Τραγωδία στα Τέμπη: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της σύγκρουσης

Τραγωδία στα Τέμπη: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της σύγκρουσης

Σοκάρει το βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη με απολογισμό δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Το βίντεο αποκαλύπτει τη στιγμή της σύγκρουσης των δυο τρένων στα Τέμπη και αρχικά φαίνεται με έντονη λάμψη που συνοδεύεται από μεγάλη έκρηξη.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 38 νεκροί. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, οι 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες, εκ των οποίων έξι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, οι δυνάμεις αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης, της επιβατικής αμαξοστοιχίας, και στο βαγόνι – εστιατόριο, τώρα επιχειρούν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης. Η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι – εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1.300 βαθμών κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε την όλη διαδικασία.

Με τη βοήθεια των γερανοφόρων οχημάτων ανασηκώνεται ο πρώτος συρμός της δεύτερης θέσης, ώστε να επιχειρήσουν οι ομάδες διάσωσης σε όλο το εύρος του δεύτερου βαγονιού.

Επίσης, γίνεται προσπάθεια και από άλλα γερανοφόρα οχήματα, προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας και απεγκλωβισμού, αλλά και για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή.

38 σοροί στο νοσοκομείο Λάρισας - Με DNA η ταυτοποίηση

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας σημειώνονται από το πρωί έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας. Δεκάδες συγγενείς αγνοουμένων στο Γ.Ν Λάρισας για να δώσουν DNA προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Οι συγγενείς των επιβατών που αγνοούνται ζουν με την αγωνία. Δίνουν δείγμα DNA, καθώς η κατάσταση των πτωμάτων δυσχαιρένει ακόμα περισσότερο τη μακάβρια διαδικασία της αναγνώρισης: είναι είτε διαμελισμένα, είτε απανθρακωμένα και ο μοναδικός τρόπος για την ταυτοποίηση είναι η λήψη γενετικού υλικού.

Οι άνθρωποι αγωνιούν. Περιμένουν στην ουρά να ακούσουν τα ονόματα των συγγενών τους και να μάθουν αν είναι νεκροί ή εάν νοσηλεύονται τραυματισμένοι. Κάποιοι από αυτούς κρατούν στα χέρια τους τις φωτογραφίες τους, ζητώντας έστω και μια πληροφορία ότι κάποιος τους είδε ζωντανούς.

Την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της βιώνει η χώρα με τουλάχιστον 40 νεκρούς δεκάδες τραυματίες και σύμφωνα με την ΕΡΤ, 50 αγνοούμενους στο ύψος των Τεμπών.

Έως αυτή την ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια των τρένων για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων, ενώ σκηνές αρχαίας τραγωδίας διαδραματίζονται στην διαδικασία της αναγνώρισης. 

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική στο σημείο του δυστυχήματος και το περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. 

Όπως είπε: «Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, το βαγόνι – εστιατόριο βρέθηκε πάνω σε δύο άλλα βαγόνια. Από τη σύγκρουση ξέσπασε φωτιά, η οποία ανέβασε τη θερμοκρασία έως και σε 1.300 βαθμούς Κελσίου, που σημαίνει ότι είναι δύσκολη η ταυτοποίηση των σορών που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Οι νεκροί επισήμως ανέρχονται σε 36 αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεγαλύτερος. Νοσηλεύονται 72 εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ. Αυτήν την ώρα, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο δεύτερο βαγόνι».

Σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τις 38 οι αταυτοποίητες σοροί. Στο νοσοκομείο της Λάρισας εκτυλίσσονται σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Σημειώνεται ότι από την Αθήνα έχει φτάσει στην Λάρισα ειδικό κλιμάκιο για την ταυτοποίηση θυμάτων μέσω DNA.

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας έχουν καταφθάσει και ιατροδικαστές από την Αθήνα, προκειμένου να συνδράμουν στην επίπονη διαδικασία.

«Πρόκειται για μια μαζική τραγωδία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη», ανέφερε το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των νεκρών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα