Σχεδόν 9.000 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Σχεδόν 9.000 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Σχεδόν 9.000 είναι οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, με το νούμερο λεπτό το λεπτό να ανεβαίνει δραματικά.
Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς στο τρίτο 24ωρο από τις φονικές σεισμικές δονήσεις οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων παραμένουν ζωντανές.

Συγκλονιστικές εικόνες
«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή αν θα πεθάνω. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω αυτό το συναίσθημα κάποιου που το περνά αυτό κάτω από τα συντρίμμια. Όπως βλέπετε είμαι κάτω από τα συντρίμμια. Υπάρχουν περισσότερες από δύο ή τέσσερις οικογένειες και οι γείτονές μας. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Κουνάει…».

Ένα αγόρι από τη Συρία είναι μέχρι τώρα το πρόσωπο του φονικού σεισμού. Η αναφορά του πως δεν είναι σίγουρος ότι θα ανασυρθεί ζωντανός, «σπάει» καρδιές.

Βρίσκεται παγιδευμένος κάτω από τόνους μπετόν της πολυκατοικίας του και με ολύμπια ψυχραιμία περιγράφει την κατάστασή του.

Δίπλα του, ακούγονται φωνές από ανθρώπους που περιμένουν κάποιος να τους σώσει.

Κάτω από τα χαλάσματα
Ένα άλλο αγόρι, από τη Συρία, που ονομάζεται Μοχάμεντ Αχμέντ και ζει με την οικογένειά του στην Αντιόχεια της Τουρκίας, βρίσκεται 53 ώρες εγκλωβισμένο και η ομάδα έρευνας του δίνει λίγο νερό για να το κρατήσει στη ζωή.

Οι διασώστες προσπαθούν να το κάνουν να γελάσει όσο εργάζονται για να βρουν τρόπο να το απεγκλωβίσουν.

Ο μικρούλης χαμογελάει και λίγο μετά ανασύρεται ζωντανός.

Δύο παιδιά βρίσκονται σφηνωμένα κάτω από την πλάκα τσιμέντου, με τα κεφάλια τους καρφωμένα στη μία πλευρά. 36 ώρες μετά τον σεισμό, η βοήθεια φτάνει στο Χαράμ της βόρειας Συρίας.

Η Μάριαμ, κρατώντας σφιχτά το αδερφάκι της, τον Ιλάαφ, παρακαλεί τους διασώστες να τους σώσουν και αυτοί τους λένε να είναι δυνατοί και να μην κλαίνε.

Λίγη ώρα μετά, τα «Λευκά Κράνη» βγάζουν ζωντανή όλη την οικογένεια και ο κόσμος ξεσπάει σε ζητωκραυγές.

Οι επιχειρήσεις των διασωστών είναι συγκινητικές καθώς εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άνθρωποι, παραμένουν εγκλωβισμένοι για τρίτο εικοσιτετράωρο κάτω από τα συντρίμμια.

Μέχρι τώρα έχουν βγει ζωντανοί από τα συντρίμμια πάνω από 8.000 άνθρωποι και οι προσπάθειες συνεχίζονται. Οι συγγενείς των εγκλωβισμένων περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τα καλά νέα για τους δικούς τους.

Οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης επικεντρώνονται μεν στους ανθρώπους αλλά δεν αφήνουν στην τύχη τους και τα κατοικίδια ζωάκια που βρίσκουν μπροστά τους.

Πολλές φορές μέσα από τα συντρίμμια ακούγονται νιαουρίσματα και γαβγίσματα και οι πυροσβέστες στήνουν ολόκληρη επιχείρηση για να σώσουν ακόμη μία ζωούλα.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 9.500 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 20.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει, ενώ όσο πέφτει η νύχτα το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό. Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα