Τραγωδία στα Τέμπη: Κατηγορούμενοι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ και οι 2 σταθμάρχες

Τραγωδία στα Τέμπη: Κατηγορούμενοι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ και οι 2 σταθμάρχες

Μέχρι και ισόβια φτάνουν οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι για την τραγωδία των Τεμπών. Μετά τον σταθμάρχη που προφυλακίστηκε 3 ακόμη σιδηροδρομικοί καλούνται στον ανακριτή.
Σειρά διώξεων άσκησε η δικαιοσύνη για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Μετά τον σταθμάρχη της Λάρισας που είναι ήδη προφυλακισμένος στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μπαίνουν ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, που έβαλε στη συγκεκριμένη νυχτερινή βάρδια τον 59χρονο και βγήκε σε αναρρωτική άδεια 24 ώρες μετά την τραγωδία, αλλά και οι δύο σταθμάρχες που θα έπρεπε να βρίσκονται στον χώρο εργασίας έως τις 23:00 το βράδυ, όμως εγκατέλειψαν το πόστο τους νωρίτερα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην δικαστική έρευνα για την τραγωδία
Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται και όσα γεγονότα ακολούθησαν λίγο μετά τη σύγκρουση των τρένων.
Σε ένα έγγραφο – ντοκουμέντο που έρχεται στη δημοσιότητα φαίνεται πως έχει διορθωθεί με μπλάνκο στο βιβλίο παράδοσης – παραλαβής η ώρα αναχώρησης των δύο σταθμαρχών που κατηγορούνται επίσημα για την εμπλοκή τους στο δυστύχημα.
Στο έγγραφο φαίνεται πως η ώρα αναχώρησης ήταν 22:30 – με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διόρθωση έγινε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς.

Ο Απόστολος Λύτρας, συνήγορος οικογενειών θυμάτων, δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA : «Το ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ο δόλος, είναι πιθανό. Ο σταθμάρχης τουλάχιστον με βάση το κατηγορητήριο είναι για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα τα οποία είναι σοβαρά. Οι ποινές δεν θα είναι τόσο μεγάλες, θα το δείτε δεν θα είναι. Από εκεί και πέρα αυτό που ενδιαφέρει τις οικογένειες είναι ότι δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό»

«Το κλειδί το ξέχασε ανάποδα»
Ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων, Γιώργος Ζήνδρος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έσπευσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο έμπειρος σταθμάρχης, μιλώντας στο MEGA αποκάλυψε ότι, ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, όντας άπειρος και επιπόλαιος, όπως τον χαρακτήρισε έκανε σωρεία λαθών και δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Αποκαλυπτική είναι η συνομιλία του Σταθμάρχη της Λάρισας με τον ρυθμιστή κυκλοφορίας στην Αθήνα

-Το 62 από πού το έδιωξες;
-Εεεε….
-Από πού το έδιωξες το 62;
-Στη γραμμή κααα. Ανόδου κανονικά
..
-Άμαν!

Ενώ, δεν δίστασε να αποπροσανατολίσει και τον κ. Ζήνδρο από τα πραγματικά γεγονότα.

Ο Γιώργος Ζήνδρος, σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων, περιγράφει: «Το κλειδί το ξέχασε αυτός ανάποδα. Αυτό που λέει ότι δεν κούμπωσε, είναι βλακείες. Αυτά καταγράφονται όλα. Το κλειδί το είχε ανάποδα τελείως. Προσπαθούσε και εμένα να κοροϊδέψει. Δεν ξέρω που το έβαλα, δεν θυμάμαι, δεν ξέρω τι έκανα, κανονικά πήγε».

Στην συνέχεια ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων ανέφερε πως ο μηχανοδηγός του μοιραίου Intercity 62, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη σύγκρουση, θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου αποφευχθεί το δυστύχημα.

«Το τρένο θα μπορούσε να το σταματήσει αυτός μέσα στον σταθμό, ο συγχωρεμένος, αφού είδε ότι πάει ανάποδα. Είχε την δυνατότητα να σταματήσει, 60 χλμ πήγαινε. Το κοκάλωνε στην άνοδο κιόλας, ούτε καν να περάσει απέναντι».

O πρώην Διευθυντής Ασφαλείας & Κυκλοφορίας Αμαξοστοιχιών ΤΡΑΙΝΟΣΕ τόνισε πως όλοι – οι σταθμάρχες, ο μηχανοδηγός και οι αρμόδιες εταιρείες – φέρουν μερίδιο ευθύνης για την τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Ρετσινάς , πρώην διευθυντής ασφάλειας και κυκλοφορίας αμαξοστοιχιών ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχολίασε: «Όλοι φταίνε για να είμαστε ειλικρινείς κανείς δεν εφάρμοσε τον γενικό κανόνα της κυκλοφορίας τα προβλεπόμενα. Ο 59χρονος σταθμάρχης παρά το γεγονός ότι είχε εκπαιδευτεί δεν γνωρίζει να κάνει αυτόματη χάραξη. Ο μηχανοδηγός έπρεπε να πεδίσει όταν αντιλήφθηκε ότι μπήκε στο αντίθετο ρεύμα τα λέω αυτά γιατί οι κανονισμοί είναι κανονισμοί παρότι είναι συγχωρεμένος. Έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στον σταθμάρχη και την πάτησε, έπρεπε να πεδίσει».

Η Εύη το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου βρισκόταν στο 3ο βαγόνι του Intercity 62. Η ίδια σώθηκε όμως οι τραγικές στιγμές που έζησε εκείνη την νύχτα στοιχειώνουν ακόμη τη ζωή της.

Η μητέρα της Εύης, περιγράφει στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» τα όσα βίωσε η κόρη της: : «Μαμά τρακάραμε, έχει παντού φωτιές, καιγόμαστε. Συνεχίζει να βλέπει στον ύπνο της τρένα και ταράζεται».

Σχετικά με την έκρηξη που προκλήθηκε κατά την σύγκρουση των 2 τρένων σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» οφείλεται σε ηλεκτρική εκκένωση λόγω βραχυκυκλώματος στις γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα