Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης ήταν πρώην αχθοφόρος του ΟΣΕ με ελάχιστη εμπειρία

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης ήταν πρώην αχθοφόρος του ΟΣΕ με ελάχιστη εμπειρία

Συνελήφθη ο σταθμάρχης του ΟΣΕ από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα, ο οποίος παρακολουθεί τις ανακρίσεις για την ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη.

«Πρώην αχθοφόρος στον ΟΣΕ, που εκπαιδεύτηκε πριν από λίγους μήνες» είναι ο 60χρονος σταθμάρχης που είχε βάρδια στον σταθμό της Λάρισας τη νύχτα του δυστυχήματος με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, δηλώνει συνάδελφός του στην εκπομπή TLive με την Τατιάνα Στεφανίδου.

Ο σταθμάρχης έκανε και ανάρτηση στα social media στις 24 Ιανουαρίου, γράφοντας ότι πήρε την πιστοποίηση και ευχήθηκε «καλή μας αρχή», που σημαίνει ότι ανέλαβε πριν από περίπου 1 μήνα! Όπως δήλωσε ο συνάδελφός του, ήταν μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, που ανέλαβε σταθμάρχης πρόσφατα και είχε βάρδια τη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμάρχης έχει συλληφθεί και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ), καθώς χαρακτηρίζεται υπαίτιος του δυστυχήματος.

«Μετά το τέλος της εκπαίδευσης και την πιστοποίηση. Καλή μας αρχή», είχε γράψει στην ανάρτησή του ο 60χρονος συλληφθείς σταθμάρχης, ο οποίος έλαβε λίγους μήνες εκπαίδευσης και ενώ είχε πρότερη εργασιακή εμπειρία πρώην αχθοφόρου στον ΟΣΕ και μετακλητού υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας.

Τι είπε στην κατάθεσή του - Οι κατηγορίες

Ο σταθμάρχης της μοιραίας βάρδιας που οδήγησε στο τραγικό περιστατικό στα Τέμπη ισχυρίζεται ότι πάτησε το σωστό κουμπί.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ήδη στη Λάρισα, ξεκινώντας τις συναντήσεις που θα έχει στο πλαίσιο της έρευνας, από την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τι είπε στην κατάθεσή του

Ο 59χρονος σταθμάρχης, στη βάρδια του οποίου έγινε η πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων, απολογήθηκε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Στην κατάθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι έδωσε κανονικά την εντολή στο σύστημα αλλαγής τροχιάς αλλά δεν γνωρίζει εάν το σύστημα λειτούργησε ως έπρεπε. 

Φως στα αίτια της τραγωδίας θα πέσει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία απομαγνητοφώνησης των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων τα κρίσιμα λεπτά πριν τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Την εποπτεία της έρευνας έχει κατόπιν εντολής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που μεταβαίνει επί τόπου προκειμένου να έχει άμεση γνώση των ερευνών. Μετά τη συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων η εισαγγελία αναμένεται να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος όσων προκύψουν ευθύνες για την πρόκληση του δυστυχήματος.

Στην παραγγελία του προς τον κ. Δασκαλόπουλο ο ανώτατο εισαγγελικός λειτουργός, Ισίδωρος Ντογιάκος αναφέρει:

 «Προς τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

 Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023 (βλ. συνημμένα δημοσιεύματα), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ», δηλαδή, να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο κατ' απόλυτη προτεραιότητα.

Το αδίκημα που εξετάζεται, είναι αυτό της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που μπορεί να διωχθεί και ως κακούργημα αν αποδειχθεί δόλος έστω και ενδεχόμενος και επισύρει – με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα- ποινές που αρχίζουν από κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και μπορούν υπό προϋποθέσεις να φθάσουν μέχρι και ισόβια. Η ποινή των ισοβίων προβλέπεται και για την κατηγορία των ανθρωποκτονιών εφόσον αποδοθεί δόλος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα