πάλι είχε κάνει φωτογράφιση μαζί της, που πάλι της τη σύστησε κάποιος άλλος φωτογράφος. Και πάει λέγοντας».

Κάπως έτσι υπόγεια και μεθοδικά η Ρωσίδα κατάσκοπος είχε στήσει μια φιλήσυχη ζωή στην Ελλάδα με λιγοστούς φίλους. Έμενε στο νοίκι στο Παγκράτι, διατηρούσε ένα συνοικιακό μαγαζί με πλεκτά και είχε ως χόμπι τη φωτογραφία.

«Δε μιλούσε. Αγγλικά μιλούσε. Δεν μιλούσε πολύ. Τη δουλειά της έκανε. Συμπαθέστατη ήταν, γλυκύτατη ήταν».

Η Ρωσίδα φαίνεται πως μιλούσε άπταιστα πολλές γλώσσες. Τα ταξίδια της στο εξωτερικό έχουν μπει στο μικροσκόπιο καθώς με πλαστό διαβατήριο είχε ταξιδέψει την τελευταία πενταετία σε
Μεξικό, Περού, Σερβία, Μαυροβούνιο, Παρίσι, Κροατία και Ιταλία.

Η σχέση της με την Εύβοια
Η «Maria Τ.» είχε επιλέξει τον δήμο Αλιβερίου για να καταχωρηθεί στο δημοτολόγιό του. Μια περιοχή που της εξασφάλιζε όχι μόνο γρήγορη πρόσβαση στην Αθήνα αλλά και τη δυνατότητα να βγάλει με μεγαλύτερη ευκολία τα χαρτιά της στην Ελλάδα.

Ο δικηγόρος Νίκος Λυμπερόπουλος παραδέχτηκε εκ των υστέρων πως ήταν ο άνθρωπος που μεσολάβησε για να εγγραφεί η Ιρίνα Σμίρεβα στο δημοτολόγιο του δήμου Αλιβερίου παρά τις έντονες ενστάσεις της υπαλλήλου στον δήμο.

«Καταλαβαίνω ότι σε αυτή την ιστορία εγώ πιάστηκα «κότσος». Όταν έρχεται εδώ πέρα και εδώ είναι το φοβερό, βρίσκει έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα με τους ξένους και ταυτόχρονα με τα δημοτολόγια και τα συναφή και συνειδητοποιώ σιγά – σιγά από χτες μέχρι σήμερα ότι δεν ήταν αυτό που νόμιζα στην αρχή».

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είχε σφετεριστεί στοιχεία βρέφους που είχε φύγει από την ζωή πίσω στο μακρινό 1991.

«Έκανα ενδελεχή έρευνα που διήρκησε ένα μήνα. Η εν λόγω κυρία ήρθε έχοντας συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εγγραφεί στο δημοτολόγιο. Είχε και ληξιαρχική πράξη. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε εμείς να αναλύουμε την γνησιότητα, όταν η ίδια η αστυνομία δεν μπόρεσε να το κάνει», ανέφερε υπάλληλος στον δήμο Κύμης του Αλεβερίου.

Άπαντες στην Εύβοια δηλώνουν άγνοια, το ίδιο και η σύζυγος του δικηγόρου που μεσολάβησε… η οποία μάλιστα φιλοξένησε την Ρωσίδα κατάσκοπο στο Αλιβέρι.

«Εδώ είναι το θέμα τώρα. Η γυναίκα μου, μου είπε σε μια συνδιάλεξη που είχα μαζί της, ότι είχε υπογράψει μια δήλωση. Δεν τη θυμάμαι αυτή τη δήλωση. Αλλά για να το θυμάται η γυναίκα μου είναι πιθανό», σημείωσε ο Νίκος Λυμπερόπουλος, δικηγόρος.

Στην Ελλάδα, η 35χρονη διατηρούσε σχέση με ακαδημαϊκό ο οποίος φαίνεται να μην γνώριζε τίποτα για την πραγματική ταυτότητα της.

Ίδιες μεθοδεύσεις
Ο τρόπος που δρούσε στη χώρα μας η Ίρινα Σμίρεβα είναι σχεδόν πανομοιότυπος με εκείνον που δρούσε το ζευγάρι κατασκόπων στη Σλοβενία το οποίο και ξεσκεπάστηκε από τις αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως η Μαρία Τσάλλα επέλεξε την Εύβοια, έτσι και οι δύο Ρώσοι πράκτορες επέλεξαν μια πόλη λίγο έξω από τη Λιουμπλιάνα για να εγκατασταθούν. Για κάλυψη ασχολούνταν με το εμπόριο ακινήτων ενώ είχαν ανοίξει και ένα μαγαζί με αντίκες. Για πολλούς η αιφνίδια σύλληψη τους πυροδότησε και την εσπευσμένη φυγή της 32χρονης από την Ελλάδα..

megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα