Νέα βίντεο - ντοκουμέντο από διασώσεις της ΕΜΑΚ στα ερείπια της Τουρκίας: Έρχόμαστε, μην ανησυχείς

Νέα βίντεο - ντοκουμέντο από διασώσεις της ΕΜΑΚ στα ερείπια της Τουρκίας: Έρχόμαστε, μην ανησυχείς

Νέα ανατριχιαστικά βίντεο από τις διασώσεις που έκαναν οι Έλληνες της ΕΜΑΚ έρχονται στο φως και όσο τα κοιτάζει κανείς, καταλαβαίνει πως με κίνδυνο της ζωής τους, έδιναν αγώνα για να σώσουν άλλες ζωές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιχειρήσεις διάσωσης της ΕΜΑΚ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας με τα πλάνα να αποτυπώνουν τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν επιζώντες από τα συντρίμμια.

Στο πρώτο βίντεο φαίνεται η στιγμή που οι άνδρες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν εγκλωβισμένο μέσα στα χαλάσματα ένα κορίτσι περίπου 9 ετών.  Στην ερώτηση «είσαι καλά;» του Έλληνα διασώστη, το κορίτσι χαμογελάει και κάνει με τα δάχτυλά της το σήμα πως όλα είναι καλά, δίνοντάς τους δύναμη κι αυτή με τη σειρά της.

«Αμπίρ ερχόμαστε»

Συγκλονιστικό είναι και το βίντεο που οι διασώστες της ΕΜΑΚ προσπαθούν να δημιουργήσουν χώρους μέσα στα χαλάσματα, ώστε να φτάσουν στον μικρό Αμπίρ. Από τη φωνή του αγοριού καταλαβαίνει κανείς πως το παιδί είναι πολύ μικρό. Ο Έλληνας διασώστης δεν χάνει επαφή μαζί του και του μιλάει. «Αμπίρ ερχόμαστε», του λέει. Το παιδί ακούγεται από το βάθος κάτι να λέει και ο άντρας της ΕΜΑΚ του φωνάζει να μην ανησυχεί (don't worry), δίνοντας του δύναμη. 

Η σύσκεψη πάνω από τα συντρίμμια

Πριν από τις επιχειρήσεις μέσα στα χαλάσματα, τα μέλη της ΕΜΑΚ κάνουν μια γρήγορη σύσκεψη. Συζητούν τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κάτω από τα χαλάσματα και να σκέφτονται λύσεις.

 

Κρικέλης: «Δουλεύαμε δίπλα σε άψυχα σώματα»

Για τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν στην Τουρκία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, πυραγός της ΕΜΑΚ.

«Οι πιο χαρούμενες στιγμές εκεί ήταν πολλές δεν ήταν μία και αν υπήρχε χρόνος και ελπίδα για περισσότερους επιζώντες θα ήμασταν ακόμη εκεί να βοηθάμε» είπε ο κ. Θωμάς Κρικέλης ενώ συμπλήρωσε πως «η πιο σκληρή στιγμή για εμάς ήταν όταν έπρεπε να επιλέξουμε από πού θα ξεκινήσουμε και ποιον θα απεγκλωβίσουμε πρώτο, καθώς αυτό μπορεί να στοίχισε τη ζωή κάποιου».

 Συγκλονίζει ο ίδιος περιγράφοντας πως «δουλεύαμε εκατοστά μακριά από άψυχα σώματα, ενώ προσπαθούσαμε με τη νοηματική να συνεννοηθούμε με τους εγκλωβισμένους για να νιώσουν ότι είμαστε εκεί για αυτούς».

Όσο για ενδεχόμενο εχθρικό κλίμα είπε πως δεν αντιμετώπισαν κάτι τέτοιο, ακόμα και όταν δεν κατάφεραν να σώσουν κάποιους ανθρώπους.

 Σημειώνεται ότι ο καταστροφικός σεισμός της προπερασμένης Δευτέρας και ο μεγάλος μετασεισμός που ακολούθησε προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν πολύ. 

 Οι διασώστες διηγούνται όσα αντίκρισαν στην Τουρκία - Μας συγκλόνισαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα