Τουρκία: Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών. Το ευχαριστώ των Τούρκων

Τουρκία: Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών. Το ευχαριστώ των Τούρκων

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, με μεγαλείο ψυχής και παρά τα όσα συμβαίνουν, έστειλε πρώτη βοήθεια στην Τουρκία, βάζοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές, μπροστά στο ανθρώπινο δράμα.
Οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ απεγκλωβίζουν συνέχεια κόσμο από τα συντρίμμια, μέσα στο πολικό κρύο, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης έφυγε και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη για να συνδράμει στις έρευνες.

Ελπίδα από τους Έλληνες διασώστες
Μέσα στα συντρίμμια και στα ερείπια, η ελπίδα έρχεται ξανά. Οι Έλληνες διασώστες, οι ήρωες της ΕΜΑΚ, απεγκλώβισαν ζωντανούς ανθρώπους κάτω από τόνους χαλασμάτων.

Χθες, απεγκλώβισαν έναν άνδρα 50 ετών και δύο κοριτσάκια 9 και 7 ετών, ενώ χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένα ανήλικο κορίτσι. Σήμερα το πρωί, οι άνδρες της ΕΜΑΚ διέσωσαν ένα 15χρονο αγόρι και, χωρίς τις αισθήσεις του, ένα κορίτσι και έναν 40χρονο άνδρα.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις προσπάθειες κόντρα στον χρόνο και το τσουχτερό κρύο. Στα μάτια του λαού της Τουρκίας, οι Έλληνες διασώστες είναι ήρωες.

Αναχωρεί & 2η ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη
Η ώρα είναι 11.00 το πρωί της Τετάρτης και η ελληνική αποστολή επιβιβάζεται στο C-130 που θα προσγειωθεί στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Ο γιος του πυροσβέστη Νίκα έσωσε παιδί στην Τουρκία
Μέλος της επίλεκτης ομάδας διάσωσης που επιχειρεί στην Τουρκία είναι και ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας, γιος του πυροσβέστη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος στον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε «χτυπήσει» το Αίγιο το καλοκαίρι του 1995, είχε βγάλει ζωντανό από τα συντρίμμια τον 11χρονο Ανδρέα Μπογδάνο.

28 χρόνια μετά, ο Κώστας Νίκας έβγαλε ζωντανό μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στο Χατάι ένα 7χρονο κορίτσι.

Σκηνές συγκίνησης & ζωής
Όλοι χειροκροτούν. Διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν σε 6χρονο κοριτσάκι τις πρώτες βοήθειες και με ειδικό φορείο τη μετέφεραν  στο νοσοκομείο.

Οι δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που μπήκαν μέσα στα χαλάσματα, αγκαλιάζονται. Συγκινημένοι από τη νίκη που κατάφεραν κόντρα στον θάνατο και την ανείπωτη καταστροφή.

Το κοριτσάκι ήταν παγιδευμένο 7 μέτρα κάτω από τη γη. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να μπουν μέσα στα συντρίμμια. Αυτό που αντίκρισαν, δεν το χωρά ανθρώπου νους.

«Έχουμε ένα ζωντανό πλακωμένο. Το ξεθάβουμε και το βγάζουμε, το ένα πεθαμένο, το άλλο ζωντανό, αγκαλιά κάτω από ένα κλιμακοστάσιο».

Σκηνές σοκ
Οι στιγμές που εκτυλίσσονται στο Χατάι της Τουρκίας όπου περισσότερα από 1.200 κτίρια έχουν πέσει σαν τραπουλόχαρτα, κόβουν την ανάσα.

Μια 6χρονη καταφέρνει να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει για την 7χρονη αδερφή της Φατμέ, η οποία ξεψύχησε στην αγκαλιά της αδερφής της. Είχε παγιδευτεί επί 48 ώρες και δεν μπορούσε να κουνηθεί.

Οι Έλληνες διασώστες προσπαθούσαν επί ώρες να την απεγκλωβίσουν. Ήταν ζωντανή, φώναζε και ζητούσε βοήθεια. Έφεραν εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ήρθε γιατρός και φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της. Άφησε την τελευταία της πνοή δίπλα στη νεκρή μητέρα της.

Οι δυνάμεις της ελληνικής ΕΜΑΚ που έχουν χωριστεί σε ομάδες των 8 ατόμων και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στον χρόνο και το τσουχτερό κρύο, καταφέρνουν να βγάλουν ζωντανό από τα χαλάσματα και τον 50χρονο πατέρα της οικογένειας που πάσχιζε μέσα από τα συντρίμμια να σώσει τις κόρες του.

Από την στιγμή που η ελληνική αποστολή έφτασε στην επαρχία Χατάι όπου χτύπησε ο πρώτος φονικός σεισμός, έστησε το στρατηγείο της σε ασφαλές σημείο. Από το πρώτο λεπτό, απελπισμένοι άνθρωποι που αναζητούν τους δικούς τους μέσα στα χαλάσματα, με δάκρυα στα μάτια τους ζητούσαν βοήθεια.

Οι Έλληνες διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα χαλάσματα πολυκατοικιών με ένα και μοναδικό στόχο. Να ανασύρουν ζωντανούς όσους περισσότερους μπορούν μέσα από την απόλυτη καταστροφή.

Έως αυτήν την ώρα, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ είχαν ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν από τα συντρίμμια ένας άνδρας 50 ετών, ένα αγόρι 15 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις: «Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».

«Θα σε θυμάμαι με αυτήν τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα».

«Ένας γενναίος εχθρός είναι καλύτερος από έναν άθλιο φίλο. Ευχαριστούμε Ελλάδα»

«Όμορφοι άνθρωποι που χαίρονται και κλαίνε από τη χαρά τους σαν να έσωσαν το δικό τους παιδί. Ευχαριστώ Ελλάδα».

«Ευχαριστούμε. 100 χρόνια γείτονας. Έλληνας διασώστης κουβαλάει ένα φορείο μαζί με έναν Τούρκο στρατιώτη».

«Υπήρχε κάποιος (Σημ. : Αναφέρεται στον αρχηγό της τουρκικής μαφίας Αλαατίν Τσακιτζί) που επειδή δεν μπόρεσε να πάρει βίζα για Ελλάδα, απείλησε πως αν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βήξουν θα γίνει σεισμός στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι εδώ. Ευχαριστώ Ελλάδα».

«Η χαρά που βίωσαν οι ελληνικές Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης όταν έσωσαν το 6χρονο παιδί. Χαιρόμαστε που είστε εδώ».

«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Ελλάδα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν».

«Οι υπεραιωνόβιοι γείτονές μας. Η ανθρωπιά είναι κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ Ελλάδα»

«Όποια γλώσσα και αν είναι μιλάμε, όποιο και εάν είναι το χρώμα της σημαίας μας, τα χρώματα των δακρύων μας είναι πάντα τα ίδια. Ευχαριστώ Ελλάδα».

«Τούρκοι μην το ξεχνάτε αυτό. Ευχαριστούμε Ελλάδα».

«Ευχαριστώ Ελλάδα. Δεν είμαστε εχθροί. Οι πολιτικοί μας κάνουν να μοιάζουμε με εχθρούς. Η χαρά σας όταν σώζετε το 6χρονο παιδί είναι το σημάδι αυτής της φιλίας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα