Πώς κινούνται οι Αθηναίοι στους δρόμους σήμερα: Οι εναλλακτικές

Οι μετακινήσεις στους δρόμους της πόλης είναι καθημερινή ρουτίνα για σχεδόν όλους τους Αθηναίους. Είτε πρόκειται γι’ αυτούς που πηγαίνουν κάθε μέρα στο γραφείο τους, είτε για όσους θέλουν να μετακινηθούν για τις καθημερινές δουλειές τους, υπάρχουν αρκετές επιλογές.

Σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο και η περιοχή στην οποία μένει κανείς, όμως λίγο-πολύ οι εναλλακτικές είναι για όλους κοινές. Ας δούμε ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για να μετακινηθεί κανείς στην Αθήνα!

Αυτοκίνητο
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας, οι οποίες να είναι απροσπέλαστες με αμάξι, λόγω της κίνησης. Επίσης, το να βρει κανείς να παρκάρει είναι από δύσκολο έως αδύνατο -και αυτό ισχύει για τις περισσότερες περιοχές της πρωτεύουσας.

Παρόλα αυτά, το αμάξι είναι το μέσο που χιλιάδες Αθηναίοι επιλέγουν για τη μετακίνησή τους, είτε επειδή δεν τους βολεύουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε επειδή προτιμούν την άνεση και την ευρυχωρία του. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει κανείς να αποκτήσει αμάξι, είναι κάτι που έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, με πολλούς να προτιμούν το leasing από την αγορά.

Είτε για να γλιτώσουν τα έξοδα της ασφάλειας, είτε για να μη δεσμευτούν σε ένα και μοναδικό αμάξι, πολλοί επιλέγουν το leasing αυτοκινήτου της Myavis ή κάποιας άλλης εταιρείας. Υπάρχουν άλλωστε αρκετές οικογένειες που έχουν ανάγκη παραπάνω από ένα αμάξι ή που θέλουν διαφορετικό αμάξι για μετακινήσεις στην πόλη και διαφορετικό για τις εξορμήσεις τους!

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Τα ΜΜΜ είναι αναμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής και πιο οικονομικός τρόπος για να μετακινηθεί κανείς στην πρωτεύουσα -ιδίως στο κέντρο της. Οι περισσότεροι μάλιστα Αθηναίοι, προτιμούν το μετρό ή το λεωφορείο για να κινηθούν στο πολύβουο Αθηναϊκό κέντρο, παρόλο που έχουν αμάξι.

Με τους νέους σταθμούς που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα, αλλά και με αυτούς που πρόκειται να κατασκευαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια, όλο και περισσότερες περιοχές εξυπηρετούνται από το μετρό. Τα χάσματα που δημιουργεί μεταξύ περιοχών το μετρό, καλύπτουν τα λεωφορεία και τα τραμ, τα οποία κάνουν πολύ συχνές στάσεις και άρα βολεύουν όσους θέλουν να διανύσουν μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη.

Για τις μεγάλες αποστάσεις -και ειδικά εκτός Αθήνας- ιδανική λύση είναι ο προαστιακός. Ο προαστιακός εξυπηρετεί συνήθως επαγγελματίες που δουλεύουν λίγο έξω από την Αθήνα, καθώς και όσους θέλουν να πάνε στο Αεροδρόμιο ή σε κάποιο κοντινό προορισμό εκτός Αθηνών, όπως η Κόρινθος, η Κινέττα και ο Ασπρόπυργος.

Ποδήλατο
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί οι οποίοι επιλέγουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Παρόλο που το ποδήλατο δεν είναι φυσικά καλή ιδέα για μεγάλες αποστάσεις και ταξίδια, βολεύει για μικρές αποστάσεις και διαδρομές που θα έκανε κανείς με λεωφορείο.

Φυσικά, η Αθήνα υστερεί σημαντικά σε ποδηλατόδρομους και υποδομές που κάνουν τη χρήση ποδηλάτου εύκολη και ασφαλή, όμως αυτό δεν αποθαρρύνει τους λάτρεις του ποδηλάτου από το να το χρησιμοποιούν ως μέσο για τις μετακινήσεις τους. Είναι δωρεάν, είναι εξαιρετικός τρόπος άσκησης και, τις περισσότερες φορές, είναι πιο γρήγορο απ’ ότι το αμάξι.

Πολλοί είναι επίσης αυτοί που επιλέγουν το ηλεκτρικό ποδήλατο, το οποίο είναι και πιο κατάλληλο για χρήση στην πόλη, αφού είναι πιο γρήγορο και πιο ασφαλές από ένα συμβατικό ποδήλατο.

Μηχανή
Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους κάποιοι επιλέγουν τη  μηχανή για τη μετακίνησή τους στην Αθήνα (παρόλο που μπορεί να έχουν και αμάξι), είναι για να γλιτώσουν την κίνηση και να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Πράγματι, η μηχανή είναι πολύ πιο ευέλικτη από το αμάξι και κινείται πιο γρήγορα μέσα στην κίνηση, ακόμα κι αν υπάρχουν χιλιόμετρα ολόκληρα μποτιλιαρίσματος.

Τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της μηχανής είναι το θέμα της ασφάλειας, καθώς οι συνθήκες στο δρόμο είναι αρκετά μακριά από το να είναι ασφαλείς για τους οδηγούς μηχανών, και η έκθεση στις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η βροχή, η ζέστη, και το καυσαέριο. Όπως και να χει πάντως, η μηχανή δεν παύει να αποτελεί το πιο cool μέσο για να μετακινηθεί κανείς στην πόλη!

Τρόποι για να κινηθείς στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί. Ανάλογα την περιοχή στην οποία μένει κανείς, που θέλει να πάει και ποιές επιλογές έχει όσον αφορά στο μέσο, μπορεί να επιλέξει την καλύτερη εναλλακτική!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα